Po ugnikalnio išsiveržimo Islandijoje – pokyčiai, tačiau gyventojai lengviau atsikvėpti dar negali

Praėjus kelioms dienoms po ugnikalnio išsiveržimo Islandijoje, jo aktyvumas sumažėjo – į paviršių nebesiveržia lava. Dėl to civilinės saugos agentūra sumažino pavojaus lygį.

Išsiveržę Islandijos ugnikalnis toliau rimsta. <br>EPA-ELTA nuotr.
Išsiveržę Islandijos ugnikalnis toliau rimsta. <br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-22 20:50

Jau ketvirtadienį mokslininkai, apskridę teritoriją, pranešė, kad erupcijos aktyvumo nesimato ir kad lavos srautai iš kraterio, atrodo, liovėsi. Vulkanologas Ármannas Höskuldssonas transliuotojui RÚV sakė, kad, jo manymu, išsiveržimas baigėsi. Vis dėlto Islandijos meteorologijos tarnyba mano, kad kol kas anksti išsiveržimą skelbti baigtu.

Ugnikalnio išsiveržimas vėlų pirmadienio vakarą prasidėjo Reykjanes pusiasalyje į pietvakarius nuo sostinės Reikjaviko. Tai buvo ketvirtasis išsiveržimas pusiasalyje per trejus metus. Lava liejosi iš kelių kilometrų ilgio plyšio.

Per savaitę išsiveržimo intensyvumas vis mažėjo. Evakuoto Grindaviko kaimo gyventojams nuo ketvirtadienio bent jau dienos metu buvo leista grįžti į savo namus. Ar jie galės grįžti visam laikui ir kada, kol kas neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.