Netoli Islandijos sostinės veržiasi ugnikalnis

Pirmadienį maždaug už 30 kilometrų nuo Islandijos sostinės Reikjaviko prasidėjo vulkano išsiveržimas, pranešė šalies meteorologijos tarnyba. Tai trečias kartas per dvejus metus, kai šioje vietovėje trykšta lava.

Už 30 kilometrų nuo Islandijos sostinės Reikjaviko prasidėjo vulkano išsiveržimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Už 30 kilometrų nuo Islandijos sostinės Reikjaviko prasidėjo vulkano išsiveržimas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 10, 2023, 9:20 PM, atnaujinta Jul 10, 2023, 11:55 PM

„Išsiveržimas vyksta nedidelėje įduboje į šiaurę nuo Litli Hruturo, dūmai sklinda šiaurės vakarų kryptimi“, – nurodė tarnyba. Vietos žiniasklaidoje išplatintoje filmuotoje medžiagoje matyti iš žemės kylantis didžiulis dūmų debesis ir didelis lavos srautas.

Per savaitę prieš išsiveržimą šioje vietovėje buvo užfiksuoti tūkstančiai nedidelių žemės drebėjimų, jie rodė, kad po žeme esanti magma juda ir neišvengiamai išsiverš. Magma išsiveržė į paviršių apie 19.40 val. Lietuvos laiku, vos už kelių kilometrų nuo dviejų ankstesnių išsiveržimų, įvykusių per pastaruosius dvejus metus.

Pirmasis įvyko 2021 m. kovo 19 d. Geldingadaluro slėnyje ir truko šešis mėnesius, o antrasis – 2022 m. rugpjūčio 3 d. Meradaliro slėnyje ir truko tris savaites.

Iki 2021 m. išsiveržimo regionas buvo neaktyvus aštuonis šimtmečius, tačiau vulkanologai mano, kad naujas aktyvumo ciklas gali trukti keletą metų.

Iki šiol šioje vietoje įvykę išsiveržimai nebuvo labai pavojingi ir nepaveikė oro eismo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.