Vyriausybė pritarė Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinio parko planavimo schemos rengimo pradžiai

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinio parko planavimo schemos rengimo pradžiai ir planavimo tikslams, pranešė Lietuvos Respublikos aolinkos ministerija. Numatoma, kad Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinis parkas galėtų užimti iki 35 tūkst. ha plotą. Parko planavimo darbus 2023 – 2024 metais vykdys Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba.

Vištyčio ežeras<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vištyčio ežeras<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2022, 2:57 PM

Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinio parko teritoriją preliminariai galėtų sudaryti trys atskiros dalys, kuriose yra daugiausia šio Lietuvos regiono gamtai ir kultūrai būdingų vertybių.

Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, pietinė dalis apimtų esamą Vištyčio regioninį parką, taip pat gali būti įtraukiamos kalvotosios Gražiškių ir Bartninkų dalys, Liubavo apylinkės su buveinių apsaugai svarbia teritorija stepinėms pievoms išsaugoti.

Vidurinė dalis apimtų teritorijas į pietvakarius nuo Vilkaviškio miestelio – Širvintos valstybinį hidrografinį draustinį, šios upės slėnyje buveinių apsaugai svarbią teritoriją ovaliajai geldutei išsaugoti, taip pat Uosių ir Kumečių miškus, natūralias pievas.

Į šiaurinę dalį patektų Šešupės slėnis nuo Pilviškių iki Panovių, Kudirkos Naumiestis su jo apylinkėmis. Joje atsidurtų ir esami Šešupės kraštovaizdžio, Novos ir Aukspirtos valstybiniai hidrografiniai draustiniai, buveinių apsaugai svarbios teritorijos aliuvinėms ir šienaujamoms mezofitų pievoms, skroblynams, aliuviniams, griovų ir šlaitų miškams išsaugoti.

Kaip atskiros nedidelio ploto Suvalkijos (Sūduvos) nacionalinio parko dalys galėtų būti J. Jablonskio ir V. Kudirkos tėviškės.

Aplinkos ministerija akcentuoja, kad galutinės naujojo nacionalinio parko ribos paaiškės planavimo proceso metu – projektuotojams ir planavimo organizatoriams tariantis su mokslininkais, savivaldybių ir kitais specialistais, viešai diskutuojant su vietos bendruomenėmis.

Planavimo proceso metu žemės savininkams pagal įstatymų nuostatas bus preliminariai apskaičiuojamos galimos kompensacijos už ūkinės veiklos apribojimų sukeltus nuostolius arba gali būti siūloma privačią žemę išpirkti, rašoma pranešime.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.