Jungtinėje Karalystėje karščio banga atnešė „netikrą rudenį“: medžiai kaip niekada anksti ėmė mesti lapus

Karšta vasara Jungtinėje Karalystėje ne tik išsausino žemę, išdžiovino upes, ežerus ir rezervuarus, bet ir paskatino medžius pradėti anksčiau mesti savo lapus.

Jungtinės Karalystės centrinį parka užklojo gelstantys medžių lapai. <br>ZP/Scanpix nuotr. 
Jungtinės Karalystės centrinį parka užklojo gelstantys medžių lapai. <br>ZP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 24, 2022, 6:29 PM, atnaujinta Aug 24, 2022, 7:04 PM

Daugelyje sodų, parkų ir miškų vietoj žalios spalvos dabar vyrauja oranžinė, geltona, raudona ir ruda spalvos, o žemę dengia stori lapų kilimai.

Ankstyvas lapų kritimas, dar vadinamas „netikru rudeniu“, yra streso ženklas – medžiai meta lapus, bandydami išsaugoti drėgmę.

Pasak ekspertų, senesni gilias šaknis turintys medžiai dar gali atlaikyti sausringesnes sąlygas, bet jaunesniems, mažiau įsišaknijusiems medžiams gali kilti pavojus.

„Medžiai pradeda išskirti hormonus, kuriuos naudoja rudenį, kad išrauktų [iš lapų maistingąsias medžiagas] ir užtikrintų savo išlikimą“, – sakė Rosie Walker iš nepelno gamtosaugos organizacijos „Woodland Trust“.

„Tai atsilaikys dar kelerius tokius metus, bet tai pradės daryti poveikį mūsų medžiams, jei nebūsime labai atsargūs“, – sakė ji BBC radijui.

Liepą Didžiojoje Britanijoje oro temperatūra pirmą kartą viršijo 40 Celsijaus laipsnių, o daugelyje pietinės ir rytinės Anglijos dalių šis mėnuo buvo sausiausias per visą kritulių fiksavimo istoriją.

Dėl JK apėmusių alinančių karščių kaltinama klimato kaita, todėl kai kuriose vietovėse paskelbta sausros padėtis ir uždrausta laistyti žarnomis, taupant vandenį.

„Woodland Trust“ teigimu, labiausiai tikėtina, jog lapus toliau mes beržai, karpotieji beržai ir šermukšniai.

„Pirmieji karpotojo beržo lapai pagelto rugpjūčio 12 dieną – neįtikėtinai anksti“, – sakė R.Walker. Ji pridūrė, kad kitos medžių rūšys taip pat meta lapus.

Be to, „Woodland Trust“ teigimu, paprastai rudenį prisirpstančios laukinės gervuogės šiemet pasirodė jau birželio 28 dieną.

Dėl to ir dėl kitų uogų ir riešutų ankstyvo sunokimo gali nukentėti laukiniai gyvūnai, tokie kaip maži žinduoliai ir paukščiai, kurie rugsėjį ir spalį kaupia energiją šaltiems žiemos mėnesiams.

Tokie gyvūnai kaip kurmiai rudenį ėda daug riebalų turinčių maisto, pavyzdžiui, lazdynų riešutų ar laukinių vaisių, todėl jiems gali kilti sunkumų, jei iki rugpjūčio pabaigos šio ėdesio neliks.

Steve'as Hussey iš pietvakarių Anglijos miesto Devono laukinės gamtos fondo sakė: „Gamtos ritmas yra labai svarbus mūsų laukiniams gyvūnams.“

„Klimato krizė lemia sezoninius orų pokyčius, prie kurių mūsų laukinė gamta tiesiog nėra prisitaikiusi, – kalbėjo jis. – Mūsų ilga, karšta vasara ir „netikras ruduo“ turės įtakos daugeliui rūšių iki pat tikrojo rudens ir vėliau.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.