JT patvirtino, kad 2022-ieji – tarp aštuonių karščiausių metų per visą istoriją

Jungtinės Tautos ketvirtadienį patvirtino, kad pastarieji aštuoneri metai buvo karščiausio nuo tada, kai buvo pradėti registruoti duomenys, nepaisant užsitęsusio „La Nina“ meteorologinio reiškinio vėsinančio poveikio.

Vasara.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vasara.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2023, 9:41 PM

Praėjusiais metais, kai pasaulis susidūrė su precedento neturinčiomis stichinėmis nelaimėmis, kurių tikimybę ir mirtingumą didina klimato kaita, vidutinė pasaulio temperatūra buvo maždaug 1,15 laipsnio Celsijaus aukštesnė nei ikipramoniniu laikotarpiu, pranešė Pasaulio meteorologijos organizacija (PMO).

„Pastarieji aštuoneri metai visame pasaulyje buvo šilčiausi per visą istoriją, o tam įtakos turėjo vis didėjanti šiltnamio efektą sukeliančių dujų koncentracija ir susikaupusi šiluma“, – sakoma Jungtinių Tautų agentūros pareiškime.

Nustatyta, kad karščiausi metai buvo 2016-ieji, po jų – 2019-ieji ir 2020-ieji.

Praėjusiais metais jau aštuntus metus iš eilės metinė pasaulinė temperatūra buvo bent vienu laipsniu aukštesnė už ikipramoninį lygį, buvusį 1850–1900 metais.

Paryžiaus susitarime, kuriam 2015 metais pritarė beveik visos pasaulio valstybės, raginama sumažinti pasaulinį atšilimą 1,5 laipsnio Celsijaus, o tai, pasak mokslininkų, leistų riboti poveikį klimatui iki kontroliuojamo lygio.

Tačiau PMO ketvirtadienį įspėjo, kad „tikimybė, jog laikinai bus peržengta 1,5 laipsnio Celsijaus riba... laikui bėgant didėja“.

PMO išvadas padarė apibendrinusi šešis pagrindinius tarptautinius duomenų rinkinius, įskaitant Europos Sąjungos klimato kaitos tarnybą „Copernicus“ (C3S) ir JAV Nacionalinę vandenynų ir atmosferos administraciją (NOAA), kurios šią savaitę paskelbė panašias išvadas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.