Keniją kamuoja didžiausia sausra per 40 metų: dėl išlikimo kovoja ir žmonės, ir gyvūnai

Didžiausia per 40 metų sausra Kenijoje vos per tris mėnesius pražudė beveik 2 procentus rečiausių pasaulyje zebrų ir 25 kartus daugiau dramblių nei įprastai per tą patį laikotarpį. 

Sausra Kenijoje. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Sausra Kenijoje. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Kenija.<br>A.Karaliūno asociatyvi nuotr.
Kenija.<br>A.Karaliūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 9, 2022, 4:31 PM

Kenijoje gyvūnai dėl bado vis labiau traukia į miestus ir kaimus bandydami rasti bent kažkokio maisto. Gamtosaugininkai teigia, kad jei nebus imtasi priemonių apsaugoti laukinę gamtą ir artėjantis lietaus sezonas vėl bus nuviliantis, gyvūnai gali susidurti su egzistencine krize.

Dykuminiai zebrai, kurie yra didesni už standartinį lygumų zebrą ir turi siauresnius dryžius bei platesnes ausis, yra rečiausi iš šios rūšies. Pasaulyje jų liko vos 3000. 2500 iš jų yra Kenijoje.

Nuo birželio sausra nusinešė apie 40 šių zebrų gyvybių – tiek, kiek įprastomis sąlygomis nugaištų per visus metus.

„Jei per tris mėnesius netekome 40, ką tai reikštų likusiai populiacijai? Tai rimta grėsmė“, – sakė Andrew Letura, „Grevy's Zebra Trust“ organizacijos narys.

Organizacija ėmėsi šerti zebrus, kad padėtų sumažinti mirčių skaičių, bet pripažįsta, kad jų išvengti nepavyks, o padėtis niūri ir pietų Kenijoje.

„Palyginus su įprastu rugsėju, suskaičiuota aštuonis kartus daugiau nugaišusių arba labai nusilpusių gyvūnų. „Amboseli Trust for Elephants“ užfiksavo 50 mirusių arba dingusių dramblių“, – sakė Bensonas Leyianas, „Big Life Foundation“ direktorius. 

Netoliese esančioje konservatorijoje pūvančių gyvūnų gaišenų dvokas toks stiprus, kad kai kurie turistai pradėjo dėvėti apsaugines kaukes. 

Be to, į gyvenvietes atklystantys gyvūnai tampa ir žmonių aukomis. „Palyginti su kitais sausaisiais sezonais, žmonių, kurie brakonieriauja dėl mėsos, padaugėjo penkis kartus“, – sakė B.Leyian.

Tuo tarpu „Save the Elephants“ pranešė, kad randa vis daugiau dramblių, nužudytų ginklais ar ietimis. Jų iltys nepažeistos – tai ženklas, kad jie tapo konflikto su žmonėmis, o ne brakonieriavimo aukomis.

Tačiau sausra ir jos sukeltas badas pražudė ne gyvūnus, tačiau ir pačius Kenijos gyventojus, o ypač tai paveikė vaikus, kurie dėl rimtų sveikatos problemų pildo Kenijos ligoninių palatas.

„Turiu tris alkanus anūkus. Visi mano gyvuliai mirė dėl sausros“, – sakė Agnes Ekereru. Remiantis UNICEF skaičiavimais, beveik dviem milijonams vaikų Somalio pusiasalyje reikia skubaus gydymo dėl gyvybei pavojingo išsekimo.

Bado problemą apsunkina karas Ukrainoje ir koronaviruso pandemijos pasekmės, dėl kurių aliejaus, duonos ir kvietinių miltų kainos vietos rinkose pakilo iki rekordinių aukštumų, teigia UNICEF.

NASA mokslininkai teigia, kad sausrą sukėlė klimato kaita ir La Nina oro sąlygos Ramiajame vandenyne. Pagalbos grupės ir valdžios institucijos prognozuoja, kad ateinantis lietaus sezonas šiame regione taip pat gali būti nuviliantis.

Parengta pagal „Euronews“ ir „Reuters“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.