Japonijai smogė galinga audra: milijonai žmonių evakuoti, atšaukiami skrydžiai, baiminamasi potvynių

Galingam taifūnui „Nanmadol“ priartėjus prie pietvakarių Japonijos, tūkstančiai žmonių sekmadienį pasitraukė į slėptuves. Valdžios institucijos paragino daugiau kaip keturis milijonus gyventojų evakuotis.

Vienas didžiausių kada nors Japonijai smogusių taifūnų pasiekė pietinę Kiūšiū salą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Vienas didžiausių kada nors Japonijai smogusių taifūnų pasiekė pietinę Kiūšiū salą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Vienas didžiausių kada nors Japonijai smogusių taifūnų pasiekė pietinę Kiūšiū salą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Vienas didžiausių kada nors Japonijai smogusių taifūnų pasiekė pietinę Kiūšiū salą.<br> AP/Scanpix nuotr.
Vienas didžiausių kada nors Japonijai smogusių taifūnų pasiekė pietinę Kiūšiū salą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vienas didžiausių kada nors Japonijai smogusių taifūnų pasiekė pietinę Kiūšiū salą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 18, 2022, 11:01 AM, atnaujinta Sep 18, 2022, 12:18 PM

Japonijos meteorologijos agentūra (JMA) Kagošimos ir Mijazakio regionams Kiūšiū prefektūroje paskelbė retą „specialųjį perspėjimą“ – jis skelbiamas tik tada, kai prognozuojamos sąlygos, pasitaikančios kartą per kelis dešimtmečius.

Sekmadienio rytą Japonijos pietinėje saloje smarkus lietus ir stiprus vėjas nusiaubė teritoriją, o beveik 98 tūkst. namų ūkių Kagošimoje, Kumamote, Nagasakyje ir Mijazakyje liko be elektros.

Traukiniai, skrydžiai ir keltų reisai buvo atšaukti iki audros pabaigos, o kai kurios parduotuvės, paprastai dirbančios visą parą ir laikomos gelbėjimosi ratu nelaimių atveju, užvėrė duris.

„Prašome laikytis atokiau nuo pavojingų vietų ir evakuotis, jei pajutote bent menkiausią pavojaus užuominą“, – „Twitter“ platformoje parašė ministras pirmininkas Fumio Kishida, sušaukęs vyriausybės posėdį dėl audros.

„Evakuotis naktį bus pavojinga. Prašome judėti į saugią vietą, kol lauke dar šviesu“, – pridūrė jis.

JMA įspėjo, kad regionui gali kilti „precedento neturintis“ pavojus dėl stipraus vėjo, audros sukeltų bangų ir liūčių.

„Reikia būti maksimaliai atsargiems“, – šeštadienį sakė JMA prognozių skyriaus vadovas Ryuta Kurora.

„Tai labai pavojingas taifūnas“, – teigė jis.

„Vėjas bus toks stiprus, kad kai kurie namai gali sugriūti“, – žurnalistams sakė R. Kurora, taip pat įspėdamas apie potvynius ir nuošliaužas.

Nacionalinis transliuotojas NHK, rengiantis vietinius perspėjimus, pranešė, kad daugiau kaip 4 mln. žmonių Kiūšiū buvo nurodyta evakuotis, o Kagošimos ir Mijazakio pareigūnai teigė, kad iki sekmadienio popietės vietos slėptuvėse buvo daugiau kaip 15 tūkst. žmonių.

Evakuacijos perspėjimais žmonės raginami persikelti į prieglaudas ar kitas patalpas, kurios gali atlaikyti ekstremalias oro sąlygas.

Tačiau jie nėra privalomi, o per ankstesnius ekstremalius orų reiškinius valdžios institucijoms sunkiai sekėsi įtikinti gyventojus pakankamai greitai evakuotis.

R. Kurora paragino žmones evakuotis prieš audrai įsismarkaujant ir įspėjo, kad net ir tvirtuose pastatuose gyventojai turi imtis atsargumo priemonių.

„Prašome persikelti į tvirtus pastatus, kol nepradėjo pūsti smarkūs vėjai, ir nesiartinti prie langų net ir tvirtuose pastatuose“, – sakė jis vėlai vakare surengtoje spaudos konferencijoje.

Ragina būti „kuo atsargesnius“

Iki sekmadienio ryto supergreitųjų traukinių eismas regione buvo sustabdytas, o NHK pranešė, kad buvo atšaukta šimtai skrydžių.

„Pietinėje Kiūšiū regiono dalyje gali kilti toks stiprus vėjas, didelės bangos ir potvyniai, kokių dar nebuvo“, – sekmadienį pranešė JMA ir paragino gyventojus būti „kuo atsargesnius“.

Vienas Kagošimos Idzumio miesto pareigūnas teigė, kad sąlygos sparčiai blogėja.

„Vėjas tapo labai stiprus. Taip pat smarkiai lyja, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Lauke – visiška baltuma. Matomumas beveik lygus nuliui.“

Kiūšiū Minamatos miesto pakrantėje saugiai pririštos žvejų valtys suposi ant bangų, o jūros purslai ir lietus skalavo krantinės promenadą.

13 val. vietos (7 val. Lietuvos) laiku taifūnas buvo virš mažytės Jakušimos salos, o jo gūsių greitis siekė iki 234 km per valandą.

Sekmadienio vakarą jis turėtų pasiekti Kiūšiū, po to pasukti į šiaurės rytus ir ankstyvą trečiadienį persiristi per pagrindinę Japonijos salą.

Japonijoje šiuo metu yra taifūnų sezonas; per metus ji susiduria su maždaug 20 tokių audrų ir dažnai patiria smarkias liūtis, kurios sukelia nuošliaužas ar staigius potvynius.

2019 metais, kai Japonijoje vyko pasaulio regbio čempionatas, Japoniją nusiaubė taifūnas „Hagibis“ ir nusinešė daugiau kaip 100 žmonių gyvybių.

Prieš metus dėl taifūno „Jebi“ buvo uždarytas Kansajo oro uostas Osakoje ir žuvo 14 žmonių.

2018 metais per liūčių sezoną Japonijos vakaruose potvyniai ir nuošliaužos nusinešė daugiau kaip 200 žmonių gyvybių.

Mokslininkai teigia, kad dėl klimato kaitos stiprėja audros ir dažnėja bei intensyvėja ekstremalios oro sąlygos, pavyzdžiui, karščio bangos, sausros ir staigūs potvyniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.