Pasaulyje ritasi rekordinio karščio banga: kai kur fiksuoti dar nematyti temperatūros rekordai

Vietname užfiksuotas naujas karščio rekordas – termometro stulpelis pakilo iki 44,1 laipsnio, o ekspertai įspėja, kad dėl klimato kaitos netrukus ir šis rekordas bus viršytas.

Karščio banga. <br>123rf asociatyvi nuotr. 
Karščio banga. <br>123rf asociatyvi nuotr. 
Kai kur fiksuoti dar nematyti temperatūros rekordai.<br>RS/Scanpix nuotr. 
Kai kur fiksuoti dar nematyti temperatūros rekordai.<br>RS/Scanpix nuotr. 
Kai kur fiksuoti dar nematyti temperatūros rekordai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kai kur fiksuoti dar nematyti temperatūros rekordai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-05-10 09:19, atnaujinta 2023-05-10 11:54

Rekordas užfiksuotas šiaurinėje Thanh Hoa provincijoje, kurioje specialistai jau įspėjo žmones karščiausiu paros metu likti namuose.

Kitose regiono šalyse taip pat tvyro itin karšti orai. Tailandas pranešė apie rekordiškai aukštą 44,6 laipsnio temperatūrą vakarinėje Mako provincijoje.

Rekordinis karštis fiksuotas ir Laose, Luang Prabang mieste, kur šeštadienį temperatūra pasiekė 43,5 laipsnio ir viršijo visos šalies rekordą – 42,7 laipsnio, kuris buvo pasiektas tik praėjusį mėnesį.

Tuo tarpu Mianmaro žiniasklaida pranešė, kad viename šalies rytuose esančiame mieste užfiksuoti 43,8 laipsnio – aukščiausia temperatūra per dešimtmetį.

Nors prieš musonų sezoną prasidedantis karštas laikotarpis yra įprastas, tačiau karščio intensyvumas pagerino ankstesnius rekordus.

Klimato kaitos ekspertas Nguyen Ngoc Huy agentūrai AFP sakė, kad naujas Vietnamo rekordas kelia nerimą, atsižvelgiant į „klimato kaitos ir visuotinio atšilimo kontekstą“.

„Manau, kad šis rekordas bus pagerintas dar daug kartų. Tai tik įrodo, kad ekstremalūs klimato modeliai pasitvirtina“, – sakė jis.

Nuo pramonės revoliucijos pradžios vidutinė pasaulio temperatūra jau pakilo maždaug 1,1 laipsnio, o temperatūros ir toliau kils, jei vyriausybės smarkiai nesumažins išmetamų teršalų kiekio.

Ankstesnis Vietnamo karščio rekordas – 43,4 laipsnio – buvo pasiektas prieš ketverius metus centrinėje Ha Tinh provincijoje.

Bangladešo sostinėje Dakoje užfiksuota aukščiausia temperatūra nuo 1960 m., o Indijos valdžios institucijos pranešė, kad kai kuriose šalies dalyse temperatūra trimis ar keturiais laipsniais aukštesnė už įprastą.

Balandžio mėnesį karščio rekordas užfiksuotas ir Ispanijoje – aukščiausia balandžio mėnesio temperatūra fiksuota Kordobos oro uoste, o temperatūra siekė 38,8 laipsnio.

Kovą klimato mokslininkai pareiškė, kad pagrindinis pasaulinės temperatūros tikslas greičiausiai nebus pasiektas.

Anksčiau vyriausybės susitarė imtis veiksmų, kad pasaulinė temperatūra nepakiltų daugiau kaip 1,5 laipsnio, tačiau pasaulis jau atšilo 1,1 laipsnio, o dabar ekspertai teigia, kad 2030-aisiais temperatūra gali viršyti 1,5 laipsnio.

JT Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos ataskaitoje teigiama, kad „kiekvienas pasaulinio atšilimo padidėjimas sustiprins daugybę vienu metu kylančių pavojų“.

Parengta pagal BBC ir CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?