Toks vaizdas nustebino net ilgamečius salos gyventojus: tvenkinys Havajuose nusidažė ryškiai rožine spalva

Spalio pabaigoje rožine spalva nusidažęs tvenkinys atrodo lyg iš pasakos. Visgi mokslininkai sako, kad nors vaizdas ir įspūdingas, džiūgauti nereikėtų.

Rožine spalva Havajuose nusidažęs tvenkinys. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Rožine spalva Havajuose nusidažęs tvenkinys. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-16 14:14

Mokslininkai vis dar bando nustatyti tikslią keistos tvenkinio spalvos priežastį, tačiau, jų teigimu, dėl to greičiausiai kalta sausra ir dėl jos padidėjęs druskingumas.

Maui salos laukinės gamtos specialistai rožinį tvenkinį ir jo būklę stebi nuo spalio 30 d. Havajų universitete ištirti vandens mėginiai rodo, kad ryškią spalvą greičiausiai sukėlė druską mėgstančios bakterijos.

Draustinio, kuriame ir yra tvenkinys, prižiūrėtojas Bretas Volfas buvo susirūpinęs, kad ryškiai rožinė spalva reiškia dumblių žydėjimą, tačiau laboratoriniai tyrimai atskleidė, kad tikroji priežastis gali būti halobakterijos.

Halobakterijos klesti vandens telkiniuose, kuriuose yra daug druskos. Šiuo metu tvenkinio druskingumas yra dvigubai didesnis nei jūros vandens druskingumas.

Tikėtina, kad šią situaciją bent iš dalies sukėlė Maui vyraujanti sausra. Paprastai Waikapu upelis įteka į dabar rožine spalva nusidažiusį Kealijos tvenkinį ir pakelia jo vandens lygį, tačiau B.Volfo teigimu, taip buvo jau seniai. Manoma, kad sulaukus gausesnio lietaus tvenkinys turėtų grįš į jam įprastą spalvą.

„Ką tik gavau pranešimą iš paplūdimiu vaikščiojusio žmogaus, kuris man paskambino ir pasakė: „Čia vyksta kažkas keisto“, – įvykį prisiminė B.Volfas.

Pasak jo, tokios spalvos tvenkinio dar niekas draustinyje nėra matęs – net savanoriai, kurie prie jo dirba jau 70 metų. Anksčiau tvenkinys jau yra išgyvenęs sausros ir didelio druskingumo laikotarpius, todėl B.Volfas nėra tikras, kodėl spalva pasikeitė būtent dabar.

Kol kas valdžios institucijos įspėja gyventojus nebristi į vandenį ir jo negerti.

Parengta pagal „Euronews“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.