Po insulto K.Prunskienė mokosi rašyti kaire ranka

Pirmosios Vyriausybės narė Kazimira Prunskienė įsistebeilija į spalvotą laikraščio nuotrauką. Į jos akiratį pakliūva „Lietuvos rytas“, pramoginiai žurnalai, keli kiti leidiniai.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Sep 10, 2013, 2:51 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:59 AM

Politikė ima rašiklį į kairę ranką ir kažką vedžioja popieriaus lape. Nors yra dešiniarankė, rašo kairiąja – dešinioji dar per silpna, kad rašytų.

„Iš naujo mokosi rašyti?“ – paklausiu pernai vasarį insulto pakirstos politikės dukros Rasos Vaitkienės. Ji dažnai būna su sveikstančia motina. Rasa apie gimdytoją pasakoja taip, tarsi kartu išgyventų kiekvieną politikės žingsnį į priekį.

„Gydytojai aiškina, kad reikia prisiminti, ką mokėjo, ištraukti iš atminties tai, kas joje buvo. Be to, dešinioji ranka mažai judri, dėl to mamai reikia mokytis rašyti kaire“, – paaiškina viena iš trijų K.Prunskienės atžalų.

Politikė rašo žodžius, jau jungia trumpus sakinius. „Duodame leidinių, kurie susiję su buvusia jos veikla, taip pat pramoginių leidinių“, – pasakojo R.Vaitkienė.

Lengviausia K.Prunskienei kopijuoti antraštes – jos parašytos didelėmis raidėmis.

Per atlaidus aplankė bažnyčią

Pastaruosius porą mėnesių politikė ilsisi tėviškėje – sodyboje Labanoro girioje. Ji ir toliau mėgina atkurti tai, ką iš jos atėmė insultas.

Ji daug juda, mėgaujasi sodybą supančiu mišku ir rašo. „Turi visą programą. Dukros sudarė programą, o mama turi vykdyti. Anksčiau mama liepdavo dukroms (mokytis. – Red.), o dabar atvirkščiai. Žinoma, geranoriškai“, – aiškino K.Prunskienės brolis Rimantas Stankevičius.

Jis savaitgalį lankėsi sodyboje. Sakė pastebėjęs vis gerėjančią sesers sveikatą. „Ji geros nuotaikos. Daugiau kalba. Kaskart atsiranda vis kažkas naujo jos žodyne. Turime vilties ir optimizmo“, – sakė kartą per dvi savaites seserį aplankantis brolis.

Vyras pasakojo, kad savaitgalį Labanore vyko tradiciniai mergelės Marijos gimimo atlaidai. „Ji (K.Prunskienė. – Red.) prisimena, kad tėvai ir seneliai važiuodavo į atlaidus. Man atrodo, kad jiedu su sūnumi penktadienį buvo į bažnyčią nuvažiavę“, – pasakojo R.Stankevičius.

Stiprėjančia K.Prunskiene džiaugiasi ir mamą slaugantys jos vaikai. „Pažanga labai didelė. Gydytojai nesitikėjo tokios. Mama labai atkakliai dirba, kaip ir anksčiau. Dabar jau dėl savo sveikatos. Dažnai žmonės, pakliuvę į jos situaciją, puola į depresiją, o mamai pavyko to išvengti“, – džiaugėsi R.Vaitkienė.

Ji viliasi, kad vieną dieną pamatys mamą tokią, kokia ji buvo prieš insultą.

Pirmieji žingsniai - po 3 mėnesių

Liga politikę pakirto pernai vasarį. Lietuvos liaudies partijos pirmininkė blogai pasijuto netrukus po savo 69-ojo gimtadienio.

„Situacija stabili, būklė pagerėjo, tikimės, kad bus gerai, - vieną dieną po nelaimės lrytas.lt sakė R.Vaitkienė. - Medikai neprognozuoja, kaip bus. Net ir neklausiame, žiūrime, kaip yra dabar, šiandien yra geriau negu vakar, tai mus džiugina. Kadangi mama yra labai stiprus žmogus, laukiam geriausio.“

Prabėgus porai savaičių po insulto K.Prunskienė jau mėgino kalbėti su artimaisiais. „Mama mėgina kalbėti, palinksi ar papurto galvą. Atsako į klausimus“, - pernai kovą pasakojo politikės sūnus Vaidotas Prunskus.

Netrukus po to prasidėjo ilgi reabilitacijos mėnesiai. Iš pradžių K.Prunskienė iš patalo kilo Santariškių klinkoje, vėliau - Respublikinėje Vilniaus ligoninėje.

Nepraėjus nė trims mėnesiams politikė jau žengė pirmuosius žingsnius.

„Ligoninės maistas tikrai geros kokybės, bet mes, norėdami palepinti, vis ko nors atnešame - įdarytos vištienos, kalakutienos, žuvies troškinuko, šviežiai spaustų sulčių, - tuomet pasakojo K.Prunskienės sūnus. - Mama mėgdavo gaminti anūkams, dažniausiai gamindavo lašišos troškinį. Mes stengiamės irgi jo atvežti kartą ar porą per savaitę.“

Portugalų kalba ir anūko vestuvės

Artimieji taip pat prasitarė, kad atsibudusi iš komos, K.Prunskienė prakalbo portugalų kalba, kurios daugiau nei prieš 30 metų mokėsi keliaudama į Braziliją. Smegenys kartais iškrečia panašius pokštus po didelių traumų.

Politikė taip pat be stabtelėjimų giedojo Lietuvos himną, dainavo vaikystės daineles.

2013-uosius ji sutiko Maskvoje, kur Neurologijos moksliniame centre kelis mėnesius jos būklę taisė Rusijos medikai. Vasarą politikė reabilitaciją tęsė Lietuvoje, Palangos ligoninėje.

Liepos pradžioje K.Prunskienės artimiausi bičiuliai sutiko ją Vilniuje. Moteris dalyvavo savo anūko Tado Vaitkaus ir jo mylimosios Gretos vestuvėse. Politikė vestuvėse pasirodė sėdėdama neįgaliojo vežimėlyje.

„Jos laukė ilga diena. Nenorėjom jos nuvarginti. Vežimėlį buvome įsigiję gerokai anksčiau. Kartais norisi toliau į mišką nuvažiuoti, tai kažkiek pėsčiomis, kažkiek vežimėliu“, - aiškino bene daugiausia laiko su mama leidžianti R.Vaitkienė.

Iškart po vestuvių K.Prunskienę artimieji nuvežė į tėviškę, sodybą prie Labanoro. Politikė ten ilsisi ir stiprėja iki šiol.

Pastaruoju metu neįtakingai Lietuvos liaudies partijai vadovavusi K.Prunskienė 1990-1991 metais ėjo ministrės pirmininkės pareigas pirmojoje Vyriausybėje po nepriklausomybės atkūrimo. 2004-2008 metais ji buvo Lietuvos žemės ūkio ministrė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.