B. Markauskas: vandens lygis Minijoje vis dar viršija stichinį

Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas sako, kad per šventes pakilęs vandens lygis Minijos upėje ties Priekule ir Lankupiais penktadienio rytą nuslūgo apie 10 centimetrų, tačiau vis dar išlieka aukščiau normos ribos.

Minija<br>ELTA nuotr.
Minija<br>ELTA nuotr.
Minija<br>ELTA nuotr.
Minija<br>ELTA nuotr.
Minija<br>ELTA nuotr.
Minija<br>ELTA nuotr.
Minija<br>ELTA nuotr.
Minija<br>ELTA nuotr.
Minija<br>ELTA nuotr.
Minija<br>ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 29, 2023, 10:29 AM

„Vandens lygis Priekulėje, Minijos upėje stipriai viršija stichinį lygį ir šiuo metu yra 5,78 m. Taip pat ir Lankupiuose – 8,17 m. Per naktį vandens lygis sumažėjo maždaug 10 centimetrų. Normalus Minijos lygis yra 2 metrai“, – LRT radijui penktadienį kalbėjo B. Markauskas.

„Užlietos teritorijos nemažėja, turime visą eilę užlietų vietinių ir rajoninių kelių. Stichija tikrai nesitraukia“, – pridūrė meras.

Visgi, kaip pažymi rajono vadovas, vietos gyventojai ruošiasi galimam vandens kilimui ir Naujųjų savaitgalį.

„Neramina meteorologų prognozės Vakarų regione, nes, tikėtina, Minijos lygis gali vėl pakilti. (...) Per šventes gali nutikti taip, kad turėsime pakankamai sudėtingą situaciją“, – sakė B. Markauskas.

„Kadangi turėjome potvynį ir lapkričio mėnesį, turime išmoktas pamokas, turime pasiruošę daugiau maišų su smėliu, turime daugiau technikos, pirmiausia kalbant apie siurblius“, – teigė meras.

Tačiau, ruošiantis pasikartojantiems potvyniams ateityje vien tokių priemonių nepakaks, sako B. Markauskas. Pasak jo, būtina ieškoti ilgalaikių sprendimų potvyniams pajūrio regione suvaldyti.

„Turime tikrai didelę problemą naujuose kvartaluose, kurie statosi aplink Klaipėdos miestą, kur vanduo nespėja greitai nubėgti per esamas sistemas. Dėl to tvinsta gatvės, kiemai ir čia reikėtų mums labai rimtos pagalbos ir patarimo dėl to, kokių priemonių imtis“, – sakė rajono meras.

„Reikėtų, kad mokslininkai sutartų, kokios tos priemonės turėtų būti, nes vieni kalba apie tai, kad reikia valyti ir gilinti melioracinius griovius, kiti – atvirkščiai, kad reikia viską daryti, kad tas vanduo lėčiau sutekėtų į pagrindines upes – Miniją, Nemuną ir Danės upę“, – teigė B. Markauskas, pažymėdamas ir pylimų atnaujinimo bei naujų statybos poreikį.

ELTA primena, kad šeštadienį Minijoje ties Priekule vandens lygis perkopė stichinį lygį ir pasiekė 571,4 centimetro.

Lapkričio pradžioje Klaipėdos rajono savivaldybė buvo paskelbusi stichinį įvykį dėl Minijos upėje kylančio vandens lygio. Tuo metu vanduo Minijos upėje ties Priekule siekė 570 cm (riba – 560 cm).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.