Visko pertekusios Rusijos oligarchų žmonos apie savo gyvenimus pasakoja britų televizijoje

Britai jau daugiau kaip mėnuo ūžia tarsi bičių avilys, o žiniasklaidoje netrūksta pranešimų apie sensacingą dokumentinį serialą „Susipažinkite su rusais“ (angl. Meet the Russians), nors jis pradėtas rodyti tik rugsėjo 25 dieną, per britų televizijos kanalą „Fox“. Visos šešios serijos skirtos rusų piniguočiams, nuleidusiems inkarą į Temzės upę. Televizijos šou autoriai susitiko su kai kurių rusų oligarchų antrosiomis pusėmis šią vasarą ir padarė išvadą, kad ne viena iš jų yra turtingesnė už karalienę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-01 21:13, atnaujinta 2018-02-21 14:31

„Daugelis iš mūsų stebėjome rusus Londone, jų gyvenimo būdą ir stilių, tačiau iki šiol šiems žmonėms nebuvome skyrę viso serialo. Tas šou – tai nepakartojama galimybė pasinerti į visko pertekusių turtuolių gyvenimą. Žiūrovai turėtų netekti žado nuo neįtikėtinai turtingų herojų charakterių ir elgesio“, - rašoma „Fox“ pranešime.

Tačiau niekas neabejoja, kad ši tema labai dėkinga. Pastaraisiais metais vis dažniau tenka girdėti iš britų lūpų: „Londonas tapo Londongradu“ arba „Rusai superka Britaniją“. Tačiau tai pasakoma toli gražu ne geranorišku tonu.

Šio televizijos serialo herojės – skrupulingai besirūpinančios savo išvaizda, stilingos, madingos ir plačiai besišypsančios ilgakojės gražuolės. Dauguma iš jų yra balzakiško amžiaus. Ir, aišku, blondinės. Kokia prabanga ir spindesys be jų?

30 metų Маrinika Smirnova apsirengusi ne pagal sezoną, užtat ištaigingai: natūraliais kailiniais, kurie, britų žurnalistų vertinimais, kainuoja ne mažiau kaip 100 tūkst. svarų. O krėslas, kuriame ji sėdi išdidžiai perkeldama koją ant kojos, – prabangesnis nei karališkasis sostas. Tikrų tikriausi rūmai ir namas centriniame Londono Kensingtono rajone. Nepaisant to, žiūrovams girdint, Marinika pasigiria, kad vyras nupirko dar vieną namą, kainuojantį 4,5 mln. svarų.

Netrukus ryški blondinė staiga pakeičia temą ir pradeda pasakoti apie savo buvusį vargingą gyvenimą Maskvoje. Panašu, ji tikisi, kad žiūrovai iš gailesčio apsipils ašaromis klausydamiesi, kaip ji gyveno mažame butuke miesto pakraštyje. Ir kaip vargšė mergaitė svajojo apie lėlę Barbę, kuri, suprantama, buvo ne tėvų kišenei. Kai Marinika gerokai ūgtelėjo, ji pradėjo dirbti šokėja naktiniame klube ir modeliu.

O paskui, anot Marinikos, prasidėjo sėkmingo gyvenimo etapas. Britų žurnalistams gyrėsi, kad būdama eiline mergina iš maskvietiško užkampio laimėjo „Мisis Rusija 2008“ titulą. Tiesa, tada jau ji buvo spėjusi ištekėti už kompanijos „Jevroset“ bendraturčio Timūro Artemjevo, kontroliavusio vos ne trečdalį Rusijos mobiliųjų telefonų rinkos.

„Мano vyrui buvo grasinama (tada pradėtas „Jevroset“ veiklos ikiteisminis tyrimas) ir mums teko bėgti iš Rusijos. Londone mes šešis mėnesius gyvenome viešbutyje, bet paskui ėmiau jam sakyti: „Man reikia nuosavo virdulio, nuosavo puodelio ir šaukštelio.“ Vieną kartą vyras pamatė iš sraigtasparnio puikų namą Surėjaus grafystėje ir iš karto jį įsimylėjo. Nuo to laiko jis ten ir gyvena. Tačiau aš negalėjau gyventi toli nuo didmiesčio“, – pasakojo jauna turtuolė žurnalistams.

Tačiau netrukus pora išsiskyrė. Teismo posėdžiuose netrūkdavo audringų diskusijų, ginčų dėl turto pasidalijimo. Marinika tikino, kad jai priklauso ne mažiau kaip 200 mln. JAV dolerių. O vyras ketino sumokėti buvusiai žmonai dešimt kartų mažiau.

„Aš negaliu jums atskleisti mūsų finansinių susitarimų detalių, bet likau patenkinta“, – tvirtino buvęs modelis. Jų dvejų metų dukrelė Viktorija nuo pirmadienio iki ketvirtadienio gyvena pas tėvą Surėjaus grafystėje, o per išeigines su aukle atvažiuoja pas motiną.

„Noriu, kad mano duktė būtų su manimi visą laiką, tačiau mano buvęs vyras to nesupranta“, – Marinika suraukia ryškiai išbrėžtas antakių linijas.

Kita serialo herojė, 36 metų Kamalija (žvelgiant iš šalies pasakytum, kad tai Marinikos dvynė sesuo) – ne mažiau ryški, ilgakojė blondinė. Buvusi ukrainiečių popdainininkė Natalija Šmarenkova (Kamalija – kūrybinis pseudonimas) taip pat gyvena rūmuose. Kamera iš arti rodo aukso spalvos šilkinius tapetus, atvežtus iš Arabų Emyratų. Aplink baseiną – paveikslai, vaizduojantys gražuolę jos ankstesniame name Kijeve. Tiesa, Londono „Daily Mail“ pavadino juos neįtikėtinai prastais.

Leidinys skyrė nemažai dėmesio ir tų paveikslų savininkei. „Tai nerealu!“ – išsprūdo leidinio žurnalistui, kai Kamalija pareiškė, kad nori būti tokia, kaip ir Michaelas Jacksonas, Lady Gaga ar Madonna. Turtuolio žmona, padedant sutuoktiniui, tikisi greitai pasiųsti Lady Gagą į pensiją, kad ši nesipainiotų jai po kojomis.

Kamelijos vyras – pakistanietis Mohammadas Zahooras – pasirengęs apmokėti visas gražuolės žmonos ambicijas. Tam pinigų per akis: jis – milijardierus plieno verslo magnatas. Britų žiūrovai turėtų išsižioti klausydami, kaip pora garsiai svarsto, kad pats laikas užkariauti muzikinį pasaulį ir pastatyti ant jo olimpo ukrainiečių dainininkę.

„Kamalijos projektas“ jau kainavo sutuoktiniui mažiausiai 15 mln. svarų. Tačiau jis su tokiu pasigėrėjimu žiūri į savo dievinamą žmoną, kad jam nieko nereiškia dar tiek pat sumokėti.

Kamalija neslepia savo silpnybių: mėgsta pagulėti šampano kupinoje vonioje ir skraidyti padieniui dviem skirtingais privačiais lėktuvais. Ką ji dar veikia? Mokosi anglų kalbos, kad mokėtų paklausti: „Kur čia matavimosi kabina?“

„Harrods“ ir „Selfridges“ – vienintelės vietos, kur jai nereikalingas vertėjas“, – šypsosi M.Zahooras.

Tačiau Kamalija – ne vienintelė tokia. Šiose prabangiose Londono parduotuvėse rusų kalbą galima išgirsti dažniau ir garsiau nei Maskvos parduotuvėse. O kad turtuoliai iš Rusijos čia jaustųsi dar geriau, priimtos dirbti pardavėjos, mokančios rusų kalbą.

„Aš atpažįstu savo pirkėjas iš tolo. Jos visos nuo galvos iki kojų apsirengusios garsių dizainerių drabužiais, kurie dažniausiai nesiderina vienas prie kito. Daugumai iš jų tiesiog trūksta skonio“, – pasakojo „Harrods“ parduotuvės darbuotoja Luti Scott.

Kaip šio televizijos šou herojai atsidūrė prie Temzės krantų? Kai kurie iš jų slapstosi nuo teisėsaugos arba konkurentų, arba nuo tų, kuriuos jie patys paliko ant ledo. Be to, daugumą traukia Londonas, nes jis – pasaulio finansinis centras. Ypač po finansinės katastrofos Kipre, iš kur rusai ėmė masiškai pervedinėti savo pinigus į Didžiosios Britanijos bankus. Be to, senoje geroje Anglijoje pakankamai saugu. Tiesa, pastaruoju metu ir čia nutinka nelaimių. Tai pašovė vieną rusų verslininką, kito – padegė namą. Dar vieną policija aptiko apskritai negyvą. Bet kur dabar pasaulyje gali jaustis visiškai saugiu?

Be to, turtuoliams iš Rusijos labai patinka čia kasdien vaikščioti po parduotuves, galimybė įtaisyti savo vaikus į privačias, prestižines mokyklas.

Kiekvieno šio serialo herojaus – sava persikėlimo į Didžiosios Britanijos sostinę motyvacija. Žinomo futbolininko, 29 metų Pavelo Pogrebniako žmona Marija ryžtingai nusiteikusi tapti rusiška Victoria Beckham... Tuo tarpu 28 metų Sergas Ivas (Sergejus Ivanovas), kuris jau 15 metų gyvena Londone ir yra naktinio klubo „Kitsch“ savininkas, žavisi civilizuotu britų verslu. „Norint Rusijoje susikurti sėkmingą verslą, reikia būti negailestingu ir žiauriu, tikru rykliu“, – tvirtino jis.

O mоdelis Katia Jelizarova svaigsta dėl britų sostinės kultūrinio gyvenimo. „Čia fantastiški teatrai! Ir nuostabi galimybė kolekcionuoti meno kūrinius!“ – aikčiojo ji.

Tuo tarpu fotografas Dmitrijus Oskinas iš Sankt Peterburgo, būdamas 18 metų, įsimylėjo britų neurochirurgą, kuriam tada buvo daugiau kaip 40 metų. Jau ketveri metai, kai jiedu kartu gyvena Londono šiaurėje. „Rusijoje labai sunku būti gėjumi. Tačiau pirmiausia palikau šalį dėl savo partnerio“, – sakė Dmitrijus. Akivaizdu viena: prie Temzės krantų rusų turtuoliai susikūrė savo miestą. Ir kiekvienas iš jų laiko save vos ne abramovičiais.

„Didžiosios Britanijos sostinė tapo arogantiškų pasipūtėlių žaidimų aikštele, pasižyminčių provokuojančiu vulgarumu ir prastu skoniu. Išgrobstę valstybės pinigus, jie švaistosi jais čia. Ko niekada nepadarytų žmonės, uždirbantys juos sunkiu darbu“, – rašo „Daily Mail“.

Šio leidinio duomenimis, dabar Londone turėtų būti apie 400 tūkst. rusų. Nors tikslaus skaičiaus nežino niekas. Negalėtų to pasakyti nei Didžiosios Britanijos atitinkamų institucijų atstovai, nei Rusijos atstovybė šioje šalyje. Tačiau niekam nekelia abejonių, kad dauguma „Londongrado“ gyventojų – paprasti žmonės, gaunantys vidutines pajamas. Jie tiesiog čia dirba, mokosi ir mėgina įsilieti į šio didmiesčio visuomenės gretas, kuriame gyvena daug įvairių tautybių žmonių. Tačiau televizijos šou rengėjai tai nutyli. Juk jiems reikia, kad žiūrovams iš nuostabos atvėptų žandikaulis...

Užkliuvo ir dar viena detalė. Mat visi serialo herojai pristatomi rusais. Nors iš tikrųjų ne visai taip. Kad būtų paprasčiau, rusais vadinami visi atvykėliai iš buvusių sovietinių respublikų.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.