Pragaras Čilėje: karštis muša rekordus, o viską siaubiantys miškų gaisrai jau pražudė mažiausiai 26 žmones

Čilėje rekordinė karščio banga, atnešusi 40 laipsnių viršijančią temperatūrą, trukdo kovoti su dešimtimis miškų gaisrų centrinėje šalies dalyje, kurie jau nusinešė mažiausiai 26 žmonių gyvybes ir sunaikino bent 800 namų.

Gaisrai Čilėje. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Gaisrai Čilėje. <br>RS/Scanpix nuotr. 
Gaisrai Čilėje. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Gaisrai Čilėje. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 7, 2023, 11:05 AM

Numatoma, kad karšti ir sausi orai tęsis ir šią savaitę, o tai gali dar labiau sustiprinti gaisrus, kurie jau dabar yra pražūtingiausi per visą naujausią šalies istoriją.

Sekmadienį nacionalinės miškininkystės agentūros „Conaf“ atnaujintais duomenimis, per gaisrus nukentėjo 66 žmonės, o dar beveik 1 500 žmonių ieško prieglobsčio prieglaudose. Agentūros duomenimis, pirmadienio rytą buvo 275 aktyvūs gaisrai, iš kurių 69 šiuo metu yra gesinami.

Dėl gaisrų nepaprastoji padėtis paskelbta trijuose retai apgyvendintuose centriniuose regionuose – Araukanijos, Biobio ir Sublės. Šiuose regionuose yra daug vynuogių, obuolių ir uogų ūkių, taip pat dideli miškų plotai. Nepaprastosios padėties įsakymai leidžia dislokuoti karius ir papildomus išteklius stichinės nelaimės padariniams likviduoti.

Oficialiais duomenimis, ugnis jau nusiaubė 270 tūkst. hektarų, o vos prasidėję 2023 m. pagal išdegusį žemės plotą jau tapo antraisiais blogiausiais metais po 2017 m., kai šalį užklupo vadinamoji „ugnies audra“.

Čilės vidaus reikalų ministrė Carolina Tohá sakė, kad vien penktadienį kilo 76 nauji gaisrai, ir pridūrė, kad dėl rekordinės temperatūros labai sunku sustabdyti gaisrų plitimą.

„Termometro stulpelis pasiekė tokias aukštumas, kokių iki šiol nežinojome“, – šeštadienį sakė C.Tohá.

Ji taip pat teigė, kad gaisrai turėtų būti dar vienas įspėjamasis signalas apie klimato kaitos padarinius. „Čilė yra viena iš labiausiai klimato kaitos pažeidžiamų šalių, ir tai ne teorija, o praktinė patirtis.“

Pareigūnai sakė, kad Ispanija, JAV, Argentina, Ekvadoras, Brazilija ir Venesuela pasiūlė pagalbą, įskaitant lėktuvus ir ugniagesius.

Kaimyninė Argentina siunčia 64 ugniagesius, priešgaisrinę siurblinę ir sraigtasparnį, o Ispanija į pagalbą pasiuntė lėktuvą su 50 šalies karinio ekstremaliųjų situacijų padalinio narių.

Nors pagalba jau keliauja, gaisrų vejami žmonės neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik bėgti.

„Išėjau su tuo, ką turėjau su savimi“, – „Reuters“ sakė Carolina Torres, kuri pabėgo nuo artėjančio gaisro netoli Pureno miesto Araukanijoje.

„Manau, kad visi čia pasielgė taip pat, nes vėjai pakeitė kryptį ir reikėjo tiesiog griebti tai, ką gali.“

Penktadienį prezidentas Gabrielis Boricas sutrumpino savo vasaros atostogas ir nuvyko į Biobiją ir Sibilę, pažadėdamas užtikrinti, kad nukentėjusioms vietovėms būtų suteikta visa reikiama parama.

G.Boricas taip pat nurodė „požymius“, kad kai kurie gaisrai galėjo būti sukelti tyčia, tačiau nepateikė jokios papildomos informacijos.

Parengta pagal „Reuters“ ir „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.