Prieš „Agromaisto forumą 2023“ Pavilnyje pasodins per 300 beržų: iniciatyvoje laukiama ir visuomenė

Atliepiant miškininkystės sektoriaus ir visuomenės vaidmenį švelninant klimato kaitą, lapkričio 13 d. 11 val. netoli Vilniaus organizuojamas simbolinis beržų sodinimas. Tai vienas iš „Agromaisto forumą 2023“ papildančių renginių, kuriame lankysis ir aplinkos viceministras Kęstutis Šetkus. Įgyvendinti idėją padeda „Life Terra“ – viena aktyviausių Europoje klimato kaitos iniciatyvų. Dalyvauti nemokamoje edukacinėje veikloje ir savomis rankomis pasodinti medelį kviečiami visi: forumo dalyviai, sostinėje gyvenančios šeimos su vaikais bei miesto svečiai, kuriems svarbi gražesnė ateitis.

Fondo „Life Terra“ įkūrėjas S.Kallen.
Fondo „Life Terra“ įkūrėjas S.Kallen.
LR aplinkos viceministras K.Šetkus.
LR aplinkos viceministras K.Šetkus.
„AgriFood Lithuania“ generalinė direktorė K.Šermukšnytė-Alešiūnienė.
„AgriFood Lithuania“ generalinė direktorė K.Šermukšnytė-Alešiūnienė.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 11, 2023, 9:00 AM

Aplinkos viceministras: sveikintina asmeninė atsakomybė už aplinką, kurioje gyvensime

Pavilnio teritorijoje palei A.Kojelavičiaus gatvę (tikslios koordinatės – 54°41'51.6“N 25°22'13.3“E) šiuo metu jau atliktas sanitarinis plynas kirtimas ir Vilniaus savivaldybei priklausantis 40 arų sklypas paruoštas tolesniam etapui. Tiek juo, tiek parengiamaisiais darbais rūpinasi iniciatyvos partneriai – miškingumą Lietuvoje didinti siekianti nevyriausybinė organizacija „Myliu mišką“.

Prie „Agromaisto forumo 2023“ organizatorių bei pranešėjų, aplinkos viceministro, Valstybinės miškų urėdijos vadovo Valdo Kaubrės ir kitų valdžios atstovų sodinti medelių taip pat jungiasi moksleiviai. Kiekvienam žaliosios akcijos dalyviui bus suteiktos reikiamos priemonės, laukia edukacinė programa, kuri užtikrins, kad jauni berželiai prigytų – o jų pasodinti numatoma daugiau nei 300.

„Kolektyvinio sąmoningumo formavimas tokiais klausimais kaip klimato ekstremumai, urbanizacijos poveikio mažinimas ar biologinės įvairovės išsaugojimas prasideda aukščiausio lygmens politikos strategijose. Visgi pritaikyti jas realiame gyvenime gerokai lengviau, veikiant visoms suinteresuotosioms šalims. Reiškiu palaikymą forumo organizatorių siekiui saugios, sveikos, saugios, tvarios ateities perspektyvų ieškojimą priartinti prie plačiosios visuomenės. Vilnius jau dabar garsėja kaip bene žaliausias Europos miestas. Tikiu, kad mūsų šalyje netrūksta žmonių, kurių sąmoningi poelgiai – nuo įsitraukimo į visuotines iniciatyvas iki asmeninės atsakomybės už aplinkosaugą – yra reikšmingas indėlis į visos Lietuvos ambasadorystę mažinant globalius iššūkius“, – sako aplinkos viceministras K.Šetkus.

Partnerystė su Europos fondu

Idėja įprasminti augantį tarptautinį, tarpdisciplinišką įsipareigojimą gerinti situaciją planetoje ir tam tikrą sostinės vietą užsodinti medeliais kilo Europos Komisijos pagal LIFE programą palaikomo projekto „Life Terra“ atstovams.

Amsterdame ir Barselonoje įsteigtas to paties pavadinimo fondas bendradarbiauja su partneriais visoje Europoje – siekia įgalinti žmones prisidėti prie klimato kaitos švelninimo atkuriant nualintą žemę, vysto medžių stebėsenos technologijas ir užsiima ateities kartų švietimu. Fondo įkūrėjas Sven Kallen – vienas iš daugiau nei 60 vietinių ir užsienio ekspertų, kurie šiemet dalinsis įžvalgomis lapkričio 14 d. Vilniaus rotušėje vyksiančiame „Agromaisto forume 2023“.

Atliepia anglies pėdsako mažinimo strategiją

„AgriFood Lithuania“ generalinės direktorės Kristinos Šermukšnytės-Alešiūnienės teigimu, diskutuodama apie Žaliojo kurso įgyvendinimą, Europos Sąjunga vis labiau telkia dėmesį į anglies dioksido kreditų rinkos formavimą. Tuo tarpu medžiai yra vienas iš pagrindinių natūralių ŠESD absorbcijos šaltinių.

„Iniciatyvos partneriai „Myliu mišką“ pasidalino įdomiu faktu – pagal tam tikrą metodiką skaičiuojama, kad norint gauti vieną anglies kreditą reikia pasodinti apie penkis medelius. Per savo gyvavimo ciklą jie galėtų sukaupti toną CO2. „Agromaisto forumą 2023“ atidarantis simbolinis berželių sodinimas – tik žingsnis į europinius anglies pėdsako mažinimo tikslus. Visgi esu tikra, kad šių metų renginyje gims daugybė pragmatiškų sprendimų, kurie paspartins būtinus agromaisto sektoriaus ir susijusių industrijų pokyčius“, – komentuoja ji.

Klasteris ir skaitmeninis inovacijų centras renginį organizuoja drauge su Europos Parlamentu, „Business at OECD“ (Verslo ir pramonės patariamuoju komitetu, veikiančiu prie Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos) bei Lietuvos pramonininkų konfederacija. Dalyvavimas forume nemokamas, užsiregistravus www.digitalfarm.lt jį bus galima stebėti internetu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.