Buvęs uraganas „Julia“ merkė Centrinę Ameriką, žuvo 28 žmonės

Buvęs uraganas „Julia“ pirmadienį merkė Gvatemalą ir Salvadorą, prieš tai nuslinkęs virš Nikaragvos į Ramųjį vandenyną ir vėl pasiekęs pakrantes.

Uragano „Julia“ padariniai.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Uragano „Julia“ padariniai.<br>AFP/Scanpix nuotr. 
Florida po uragano Ian.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Florida po uragano Ian.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-11 11:19

Pranešama, kad dėl tiesioginio ar netiesioginio audros poveikio žuvo mažiausiai 28 žmonės.

Gvatemalos nelaimių prevencijos agentūra paskelbė, kad penki žmonės žuvo ant jų namo Alta Verapaso provincijoje užgriuvus kalvos šlaitui. Huehuetenango provincijoje netoli Meksikos sienos žuvo devyni žmonės, tarp jų gelbėjimo operacijoje dalyvavęs karys.

Salvadoro pareigūnai pranešė, kad Komasagvos miestelyje, kur šimtai policininkų ir karių vykdo reidus prieš nusikaltėlių gaujas, nugriuvus vieno namo sienai žuvo penki kariai, o dar vienas buvo sužeistas.

Dar du žmonės žuvo Salvadoro rytuose esančiame Gvatachjagvos mieste, per liūtį sugriuvus jų namo sienai. Kitas vyras Salvadore žuvo nuneštas srovės, o dar vienas – užgriuvus medžiui.

Patvinus upėms Salvadoras paskelbė nepaprastąją padėtį ir atidarė 80 laikinų prieglaudų.

Kaimyniniame Hondūre 22 metų moteris žuvo nunešta srovės, o dar trys žmonės – nuskendus jų valčiai. Nikaragvoje vieną vyrą pražudė nugriuvęs medis.

Uraganas „Julia“ anksti sekmadienį pasiekė Nikaragvos centrinę Karibų pakrantę, jo vėjų greitis tuomet siekė 140 km per valandą. Praslinkęs virš šios šalies kalnų jis vėlai vakare jau kaip atogrąžų audra nuslinko į Ramųjį vandenyną.

Pirmadienį „Julia“, kurios vėjų greitis sumažėjo iki 45 km per val., slinko virš Gvatemalos.

JAV nacionalinis uraganų centras (NHC) pranešė, kad „Julia“ centras buvo apie 125 km į vakarus-šiaurės vakarus nuo Gvatemalos miesto ir slinko į vakarus-šiaurės vakarus.

NHC įspėjo, kad potvyniai ir nuošliaužos visą antradienį dar galimi Centrinėje Amerikoje ir Meksikos pietuose. Kai kur gali iškristi iki 38 cm kritulių.

Gvatemaloje du žmonės paskelbti dingusiais, dar du buvo hospitalizuoti, o maždaug 1,3 tūkst. dėl potvynių turėjo palikti namus.

Vėlai pirmadienį, slinkdama palei Gvatemalos krantą, „Julia“ išsisklaidė.

Kolumbijos nacionalinė nelaimių valdymo agentūra sekmadienį pranešė, kad „Julia“, slinkdama virš Šventojo Andriejaus salos į rytus nuo Nikaragvos, nuplėšė kelių namų stogus, išvertė medžių. Apie aukas pranešimų kol kas nebuvo.

Nikaragvos viceprezidentė Rosario Murillo televizijai TN8 sakė, kad 9,5 tūkst. žmonių buvo evakuota į laikinas prieglaudas.

Apie liūtis ir evakuaciją taip pat pranešta iš Panamos, Hondūro ir Kosta Rikos, kur dėl smarkaus lietaus buvo uždaryti kai kurie greitkeliai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas