Įspūdingas reiškinys Lietuvos padangėje: vėl nušvito Saulės halas

Antradienio rytas lietuvius pasitiko įspūdingu reginiu danguje – pasirodė Saulės halas. Šį optinį reiškinį Ignalinoje, apie 8 val. ryto, užfiksavo Vidmantas Panavas.

Saulės halas. <br>V.Panavo nuotr.
Saulės halas. <br>V.Panavo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-07 12:56

„Sąmokslo teorijų skleidėjai jau įžvelgė chemtreilų dulkes, o dažniau į dangų pasižiūrintys žmonės konstatavo dar vieną dieną su danguje pasirodžiusiu gražiu halo reiškiniu. Šis buvo įdomus tuo, kad ryškiai matėsi ne viena halo forma: matyti ir 22/46 laipsnių halo ratilai, parheliai, viršutinis tangentinis lankas.

Halas – yra optinis reiškinys, kuris susidaro dėl tam tikros formos ledo kristalų esančių ore (esant šaltam orui arba aukštai danguje būnant cirrus debesims). Šiuo atveju, galima sakyti, halas prognozuoja artėjantį orų pasikeitimą maždaug po 12–24 val. Artėja atmosferos sūkurys su frontu. Sustiprės vėjas, pasnigs“, – paaiškino „Orai ir klimatas Lietuvoje“ grupės specialistai.

Vis žvarbesnius orus žada ne tik pasirodęs Saulės halas, bet ir sinoptikai.

Antradienį pradedant vakariniais rajonais debesuotumas didės, daugiau pragiedrulių numatoma tik rytinėje šalies dalyje. Jau po vidurdienio pajūrį pasieks krituliai, iki vakaro jie išplis į daugelį Vakarų Lietuvos rajonų.

Daugiausia vyraus sniegas. Stiprės pietinių krypčių vėjas, jo gūsiai vakariniuose rajonuose jau pasieks 15–18 m/sek.

Puresnį sniegą vietomis pustys, o intensyviau sningant gali formuotis pūga. Aukščiausia temperatūra įdienojus sieks 0–4 laipsnius šilumos.

Trečiadienio naktį ciklonas apims visą šalį. Dangumi plauks daug žemų debesų, iš jų daugelyje rajonų protarpiais laukiama kritulių, daugiausia sniego. Dar labiau įsismarkaus pietvakarių vėjas, jo gūsiai vakariniuose rajonuose sieks 15–20 m/sek.

Daugelyje vietovių pustys, kai kur kils pūga. Keliai išliks slidūs. Temperatūra pažemės iki 0–3 laipsnių šalčio, kai kur išliks apie 1 laipsnį šilumos.

Trečiadienio dieną ciklono centras keliaus šiauriau Lietuvos. Dangus bus debesuotas su neilgam pasirodančiais pragiedruliais. Kaip ir naktį, daugelyje rajonų protarpiais ne po kartą praslinks kritulių debesys.

Daugiausia iš jų kris sniegas, gali pasirodyti šlapdriba. Išliks vėjuota, pietvakarių, vakarų vėjas daug kur pūs 15–20 m/sek., kai kur ir 21–23 m/sek. greičiu.

Dalyje Lietuvos sniegą pustys, formuosis trumpalaikės pūgos. Aukščiausia temperatūra pasiskirstys nuo 2 laipsnių šalčio iki 3 laipsnių šilumos.

Ketvirtadienio naktį atmosferos slėgis po truputį augs. Debesys sklaidysis, daugės pragiedrulių, negausiai pasnigs tik kai kuriose vietovėse. Vakarinių krypčių vėjo gūsiai tik vietomis sieks 15–17 m/sek., o antroje nakties pusėje aprims.

Temperatūra kris iki 2–7, kai kur ilgiau pragiedrėjus iki 9 laipsnių šalčio. Kelius ir šaligatvius vėl turėtų aptraukti plikledis.

Ketvirtadienio dieną orai jau numatomi gana ramūs. Debesys nebus tankūs, dažniau pasirodys saulė. Žymesnių kritulių nenumatoma. Besikeičiančios krypties vėjas bus vidutinio stiprumo. Aukščiausia temperatūra daug kur sieks 0–3 laipsnius šilumos, tik kai kur išsilaikys 1–2 laipsniai šalčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.