Vieninga klimato ekspertų nuomonė: 2023-ieji bus šilčiausi metai

Ir Jungtinių Tautų (JT) klimato ekspertai teigia, kad 2023-ieji tikriausiai bus šilčiausi metai nuo industrializacijos laikų. Atotrūkis nuo iki šiol šilčiausių 2016 ir 2020 metų jau spalio pabaigoje buvo toks didelis, kad lapkritis ir gruodis praktiškai nieko nebegali pakeisti, pranešė Pasaulio meteorologijos organizacija (WMO) savo preliminarioje ataskaitoje apie Žemės klimato situaciją.

Ir Jungtinių Tautų (JT) klimato ekspertai teigia, kad 2023-ieji tikriausiai bus šilčiausi metai nuo industrializacijos laikų.<br>EPA-ELTA nuotr.
Ir Jungtinių Tautų (JT) klimato ekspertai teigia, kad 2023-ieji tikriausiai bus šilčiausi metai nuo industrializacijos laikų.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2023, 1:43 PM

Ji paskelbta ketvirtadienį, Dubajuje prasidėjus pasaulio klimato konferencijai COP28. Galutinė ataskaita pasirodys tik pirmąjį 2024 m. pusmetį.

Iki spalio mėnesio imtinai vidutinė temperatūra pasaulyje buvo 1,4 laipsnio aukštesnė už 1850–1900 m. vidurkį. Iki šiol 2016-ieji buvo laikomi šilčiausiais metais, tada temperatūra buvo 1,3 laipsnio aukštesnė nei priešindstriniu laikotarpiu.

2020-ieji tik nežymiai atsiliko nuo 2016-ųjų. Šių metų liepą, rugsėjį ir spalį vidutinė temperatūra pasaulyje pasiekė to mėnesio rekordus. Ypač pažymėtina tai, kad nuo balandžio ir vandenynų paviršiaus temperatūra kiekvieną mėnesį buvo rekordinė.

JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų administracijos (NOAA) ir ES klimato kaitos tarnybos „Copernicus“ ekspertai jau ne kartą teigė jog 2023-ieji beveik neabejotinai bus šilčiausi metai.

WMO vadovas Petteris Taalasas kalbėjo apie „kurtinančią pagerintų rekordų kakofoniją“. „Turime veikti dabar, kad sumažintume vis labiau nepalankaus klimato šį ir ateinančiais šimtmečiais riziką“, – pabrėžė jis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.