Reta berniuko liga nuo šeimos nubaidė tėvą (paaukokite šeimai)

Keturmetis Kristupas iš pirmo žvilgsnio panašus į tūkstančius Lietuvoje gyvenančių neįgalių vaikų. Visgi jis toks – vienintelis ne tik mūsų šalyje, bet ir Europoje. Kristupas serga itin reta genetine liga, kurią nustatyti sugebėjo tik Kipre esančios laboratorijos specialistai.

Evelina Murauskaitė ir jos neįgalus sūnus Kristupas prieš dvejus liko vieni.<br>Stopkadras
Evelina Murauskaitė ir jos neįgalus sūnus Kristupas prieš dvejus liko vieni.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 21, 2013, 5:14 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:47 PM

Kristupo tėvai labai laukė gimstančio sūnaus. Nors nėštumas buvo sunkus, net berniukui gimus niekas neįtarė, kad jam kažkas negerai.

Po trijų mėnesių, kai mažylis pateko į ligoninę, gydytojai ėmė vardinti vieną už kitą baisesnes diagnozes.

„Iš pradžių diagnozavo mišrų specifinį raidos sutrikimą ir nežinojo nei kaip bus, nei kas. Vėliau cerebrinį prirašė, tada liga viena po kitos keitėsi. Jie nežinojo, kas čia“, - kalbėjo berniuko motina Evelina Murauskaitė.

Prie ligų sąrašo prisidėjo epilepsija, regos sutrikimas. Vaikas negali vaikščioti, silpna jo širdis.

Kaip dažnai nutinka, berniuko tėčiui neįgalaus vaiko našta pasirodė per sunki. Nors iškart po skyrybų vyras dar rūpinosi sūnumi, ilgainiui jo gyvenime atsirado kita moteris ir vaikas.

Dvejus metus Evelinai vienai tenka visa atsakomybė už Kristupą.

„Jiems (naujai vyro draugei ir vaikui. - Red.) nelabai patinka, kad jis su mumis bendrauja. Dabar visai nebendraujam, neberašo, nebeskambina”, - be nuoskaudos balse pasakojo Evelina.

Valstybės parama – tūkstantis litų

Vieną likusią Kristupo motiną užgriuvo rūpesčiai – su mažyliu jai sunku net nueiti į parduotuvę, o vieno vaiko palikti negali. Nuo vasaros Kristupas lanko puikų darželį, tad jauna moteris gali bent truputį laiko skirti sau.

Tačiau dėl silpno imuniteto berniukas nuolat serga ir net dėl paprastos slogos gali atsidurti reanimacijoje.

Kai Evelinos ir Kristupo namuose lankėsi žurnalistų komanda, po nakties kosėti ėmęs berniukas po pietų jau buvo išvežtas į ligoninę.

Vienišai motinai sunku verstis ir su pinigais. Nors Kristupas gauna neįgalumo pašalpą, jos nepakanka.

„Neįgalumo pašalpa kartu su priežiūra – 1000 litų. Vis beldėmės dėl pinigų slaugai, bet jų negaunam, nežinau, kodėl. Nelabai ten ir skaitosi. Atsivertė kažką pažiūrėjo, sako, jeigu neprirašėm, reiškia, nepriklauso, žodžiu, eikit, čia neįdomu niekam“, - susitikimą su valdininkais prisiminė Evelina.

Motinai ir sūnui tenka pragyventi iš tūkstančio litų ir katės ašaras primenančių užsienyje gyvenančio berniuko tėvo alimentų. Maistas, mokesčiai, vaiko sauskelnės ir vaistai, kurių valstybė kompensuoja tik dalį.

Be to, tenka Vilniuje nuomotis butą, nes gyventi toli nuo sostinės ir Santariškių klinikų reiškia pasmerkti vaiką nuolatinėms kelionėms ir nuolatinei rizikai susirgti.

Dzūkijos, iš kur kilusi Evelina, medikai nežino ką su neįgaliu vaiku daryti ir net bijo jį gydyti. O kur dar senučiuko, nuolat gendančio automobilio išlaikymas, be kurio moteris net iki darželio sūnaus negalėtų nuvežti.

Darbo Evelina taip pat negali susirasti, nes niekas nenori priimti daugybę laiko su vaiku ligoninėse praleidžiančios mamos. O trūksta labai daug ko – pradedant būtiniausiomis slaugos priemonėmis, baigiant vaikiškais kasdieniais ir žieminiais rūbeliais bei batais, kurie jaunai moteriai yra tiesiog neįkandami.

Kristupo istorija – viena iš 5 tradicinio penktojo labdaros renginių ciklo „Ištiesk gerumui ranką“, pasakojimų. Kristupui ir kitiems keturiems akcijos herojams, apie kuriuos portalas lrytas.lt dar rašys, paaukoti pinigai be atskaitymų bus pervesti lygiomis dalimis. 

Pervesti pinigus galite:

Gavėjas – labdaros ir paramos fondas „Algojimas“

Sąskaita – LT057300 010121217083 Kodas – 301768582

Reikia įrašyti žodį „Kristupui“

Sausio 5 dieną 18 val. 30 min. LRT televizija rodys labdaros koncertą „Ištiesk gerumui ranką“. Akcijos rengėjai – labdaros ir paramos fondas „Algojimas“, dirbantis su šeimomis ir šeimoms, kuriose auga negalią turintys vaikai, kviečia žiūrėti labdaros koncertą ir aukoti neįgalius vaikus auginančioms šeimoms.

Lietuvoje gyvena 30 000 negalią turinčių vaikų.

Kasdien negalia vidutiniškai nustatoma 5 – 6 vaikams.

Pagal „TV Production Team“ ir fondo „Algojimas“ informaciją parengė Sigita Purytė.

***

- Aukoti taip pat galite skambindami trumpuoju numeriu 1419 (auka – 5 lt).

- Neribotą sumą neįgalius vaikus auginančioms šeimoms taip pat galite pervesti puslapyje www.aukok.lt.

- Išpildyti negalią turinčio vaiko svajonę galite svetainėje www.algojimas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.