Iš gilios komos pabudusi teisininkė darbą gavo Seimo archyve

Sulaužytos svajonės ir visam gyvenimui sugadinta sveikata palieka randus, tačiau nesužlugdo. Vilnietei Danutei Skardžiūtei avarija apvertė gyvenimą aukštyn kojom. Nelaimingas atsitikimas iš teisininkės atėmė viltis tapti teisėja. Danutė visam likusiam gyvenimui tapo neįgali. Nepaisant patirtos skriaudos, norą gyventi ji išsaugojo.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-12-17 21:33, atnaujinta 2018-02-19 19:00

55-erių vilnietę sutikome Seimo archyve. Pusės dienos darbą po avarijos jai rado buvęs jos vadovas, Seimo teisės departamento direktorius. Pastaruosius metus darbo kabinetą ji dalijasi su Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės sūnumi Eimantu. 26-erių vaikinas kurčias. Kaip ir Danutė, jis archyve dirba pusę dienos.

Kalbėdama su žurnaliste Danutė kuklinosi. Vilnietė pusbalsiu pasakojo, kaip ji pateko į avariją ir kaip susitaikė su skaudžiu likimu.

Lemtingą gruodžio 30-osios rytą siautė stipri pūga. Per sniegą buvo sunku ką nors įžiūrėti. Prieš aštuntą valandą dar buvo tamsu. Ukmergės gatvėje ties Stasio Lozoraičio stotele keli pėstieji laukė, kada galės pereiti į kitą kelio pusę.

Dvi moterys stovėjo gatvės viduryje. Tuo metu plačiame kelyje dar nebuvo nei salelės pėstiesiems, nei šviesoforo. Moterys nė nenutuokė, kad po kelių akimirkų gulės be sąmonės sniego pusnyse ir kovos su mirtimi.

Po naktinio darbo greito maisto restorane keliu važiavo 21-erių vaikinas. Jis per vėlai pastebėjo gatvėje stovinčias moteris. Mėgino stabdyti, slydo, bet buvo vėlu. Automobilis nubloškė jas abi, iš pradžių vieną, paskui kitą.

Trečiasis pėsčiasis liko nepaliestas. Jis nustėro, iš išgąsčio leidosi bėgti. Vėliau medikai aiškino, kad žmogus patyrė šoką.

Viena iš dviejų partrenktų moterų – vilnietė D.Skardžiūtė.

Ji nepyksta ant vaikino, kurio automobilis ją sužalojo. Teismas neįžvelgė jo kaltės. Jis su tėvais kelis kartus aplankė Danutę ligoninėje, jo tėvai sumokėjo per 6 tūkst. litų – atlygino žalą. Bylinėtis toliau Danutė nenorėjo – gaila buvo griauti jauno žmogaus gyvenimą. Tuo istorija baigėsi.

Trys savaitės panirus į komą

Danutė žiūri į gerąją įvykio pusę. Jai pasisekė – liko gyva. Sekundės dalimi anksčiau partrenkta moteris kitą dieną po nelaimės mirė ligoninėje.

„Įvyko stebuklas. Nors pasinėriau į 5 balų komą, patyriau sunkią galvos smegenų traumą, daugybinius dubens kaulų lūžius, apie 2 litrus kraujo išsiliejo į pilvą, kūną apėmė sepsis, galiausia likau gyva“, - pasakojo vilnietė.

Medikai jai aiškino, kad retas kuris jos būklės pacientas atsigauna. „3 balų koma daugeliui baigiasi mirtimi, iš 4 balų komos žmonės retas kuris atsigauna. Man buvo 5 balų koma. Vieną tokį patį žmogų Lietuvoje pažįstu. Jis klaipėdietis. Per televiziją skelbė, kad nori su tokiais pat susipažinti, susipažinom“, - kalbėjo D.Skardžiūtė.

Portalo lrytas.lt kalbinti medikai patvirtino, kad 5 balų koma yra itin gili, retas žmogus iš jos atsibunda.

Danutė komos būsenos išbuvo tris savaites.

Po penkių mėnesių ligoninėje namo teisininkė parėjo pasiremdama lazda. Tuo metu jai buvo 39-eri.

Liko dirbti Seime

Pirmus metus taip ir vaikščiojo „trim kojom“, paskui 12 metų lazdos nebeprireikė. Tik prieš porą metų sveikata vėl ėmė blogėti. Kambaryje moteris apsieina be atramos, bet lauke visada pasiramsčiuoja lazda.

„Labai pablogėjo pusiausvyra, jei nesilaikau, galiu nuvirst“, - guodėsi Danutė. Žiūrėdama į žemę ji primerkia vieną akį, kitaip vaizdas akyse dvejinasi.

Teisininkė iki nelaimės dirbo Seime, Teisės departamente, ruošėsi tapti teisėja. Departamente reikėjo judraus žmogaus, o Danutė klibinkščiavo su lazda. Departamento vadovas nuėjo į Seimo archyvą ir paklausė, ar jiems nereikia žmogaus. Teisininkė netrukus jau dirbo archyvare.

Iki šiol ji tvarko dokumentus Seimo archyve. Moteris skaičiuoja, kad šį darbą jau dirba 15 metų. Ji laiminga, kad turi mėgstamą užsiėmimą, kuris neatima daug jėgų. Dirba keturias dienas per savaitę po penkias valandas kasdien. Laisvu laiku skaito, ilsisi, bendrauja su dukra.

„Kai patekau į avariją, ji buvo pirmokė, dabar jau baigė universitetą“, - dukra didžiuojasi vilnietė.

Mergina universitete mokosi rinkodaros, pavasarį baigs studijas, ketina metus padirbėti Anglijoje ir grįžti į Lietuvą įgyti magistro laipsnį.

Pensija sumažės 500 litų

Dabar Danutės didžiausias rūpestis – nedarbingumo pensija. Dėl pasikeitusių darbingumo lygio nustatymo kriterijų, pensija jai sumažėjo perpus - 500 litų. Paradoksas – kaip tik dabar, kai moters sveikata prastėja.

Danutė apskundė tokį sprendimą, laukia rezultatų. Per mėnesį iš neįgaliosios pensijos ir atlygio už darbą Seimo archyve moteris surenka apie 1 tūkst. 500 litų.

Jei pensija nesumažėtų, ji sutiktų užleisti savo darbo vietą jaunesniems kolegoms. Kad ir kartu su ja dirbančiam Seimo pirmininkės sūnui E.Graužiniui. Jis Seimo archyve skenuoja ir archyvuoja nuotraukas.

„Jaunimas geriau atliktų darbą. Mano sveikata jau nelabai leidžia dirbti“, - prisipažino moteris.

Nepaisant sunkumų, ji bėdų nesureikšmina. „Tikiu likimu. Gyvas po žeme juk nelįsi“, - sakė pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.