Gluminantis sutapimas: skyrybos – lietuvio giminės prakeiksmas?

20-mečiam vilniečiui Eligijui laidos „Nacionalinė paieškų tarnyba” (LRT televizija) kūrėjai neseniai padėjo surasti tėvą Rimantą, kuris jį paliko dar mažą. Likimo ironija – Rimantas prieš 10 metų taip pat ieškojo nuo vaikystės nematyto savo tėvo. Ir surado.

Televizijos studijoje – jaudinantis tėvo Rimanto ir sūnaus Eligijaus susitikimas.
Televizijos studijoje – jaudinantis tėvo Rimanto ir sūnaus Eligijaus susitikimas.
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintė Budrytė

Sep 29, 2013, 1:48 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 4:40 PM

Vilniaus universitete ekonometriją studijuojantis Eligijus tik iš laidos „Nacionalinė paieškų tarnyba” rengėjų sužinojo, kad jo tėvas kažkada taip pat ieškojo savo tėvo. Tiesa, jis tai darė savarankiškai, be televizijos pagalbos.

„Žinojau, kad tėvo giminėje beveik visi vyrai išsiskirdavo su moterimis, tačiau neįsivaizdavau, kad mūsų istorijos tokios panašios.

Man reikės šią užburtą seką nutraukti, – kalbėdamas su laidos vedėja Palmira Galkontaite karčiai šyptelėjo Eligijus. – Mama pasakojo, jog tėvas pabėgo, kai aš gimiau. Jis esą išsigando atsakomybės.”

Nenorėjo aitrinti žaizdos

Eligijus prisimena savo tėvą matęs tik vieną kartą, kai mokėsi trečioje klasėje.

Tuomet tėvas jį ir jo motiną pakvietė į piceriją. Po to tėvas jam kartais paskambindavo.

Vaikinui taip pat buvo įdomu sužinoti apie tėvo gimines, kurių jis visai neprisimena. Tik iš motinos pasakojimų jis žinojo, kad seneliai jį labai mylėjo.

Apie tėvą Eligijus motinos klausinėdavo mažai. Jam susidarydavo įspūdis, kad ji apie tai kalbėti nenori.

„Nenorėdavau draskyti žaizdos, tad mamos nekamantinėdavau, – laidoje pasakojo Eligijus. – Tačiau teta, kuri gerai sutarė su mano tėvu, pasakojo, jog jis – labai protingas žmogus, baigęs mokslus viename Maskvos universitetų.

Manau, kad ir jis norės mane pamatyti.”

Nešiojasi sūnaus nuotraukas

Paaiškėjo, kad vaikinas neklydo. Rimantas laukė šios dienos ne mažiau nei Eligijus.

„Laukdamas susitikimo jaučiausi lyg bombą nešiočiausi. Galbūt ir pats būčiau mėginęs jo ieškoti, bet dar nebuvau tam pribrendęs”, – virpančiu iš susijaudinimo balsu kalbėjo taip pat Vilniuje gyvenantis Eligijaus tėvas.

Į susitikimą su laidos žurnaliste Rimantas atsinešė kelias nuotraukas, kuriose jo sūnus dar mažas. Vyras tikino, jog jas visada nešiojasi švarko kišenėje.

Meilė suliepsnojo ligoninėje

Eligijaus tėvai susipažino ligoninėje, kur ir suliepsnojo aistringa meilė. Tačiau poros ryšys nutrūko gimus sūnui. Rimantas tikino, jog bendrauti su sūnumi jam nebuvo leidžiama tiek, kiek jis norėjo.

„Aš norėjau jį auginti, bet man neleido. Gal priežastis – mano charakteris, kuris nepatiko sūnaus motinai”, – pasakojo Rimantas.

Vyras tikino gerai pažinojęs mokyklos, kurią lankė Eligijus, direktorę ir nuolat jos klausinėdavęs apie sūnų.

Kodėl vis dėlto Rimantas jo nelankė? „Kartą aš atėjau pas juos, tačiau užeiti į vidų man nebuvo leista. Eligijaus motina pasakė, jog čia – ne cirkas. Aš įsižeidžiau”, – ilgo išsiskyrimo priežastį įvardijo Rimantas.

Istorija pasikartojo

Eligijaus tėvas kitos šeimos nesukūrė. Vyras buvo sunkiai susirgęs, jam nesisekė verslas. Tačiau jis tikina niekada nenustojęs galvoti apie sūnų.

„Tikėjau, kad Eligijus vieną dieną pats mane susiras”, – sakė Rimantas.

Vyras pasakojo, jog jo tėvai taip pat išsiskyrė, kai jis dar buvo mažas. Prieš 10 metų Rimantas pasišovė surasti savo tėvą.

„Tuomet jo ieškodamas apvažiavau visą Lietuvą. Ir suradau. Tačiau netrukus tėvas mirė. O mane auginusi motina anapilin iškeliavo vos prieš tris mėnesius”, – laidoje pasakojo Rimantas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.