Portugalijoje siaučiantį didelį miško gaisrą pavyko lokalizuoti

Portugalijoje jau kelias dienas siaučiantis didelis miško gaisras „yra suvaldytas“, bet daugiau kaip tūkstantis ugniagesių tebesistengia užtikrinti, kad jis neišplistų, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

Gaisrai Portugalijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gaisrai Portugalijoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 18, 2022, 2:57 PM

Estrelos kalnų nacionaliniame parke šalies centriniame regione įsiplieskęs didžiulis gaisras jau buvo lokalizuotas praeitą savaitę, bet pirmadienį vėl pradėjo plisti.

Naujausi vertinimai rodo, kad į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktame parke išdegė daugiau kaip 25 tūkst. hektarų. Ši saugoma teritorija pasižymi didele laukinių gyvūnų įvairove – be kita ko, joje gyvena retos laukinės katės ir driežai.

Vėlai trečiadienį vienas pareigūnas sakė, kad gaisras buvo suvaldytas, bet gali vėl įsiplieksti.

„Gaisras valdomas, bet dar neužgesintas. Tolesni darbai bus tęsiami ateinančiomis dienomis“, – radijui TSF sakė civilinės saugos tarnybos vadovas Miguelis Oliveira.

„Visada galimi ir labai tikėtini atsinaujinimai, bet viliamės, kad jie neįgis neraminančio masto“, – pridūrė jis.

Portugalijos nacionalinė civilinės gynybos valdyba informavo, kad daugiau kaip 1 000 ugniagesių ketvirtadienį tebėra mobilizuota aplink gaisravietę Estrelos kalnuose.

Šeštadienį prognozuojama nauja karščių banga, papildysianti virtinę ankstesnių, alinusių Portugaliją šiais metais. Liepa šalyje buvo karščiausia per beveik šimtmetį.

Vidaus reikalų ministras Jose Luis Carneiro trečiadienį sakė, kad ateinančiomis dienomis gaisrų pavojus padidės dėl kaitros ir sausros.

Nuo šių metų pradžios Portugalijoje per vienus didžiausių gaisrų nuo 2017 metų išdegė apie 92 tūkst. hektarų.

Ekspertai sako, kad žmogaus veiklos skatinama klimato kaita lemia dažnesnius ir intensyvesnius ekstremalius orus, tokius kaip karščių bangos ir sausros, todėl daugėja ir gamtinių gaisrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.