Pakistane dešimtys milijonų žmonių grumiasi su potvyniais, auga aukų skaičius

Pakistane dešimtys milijonų žmonių grumiasi su didžiausiais per pastarąjį dešimtmetį musoniniais potvyniais, kurie padarė žalos daugybei namų, sunaikino daug gyvybiškai svarbių dirbamos žemės plotų ir sukėlė šalies pagrindinės upės išsiliejimo iš krantų pavojų.

Potvyniai Pakistane. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Potvyniai Pakistane. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Potvyniai Pakistane. <br>AP/Scanpix nuotr.
Potvyniai Pakistane. <br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-08-29 15:34

Pasak pareigūnų, nuo sezoninių liūčių pradžios birželį žuvo 1 061 žmogus. Tačiau galutinis aukų skaičius gali būti didesnis, nes šimtai kaimų kalnuotoje šiaurėje buvo atkirsti, patvinusioms upėms nuplovus daugelį tiltų ir kelių tame regione.

Kasmet daugelį Pakistano vietovių siaubia musoninių liūčių sukeliami potvyniai. Lietus yra labai svarbus drėkinant pasėlius ir papildant užtvankas bei kitus šalies vandens rezervuarus, tačiau kasmet liūčių sezonas pareikalauja šimtų žmonių gyvybių ir padaro didžiulės materialinės žalos.

Nacionalinės nelaimių valdymo agentūros (NDMA) duomenimis, šiemet potvyniai paveikė jau daugiau nei kaip 33 mln. žmonių – kas septintą pakistanietį.

„Tai, ką matome dabar, yra tikras vandenynas, užliejantis ištisus rajonus“, – pirmadienį naujienų agentūrai AFP sakė klimato kaitos ministrė Sherry Rehman (Šeri Rehman).

„Tai toli gražu ne įprastas musonas – tai klimato antiutopija prie mūsų durų“, – pridūrė ji.

Pasak Sh. Rehman, trečdalis Pakistano teritorijos atsidūrė po vandeniu dėl potvynių, ir dėl to kilo „neįsivaizduojamo masto krizė“.

„Visa tai – vienas didelis vandenynas, nėra sausumos, kur būtų galima išpumpuoti vandenį“, – sakė ji AFP,

Šių metų potvyniai prilygsta 2010 metų potvyniams – didžiausiems per visą stebėjimų istoriją. Tuomet žuvo daugiau kaip 2 tūkst. žmonių, o beveik penktadalis šalies teritorijos atsidūrė po vandeniu.

Ministras pirmininkas Shehbazas Sharifas, išvykęs į šiaurę prižiūrėti pagalbos operacijų, pareiškė, kad dabartinės musoninės liūtys yra „beprecedentės per pastaruosius 30 metų“.

Netoli Sukuro – pietinės Sindo provincijos miesto, kur yra sena kolonijinių laikų Indo upės užtvanka, gyvybiškai svarbi siekiant išvengti tolesnės katastrofos, – vienas ūkininkas apgailestavo, kad jo ryžių laukai buvo nuniokoti.

Milijonai hektarų derlingos dirbamos žemės buvo užtvindyti kelias savaites trukusio lietaus, tačiau dabar taip pat iškilo pavojus, kad iš krantų išsilies Indas, vandeniui plūstant iš šiaurėje esančių intakų.

„Mūsų pasėliai apėmė daugiau kaip 5 tūkst. ha ploto. Ten buvo pasėti geriausios kokybės ryžiai, kuriuos valgome ir mes, ir jūs, – AFP sakė 70 metų ūkininkas Khalilas Ahmedas. – Visa tai prapuolė.“

Marios vandens

Didžioji Sindo dalis yra apsemta, todėl kilo sunkumų vykdant didžiulę kariuomenės vadovaujamą pagalbos operaciją.

„Nėra jokių nusileidimo takų ar privažiavimų; mūsų pilotams sunku nusileisti“, – AFP sakė vienas aukšto rango karininkas.

Kariuomenės sraigtasparniams taip pat sunkiai sekasi gabenti žmones į saugias vietas šiaurėje, kur dėl didžiulių kalnų ir gilių slėnių sąlygos skraidyti yra sudėtingos.

Chaibero Pachtunchvos provincijoje, kur yra daugelis populiariausių Pakistano turistinių vietų, daugelis upių išsiliejo iš krantų ir sugriovė daugybę pastatų, įskaitant 150 numerių turėjusį viešbutį.

Vyriausybė paskelbė nepaprastąją padėtį ir paprašė tarptautinės pagalbos, o sekmadienį orlaiviai iš Turkijos ir JAE surengė pirmuosius skrydžius.

Sunkią ekonominę krizę išgyvenantį Pakistaną katastrofiški potvyniai užklupo pačiu netinkamiausiu metu.

Vėliau pirmadienį Vašingtone turi įvykti Tarptautinio valiutos fondo (TFV) vykdomosios valdybos posėdis. Jame bus sprendžiama, ar atnaujinti 6 mlrd. dolerių (eurų) paskolų programą. Ši priemonė leistų Pakistanui mokėti savo užsienio skolas, tačiau jau dabar aišku, kad po šio musonų sezono šaliai prireiks daugiau lėšų remontui ir atstatymui.

Pagrindinių prekių, ypač svogūnų, pomidorų ir avinžirnių, kainos kyla, pardavėjams skundžiantis, kad tiekiama mažai prekių iš užtvindytų Sindo ir Pandžabo provincijų, kur auginama daug žemės ūkio produkcijos.

Meteorologijos tarnyba pranešė, kad visoje šalyje iškrito dvigubai daugiau kritulių nei įprastai – tačiau Beludžistane ir Sindo provincijoje jų kiekis daugiau nei keturis kartus viršijo pastarųjų trijų dešimtmečių vidurkį.

Nedideliame Padidano mieste Sindo provincijoje nuo birželio iškrito daugiau kaip 1,2 m lietaus, todėl jis tapo drėgniausia šalies vieta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?