„Gazprom“ turtuoliai negaili milijonų užkandžiams, gėrimams ir grupių pasirodymams

Laikraščio „Komersant“ redakcijos darbuotojų rankose atsidūrė „Gazprom“ pirmininko pavaduotojo finansiniais klausimais A.Kruglovo siųsta ataskaita RF Energetikos ir Ekonomikos ministerijoms. Joje rašoma, kad kiekvienas valstybinės įmonės „Gazprom“ valdybos narys (o jų – septyniolika) gauna 193 tūkst. JAV dolerių atlyginimą per mėnesį. O kompanijos vadovo Aleksejaus Milerio metinė alga siekia 25 mln. JAV dolerių.

2008 metais savo 15 metų jubiliejų „Gazprom“ taip pat šventė Kremliuje. Tada koncertavo grupė „Deep Purple“ ir dainininkė Tina Turner.<br>123rf asociatyvi nuotr.
2008 metais savo 15 metų jubiliejų „Gazprom“ taip pat šventė Kremliuje. Tada koncertavo grupė „Deep Purple“ ir dainininkė Tina Turner.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 2, 2013, 7:41 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:55 PM

Be fiksuotų atlyginimų, jie gauna ir premijas, priklausomai nuo metų rezultatų, priedus įvairių jubiliejinių sukakčių progomis ir už atskirų užduočių įvykdymą. Tačiau tai netenkina kompanijos vadovybės – niekaip negalima pasiekti, kad būtų įvesta tokia premijų ir opcionų mokėjimo tvarka, kaip ir Vakaruose.

Oficialiais duomenimis, 2001–2012 metais „Gazprom“ į Rusijos regionų dujotiekius investavo 190 mlrd. rublių. O 2001–2012 metais rusų dujų monopolininkės grynąjį pelną sudarė 4,124 trln. rublių. Tai reiškia, kad per tą laiką „Gazprom“ šalies regionų dujotiekių tiesimui ir atnaujinimui išleido 4,6 proc. grynojo pelno. Iš esmės tai viskas, išskyrus valstybei per 12 metų sumokėtus dividentus.

Tuo tarpu Rusijos dujų monopolininkai grasina, kad jei ir toliau nebus leidžiama padidinti įkainių, jie bus priversti sumažinti beveik 300 tūkst. darbo vietų, negaus 510 mlrd. rublių pajamų, o valstybės biudžetas praras apie 100 mlrd. rublių mokesčių.

Visame mieste plazdėjo vėliavėlės su „Gazprom“ logotipu

Šių metų gegužės 12–19 dienomis Vitebskas (Baltarusija) tapo „Gazprom“ poilsio baze. Į miestą sugužėjo apie 2,5 tūkst. atvykėlių iš Maskvos. Susidarė įspūdis, kad visi miesto gyventojai išėjo į gatves. Tarsi būtų prasidėjęs visų mėgiamas ir labai populiarus dainų festivalis „Slavianskij bazar“. Gatvėse buvo prekiaujama alumi. Mieste vyko daug koncertų ir konkursų. Tiesa, sunku buvo nepastebėti, kad šventė – privati ir veda ją Rusijos dujų milžinės atstovai. Visame mieste plazdėjo vėliavėlės su „Gazprom“ logotipu. O ir žmonės, apsivilkę ryškiai mėlynos spalvos marškinėliais, išsiskyrė iš kitų.

Anksčiau „Gazprom“ kasmetiniai festivaliai vykdavo Gelendžiko mieste, ten kompanijos vadovybė apsistodavo penkių žvaigždučių viešbutyje „Kempinski Grand Hotel“. Tačiau kompanijos vadovas A.Mileris pareiškė, kad nuo šiol „Gazprom“ renginiai vyks būtent Vitebske.

Aišku, tai naudingiau Rusijai, bet ne dėl to, kad Baltarusijoje galima daug pigiau pavalgyti ir išgerti nei Rusijoje. Ko gero, svarbiau yra tai, kad rusai, pasinaudoję vyresnių brolių teise, galėjo leisti sau išdarinėti mieste ką nori. Vietiniai juk pakentės. Be to, „Beltransgaz“ neseniai tapo „Gazprom“ dalimi, todėl švęsti Baltarusijoje dujininkų šventes tapo ideologiškai naudinga. Galų gale, triukšmingas „Gazprom“ festivalis – geriausias būdas parodyti skurstantiems baltarusiams Rusijos ekonomikos modelio pranašumus. Ir kad visas baltarusių stambias įmones reikia kuo greičiau perduoti rusiškam verslui.

A.Mileris Vitebske jautėsi kaip namuose

Rusų surengta šventė valstybiniu lygiu ypač džiaugėsi vietos valdžia. Mat prieš užgriūnant „Gazprom“, Vitebske buvo užglaistytos kelių duobės, atnaujintos koncertų salės, suremontuoti viešbučiai. Gazpromiečius asmeniškai pasveikino prezidentas A.Lukašenka, kuris ugningai kalbėdamas pasakė, jog miestui didelė garbė ir laimė sulaukti tokių svečių. Neliko skolingas ir A.Mileris – jis pasakė, kad Vitebske jaučiasi kaip namuose.

Užtat kaip namuose nesijautė patys vitebskiečiai. Jie „Gazprom“ šventėje buvo nereikalingi. Vieni miesto gyventojai skundėsi nesibaigiančiomis automobilių spūstimis, kurių niekada nebūdavo, kiti – kad rusai daug geria, paskui elgiasi kaip galvijai, treti – kad neįmanoma pastatyti mašinos savo namo kieme. Dar kitus stebino, kad darbo dienomis mieste minios žmonių gėrė alų tiesiog gatvėje vidury baltos dienos, nors dar prieš porą metų baltarusiams gerti alų ir kitus alkoholinius gėrimus viešoje vietoje buvo griežtai uždrausta. O tiems, vilkintiems ryškiai mėlynais marškinėliais, viskas galima.

27 metų vitebskietis Olegas dirba miesto centre, netoli Laisvės aikštės. Paprastai per pietų pertrauką jis eidavo į artimiausią maisto prekių parduotuvę nusipirkti ko nors pavalgyti pietums. Tačiau šventės dienomis maisto jis pasiimdavo iš namų. „Parduotuvėje tiek žmonių, kad neįmanoma buvo prasibrauti“, – teigė jis. Olego tvirtinimu, „Gazprom“ šventės dienomis apskritai mieste buvo nesaugu, todėl vakarais jis stengdavosi nekišti nosies iš namų.

Gazpromiečiai vieną automobilio plovyklą išsipirko savaitei

Jo kolegą Denisą papiktino, kad jis negalėjo patekti į „Gazprom“ festivalį. Bilietai nebuvo parduodami. O į gazpromiečių renginį, vykusį Vasaros amfiteatre, buvo įleidžiami tik specialius kvietimus turintys žmonės. Tačiau norėdami nuraminti paprastus miestiečius svečiai iš Maskvos pažadėjo vieną nemokamą baltarusių grupės „J:Mors“ koncertą visiems gyventojams.

Vitebsko gyventojai negalėjo atsistebėti matydami, kaip besilinksminantys dujininkai švaistosi dolerių kupiūromis. Kalbama, kad per vieną „Gazprom“ vakarėlį jie išleido kelis kartus daugiau pinigų, nei baltarusiai per visą dainų festivalį „Slavianskij bazar“. Įdomi detalė: vieną automobilio plovyklą gazpromiečiai išsipirko savaitei, kad nereikėtų stovėti eilėje.

Aišku, neapsieita ir be įžūlumo. Prabangūs automobiliai su rusiškais numeriais skrajojo prospektu nepaisydami nei greičio, nei kelio ženklų. Baltarusijoje, kur vengiama pastatyti automobilį net ant šaligatvio krašto, svečių iš Maskvos automobilių stovėjimo aikštelėmis tapo vejos. Tačiau baltarusių kelių milicininkai į nusižengimus žiūrėjo pro pirštus.

Vieni trynė rankas ir džiaugėsi, kad gazpromiečiai negailėjo pinigų ir per vieną vakarienę paklodavo po 200–300 JAV dolerių. Tačiau daugiau buvo nepatenkintų: tykus ir provincialus Vitebskas tapo triukšminga kavine, skirta pinigingų kaimynų pramogoms. Be to, miestiečių pasipiktinimą kėlė ir tai, kad pinigais besišvaistantys atvykėliai atvirai demonstravo, kad Maskvoje žmonės daug daugiau uždirba ir geriau gyvena nei baltarusiai.

Perdainavo garsų kūrinį

Akivaizdu, „Gazprom“ mėgsta plačiai pramogauti ir linksmintis. Į kažkurį kompanijos gimtadienį buvo pakviesta ir viena populiariausių Rusijoje grupių „Liube“. Koncerte „Gazprom media holding“ generalinis direktorius, 44 metų Nikolajus Senkevičius visos valdybos narių akivaizdoje išplėšė iš grupės solisto Nikolajaus Rastorgujevo rankų mikrofoną ir užtraukė gazpromiečių mėgstamiausią „Liube“ hitą „Davaj za“. Dainuodamas priedainį kiek įkaušęs N.Senkevičius ėjo prie kompanijos darbuotojų ir tapšnodamas per petį kvietė pritarti: „Davaj za nas, davaj za vas, davaj za ves rosijskij gaz!“.

N.Senkevičius ne tik traukė iš visos širdies, bet ir energingai gestikuliavo šokdamas ir aktyviai kviesdamas kolegas prie jo prisijungti. Jo pasirodymas labai nustebino vakarėlio dalyvius, todėl sukėlė plojimų audrą, netrūko susižavėjimo šūksnių. Ypač aikčiojo tie kompanijos darbuotojai, kurie buvo įpratę matyti reiklų ir rimtą savo vadovą.

„Galiu patikinti, kad už visą šių iškilmių programą asmeniškai buvo atsakingas N.Senkevičius, – sakė Valstybės Dūmos deputatas Aleksandras Hinšteinas. – Pažįstu jį kaip neįtikėtinai aktyvų ir kūrybingą žmogų. Aš džiaugiausi galėdamas dalyvauti toje šventėje!“

Ši dujininkų perdainuota viena populiariausių grupės „Liube“ dainų „Davaj za“ tapo „Gazprom“ himnu ir neatsiejama bet kurio rusų dujų monopolininkės renginio dalimi. Tiesa, pirmas šią dainą, kiek pakeitęs jos žodžius, padainavo rusų oligarchas ir futbolo klubo „Sojuz-Gazprom“ įkūrėjas Vladimiras Tumajevas. Nors paprastai į „Gazprom“ vakarėlius būdavo kviečiami įžymūs atlikėjai, kurie atlikdavo šį dujininkų himną, tačiau tą kartą savo vokalinius sugebėjimus nusprendė pademonstruoti kompanijos generalinis direktorius.

„Gazprom“ grupei „Scorpions“ už pasirodymą sumokėjo 3 mln. JAV dolerių

To paties N.Senkevičiaus iniciatyva „Gazprom“ privatų koncertą surengė ir roko grupė „Scorpions“ iš Vokietijos. Kai nuskambėjo pirmieji vienos žinomiausių jų dainos „Wind of Change“ akordai, generalinis direktorius užlipo ant scenos, prisigretino prie atlikėjo ir ėmė su juo linguoti į taktą visu balsu rėkdamas „lia-lia-lia“... Tada „Gazprom“ „Scorpions“ už pasirodymą sumokėjo 3 mln. JAV dolerių.

O į rusų dujų milžinės 20-ajį jubiliejinį gimtadienį buvo pakviesti ne mažiau žinomi pasaulinio garso atlikėjai – Stingas ir Andrea Bocelli. Jiems taip pat buvo atseikėta po kelis milijonus JAV dolerių. Dviejų dalių renginys Kremliuje praūžė šių metų vasario 21 dieną. Pirmoje iškilmių dalyje įvyko oficialus svečių priėmimas „Gazprom“ vadovo A.Milerio vardu.

Prieš tai dujininkai pranešė, kad 20-ajam kompanijos jubiliejui bus skirta 55,7 mln. rublių. Be to, „Gazprom“ už šventinės salės papuošimą, renginio fotografavimą ir už koncerto filmo sukūrimą sumokėjo 16,697 mln. rublių. Tiesa, bendrovės atstovai dekoratoriams buvo iškėlę tik vieną reikalavimą – kad įėjimas į koncertų salę būtų papuoštas ryškiai mėlynų balionų kompozicija ir užrašu „20 metų“. Į šį renginį vėlgi pateko tik rinktiniai žmonės.

2008 metais savo 15 metų jubiliejų „Gazprom“ taip pat šventė Kremliuje. Tada koncertavo grupė „Deep Purple“ ir dainininkė Tina Turner. Rusijos dujų milžinės atstovų atėjo pasveikinti ir rusų šou žvaigždės Ala Pugačiova, Maksimas Galkinas, Garikas Sukačiovas, Olegas Gazmanovas, roko grupės „Čaif“ nariai ir kiti.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.