Delyje – kritinė situacija dėl oro užterštumo: uždaromos mokyklos, ribojamas eismas

Indijos sostinėje Delyje oro užterštumas taip pablogėjo, kad vietinė valdžia nutarė uždaryti mokyklas. Be to, nuo lapkričio 13 dienos į Delį automobiliai bus įleidžiami pakaitomis, pranešama „Žinių radijo“ laidoje „Piko minutės“. 

Oro tarša Delyje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Oro tarša Delyje. <br>AFP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 11, 2023, 8:02 PM

Lyginėmis mėnesio dienomis į Delį bus įleidžiami tik automobiliai, kurių numeriai yra lyginiai, o nelygėmis – numeriais su nelyginiais skaičiais.  

Tačiau iki lapkričio 13 dienos situacija neabejotinai dar pablogės, nes lapkričio 12 dieną indai švenčia savo indiškus naujus metus, dar vadinama Divali ugnies švente. Jos metu į dangų leidžiami milijonai fejerverkų. 

Dalyje jau savaitę tęsiasi itin prasta situacija su oro kokybe. Pasaulinė sveikatos organizacija teigia, kad kai oro kokybės indeksas neviršija 50 manoma, kad oras yra švarus, jeigu siekia 100 – patenkinamas, pasiekus 200 oras vertinas kaip užterštas, o jeigu pasiekia 300, reiškia, kad oras smarkiai užterštas. 

 Kai oro kokybės indeksas siekia daugiau kaip 300, tokiame ore būti pavojinga, o štai Delyje oro kokybės indeksas siekia 488. 

Pasirodo, aplink Delį yra valstijos, kuriose per metus užauginama 18 milijonų tonų ryžių, o lapkritį ir spalį yra nuimamas jų derlius. Nuėmus derlių lieka šiaudai, kurie Indijoje tradiciškai yra tiesiog sudeginami, todėl šiuo metu aplink Dalį deginama apie 20 milijonų tonų šiaudų.  

Kaip teigia mokslininkai, šiuo metu pabūti Delyje vieną dieną yra tas pats, kas per dieną surūkyti 50 cigarečių.  

Čikagos universiteto mokslininkai skelbia, kad žmonės, gyvenantys Delyje, dėl oro užterštumo gyvena maždaug dvylika metų trumpiau.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.