2022-ieji Jungtinėje Karalystėje buvo šilčiausi metai nuo orų stebėjimo pradžios

2022-ieji Jungtinėje Karalystėje (JK) buvo šilčiausi metai nuo orų stebėjimo pradžios, pranešė nacionalinis meteorologijos biuras, kuriuo remiasi BBC.

2022-ieji Jungtinėje Karalystėje (JK) buvo šilčiausi metai nuo orų stebėjimo pradžios.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
2022-ieji Jungtinėje Karalystėje (JK) buvo šilčiausi metai nuo orų stebėjimo pradžios.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2023, 12:20 PM

Biuro teigimu, praėjusiais metais vidutinė metinė temperatūra pirmą kartą viršijo 10 laipsnių Celsijaus. Ankstesnis rekordas buvo užfiksuotas 2014-aisiais, kai vidutinė metinė temperatūra sudarė 9,88 laipsnio Celsijaus.

Tai reiškia, kad 15 iš 20 nuo 1884 m. užfiksuotų vidutinės metinės temperatūros rekordų buvo registruoti per pastarąjį šimtmetį, o visas pirmasis dešimtukas – per pastaruosius 20 metų.

Nacionalinio meteorologijos biuro Klimato informavimo centro vadovas Markas McCarthy'is teigė, kad tai, jog vidutinė metinė temperatūra JK pirmą kartą viršijo 10 laipsnių Celsijaus yra svarbus, tačiau nuostabos nekeliantis įvykis.

„Akivaizdu, kad žmonijos sukeltas visuotinis atšilimas jau veikia JK klimatą“, – kalbėjo M.McCarthy'is.

Kaip pranešama, 2022 m. šilumos rekordai buvo sumušti visose keturiose JK šalyse. Didžiausią vidutinę metinę temperatūrą (10,94 laipsnio Celsijaus) fiksavo Anglija. Antroje vietoje rikiuojasi Velsas (10,23 laipsnio Celsijaus), trečioje vietoje – Šiaurės Airija (9,85 laipsnio Celsijaus), o ketvirtoje – Škotija (8,5 laipsnio Celsijaus).

JK meteorologijos biuras jau anksčiau yra perspėjęs, kad dabar vasaromis karščio bangos yra 30 kartų labiau tikėtinos, palyginti su laikotarpiu prieš pramonės perversmą. Manoma, kad orų šilimo tendencijos šioje šalyje bus stebimos ir toliau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu