Praėjusią naktį lietuviai gerėjosi kerinčiu reginiu: specialistai paaiškino, kaip jis susiformuoja

Įsitvirtinę žiemiški orai leidžia pasidžiaugti įspūdingais gamtos reiškiniais, o trečiadienio vakarą lietuviai galėjo stebėti ir šviesos stulpus. Tiesa, specialistai sako, kad tie, kurie reiškinį pražiopsojo, nusiminti neturėtų – sąlygos juos pamatyti bus palankios iki pat savaitės galo.

Šviesos stulpai. <br>lrytas.lt koliažas. 
Šviesos stulpai. <br>lrytas.lt koliažas. 
Kėdainiai. <br>T.Raukčio nuotr. 
Kėdainiai. <br>T.Raukčio nuotr. 
Kėdainiai. <br>T.Raukčio nuotr. 
Kėdainiai. <br>T.Raukčio nuotr. 
Vepriai, Ukmergės raj.<br>V.Čekuolienės nuotr. 
Vepriai, Ukmergės raj.<br>V.Čekuolienės nuotr. 
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-01-04 11:08

„Tai yra gana dažnas reiškinys, kuomet vyrauja pakankamai šalti orai. Tereikia tik tolumoje esančio ryškaus šviesos šaltinio – pvz. gatvės šviestuvai ir didesnio šalčio (<-10 laipsnių).

Šviesos stulpai formuojasi labai panašiai kaip ir Saulės stulpas, iš tų pačių šešiabriaunių ledo kristalų, kurie plūduriuoja ore. Šie kristalai paprastai būna plunksniniuose debesyse (todėl Saulės stulpą matom ne tik žiemą), o šviesos stulpų atveju jau reikia ir stipresnio šalčio, kad ledo kristalai būdami priežemyje neištirptų, nepakeistų savo formos bei pradėtų laužti ryškios šviesos spindulius.

Šiandien ir likusią savaitę vakare/naktį išėję į lauką pasidairykit atidžiau (ypač gyvenantys šiaurės rytuose). Galbūt pamatysite ir jūs šviesos stulpus. Pamatę būtinai įamžinkite (fotografuokite su išlaikymu)“, – aiškino „Orai ir klimatas Lietuvoje“ grupės specialistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.