AAD pareigūnai Dzūkijos nacionaliniame parke nustatytė 7 pažeidėjus: primena ir taisykles

Rugsėjo 1–3 d. Alytaus gyvosios gamtos apsaugos skyriaus pareigūnai kartu su Dzūkijos nacionalinio parko ir Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato direkcijos specialistais vykdė reidus Dzūkijos nacionaliniame parke ir nustatė 7 pažeidėjus.

Pareigūnų dėmesį patraukė trys asmenys, važinėję rezervato teritorijoje motociklais.<br>AAD nuotr. 
Pareigūnų dėmesį patraukė trys asmenys, važinėję rezervato teritorijoje motociklais.<br>AAD nuotr. 
Čepkelių raistas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Čepkelių raistas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Aplinkos apsaugos departamentas

2023-09-08 16:30

Patikrinimų tikslas buvo susijęs su rugsėjo mėnesio leidimu vietos gyventojams, turintiems deklaruotą gyvenamąją vietą tam tikruose kaimuose, grybauti ir rinkti uogas rezervate.

Rugsėjo 1–3 dienomis Čepkelių valstybiniame gamtiniame rezervate ir už jo ribų aplinkosaugininkai nustatė 2 asmenis, rinkusius uogas (spanguoles ir bruknes) specialiomis „šukomis“.

Už uogų rinkimą draudžiamu įrankiu „šukomis“ asmenims gresia bauda nuo 10 iki 30 eurų. Taip pat iš pažeidėjų paimtos „šukos“.

Aplinkosaugininkams svarbu užtikrinti, kad gyventojai laikytųsi nustatytų reikalavimų ir uogautų atsakingai. Pvz., uogaujant specialiomis „šukomis“ galima sukelti žalą uogienojams, pažeisti augalą, ir tai gali turėti neigiamos įtakos kitų metų uogų derliui, kuris gali būti ženkliai mažesnis arba visiškai nepasirodyti. Todėl nei „šukų“, nei jokių kitų mechaninių įrankių, skirtų uogų rinkimo procesui paspartinti, naudoti negalima.

Per reidą rugsėjo 2 d. pareigūnų dėmesį patraukė trys asmenys, važinėję rezervato teritorijoje motociklais. Nustatyta, kad jie pažeidė gamtinio rezervato apsaugos ir naudojimo režimo reikalavimus, kurie griežtai draudžia motorizuotų transporto priemonių naudojimą šioje teritorijoje. Už šį pažeidimą jiems gresia baudos nuo 30 iki 150 eurų.

Tą pačią dieną buvo pastebėti du miško lankytojai, pastatę automobilius Dzūkijos nacionalinio parko teritorijoje arčiau nei 25 metrai nuo ežero. Pažeidus pakrančių apsaugos zonos taisykles, asmenims gresia įspėjimas arba bauda nuo 30 iki 140 eurų.

Svarbu

AAD primena, kad Čepkelių valstybiniame gamtiniame rezervate taikoma ypatinga uogavimo ir grybavimo tvarka vietos gyventojams, deklaravusiems gyvenamąją vietą besiribojančiuose kaimuose ir viensėdžiuose šalia rezervato.

Visą rugsėjį šių kaimų (Katra, Kriokšlys (Šumas), Lynežeris, Marcinkonys ir Musteika) gyventojams leidžiama uogauti ir grybauti visoje Čepkelių valstybinio gamtinio rezervato teritorijoje. Uogaujant ar grybaujant jiems pakanka turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Tačiau AAD atkreipia dėmesį, kad rezervate uogauti ar grybauti galima tik šviesiuoju paros metu – valanda po saulės pakilimo ir likus valandai iki jos nusileidimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.