JT perspėja: dėl klimato krizės didėja moterų patiriamos kančios

Jungtinės Tautos Dubajuje vykstančioje kasmetinėje klimato kaitos konferencijoje atkreipė dėmesį į moterų ir mergaičių kančias, didėjančias dėl visuotinio atšilimo.

Moterys Somalyje. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Moterys Somalyje. <br>AP/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-04 17:54

Per 2022 metų sausrą Etiopijoje priverstinių vaikų santuokų skaičius išaugo beveik keturis kartus, pirmadienį COP28 klimato kaitos derybose sakė JT atstovė moterų teisių klausimais Sarah Hendriks.

Somalyje užfiksuota gerokai daugiau smurto ir išprievartavimų atvejų, kuriuos taip pat skatina skurdas, stresas ir nepalankios gyvenimo sąlygos dėl klimato krizės, pridūrė S. Hendriks.

Jos pristatytoje naujoje JT ataskaitoje teigiama, kad sausros paveiktose vietovėse mergaitės taip pat dažniau nustoja lankyti mokyklą.

„Dėl klimato kaitos moterų ir mergaičių padėtis blogėja, – sakė S. Hendriks. – Turime pertvarkyti ekonomiką taip, kad ji nebūtų susijusi su gavyba ir tarša, o moterų teisės būtų įtrauktos į visus klimato politikos ir finansavimo aspektus“.

Pasak S. Hendriks, iki 2050 metų dėl klimato kaitos dar 158 mln. moterų ir mergaičių gali atsidurti itin dideliame skurde, o dar 236 mln. moterų ir mergaičių gali patirti maisto trūkumą.

Moterys turi neproporcingai daugiau darbo slaugos, švietimo ir namų ūkio srityse nei vyrai. Kartu, pasak JT atstovės, jos turi mažiau ekonominių išteklių ir prastesnius raštingumo įgūdžius.

Pagalbos organizacija CARE kasmetinėje JT klimato konferencijoje taip pat atkreipia dėmesį į lyčių disbalansą. Ji kritikuoja, kad tik 15 iš 133 Dubajuje dalyvaujančių valstybių vadovų ir ministrų pirmininkų yra moterys, t. y. 11 proc.

Nors 2012–2022 metais moterų dalis beveik 200-uose vyriausybinių delegacijų padidėjo nuo 30 iki 35 proc., moterų vadovaujamų delegacijų dalis šiek tiek sumažėjo – nuo 21 iki 20 proc.

Organizacijos „CARE International“ tarptautinė aktyvistė Helen Pankhurst iš Jungtinės Karalystės sakė: „Kaip mes galime pasiekti sąžiningų rezultatų derybose dėl klimato kaitos esant tokiai nelygybei viršūnėse? Klimato kaita labiausiai veikia moteris ir mergaites, tačiau apie jas nutylima. Jos nematomos. Tai turi pasikeisti“.

Šiemetinis klimato kaitos aukščiausiojo lygio susitikimas COP28, kurį surengė Jungtiniai Arabų Emyratai – didžiausias iš kada nors surengtų, jame dalyvauja apie 97 000 dalyvių. Tai beveik dvigubai daugiau nei pernykštė konferencija Egipte, kuri irgi iki tol buvo didžiausia su maždaug 50 000 dalyvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.