Berniukai buvo mandagūs ir pirmąsias į pasaulį praleido mergaites

Paskutinę metų parą ir pirmosiomis Naujųjų metų dienomis Panevėžio regiono moterys gimdė vien mergaites. Pasvalyje pirmieji naujagimiai ne vietiniai, o gretimo rajono.

Monika ir Simas Žaldokai pirmagimei davė ir gėrį simbolizuojantį Saulės vardą.<br>A. Švelnos nuotr.
Monika ir Simas Žaldokai pirmagimei davė ir gėrį simbolizuojantį Saulės vardą.<br>A. Švelnos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailutė Kudirkienė, Vita Savickienė ( www.panskliautas.lt)

Jan 7, 2014, 5:08 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 8:42 PM

Virkštelę nukirpo tėtis

Pirmąją šių metų parą Panevėžio ligoninės gimdymo skyriuje garsiu ir sveiku naujagimio riksmu pasaulį pasveikino dvi mergaitės.

Naujametę naktį pirmagimės susilaukė panevėžiečiai 20 metų Monika ir 23 metų Simas Žaldokai. Mergytė gimė ankstyvą rytą, 4 val 46 minutės, ir svėrė 3 kilogramus 360 gramų.

Naujagimė iš karto gavo Saulės vardą.

„Vardas asocijuojasi su grožiu ir šiluma, simbolizuoja šviesą ir gėrį, teigiamas emocijas“, – kūdikiui duoto vardo prasmes aiškino laimingas tėtis.

S.Žaldokas žmonos rankos nepaleido nuo sąrėmių pradžios iki kol sukrykštė naujagimė. Jis dalyvavo gimdant ir pats nukirpo kūdikio virkštelę.

„Kerpant ranka nedrebėjo. Gimdymo vaizdai yra niekis palyginti su tuo, ką matai iki gimdymo. Baisiausias momentas yra gimdyvės emocijos prieš prasidedant kūdikio kelionei. Sunkiausia ištverti mylimos moters dejones, kai tavęs prašo pagalbos, o niekuo negali padėti“, – sakė S.Žaldokas.

Močiutė išsaugojo vonelę

M.Žaldokienė į gimdyklą atvažiavo Naujųjų išvakarėse. Kol kankino sąrėmiai, dar spėjo ir šventinius fejerverkus pro ligoninės langą pamatyti.

Vyras buvo šalia, laikė už rankos, drąsino, masažavo nugarą, kad šiek tiek sumažėtų skausmas.

S.Žaldokas prisipažino, kad vienu metu, kai žmoną varstė skausmai, jis vos neapsiverkė.

„Ašaros buvo čia pat, bet laikiausi iš paskutiniųjų, juk aplink vien moteriškas kolektyvas – akušerės, daktarytės, negi ašarosiu“, – juokėsi vyras.

Kraitelį naujagimei šeima buvo paruošusi iš anksto. Pora turi nuosavą butą, jame dukrytei įrengė vaikų kambarį. Nepirko tik vonelės.

„Naudosim vonelę, kurioje mane mažą maudydavo“, – mamos išsaugotu kūdikystės indu džiaugėsi S.Žaldokas.

Porai nebus vargo ir su pirmagimės priežiūra. Bendrovėje „Amilina“ dirbantis vyras pasiims tėvystės atostogas, o vėliau talkins Panevėžyje gyvenančios močiutės.

Trečias gimdymas lengviausias

Antrąją šių metų panevėžietę sausio pirmosios pavakary pagimdė 33 metų Laura Pečiulienė. Šeima jau augina mergaitę ir berniuką.

Naujagimė pasaulį išvydo sveika ir graži, svėrė 3 kilogramus 660 gramų. Moteris pagimdė greit, per porą valandų.

„Gydytojas pažadėjo, kad greit pagimdysiu, taip ir įvyko. Ligoninėje jau gulėjau 3 dienas, vaikelis delsė ateiti, reikėjo medikų pagalbos, o tada jau viskas vyko sparčiai“, – pasakojo gimdyvė.

Tėveliai mergaitę pavadino Austėja.

L.Pečiulienė sakė, kad trečias gimdymas buvęs lengviausias.

Pirmieji Pasvalyje – pakruojiečiai

Pasvalio ligoninės akušerijos skyriuje pirmieji šiemet dūdas leido pakruojiečiai. Pirmąją šių metų dieną Pasvalio ligoninės gimdymo skyriuje pasaulį pasveikino tik viena mažylė.

Į Pakruojo rajono Noreikonių kaimą gyventi keliausianti mergaitė gimė pusvalandis po penkioliktos valandos. Po Cezario pjūvio operacijos gimusi mažylė svėrė 3 kilogramus 600 gramų.

Naujagimės mama Kristina Gaubaitė neslėpė, kad pirmagimei norėtų išrinkti neįprastą, bet prasmingą vardą. Pakruojietė teigė, kad jos šeimoje vyrauja tradicija bent kurį laiką pašaliniams nerodyti nei naujagimių, nei jų nuotraukų.

Pirmiausia artimieji naujajam gyventojui pačiam leidžia apsiprasti su jį supsiančiu pasauliu, o tik po to giminaičiams ir draugams suteiks progą pasidžiaugti kūdikiu.

Laiminga mama pasakojo, kad dukros gimimas nesutrukdys jai tęsti studijų Kaune. Rudens sesijos egzaminus ji išsilaikys internetu, o pavasarį jau ūgtelėjusią dukrą prižiūrėti yra pasišovę pulkas artimųjų.

Nelaimių skyrius išvengė

Antrąją metų dieną savo kraštietei kompaniją palaikė tokio pat svorio kavalierius. Pakruojo rajone, Šikšnių kaime, gyvenančios Eglės Narbudaitės šeimoje sausio 2-ąją gimęs sūnus – antras vaikas. Brolio namuose laukia 3 metų sesutė Gustė. Naujagimiui pakruojiečiai planuoja suteikti Deno vardą.

Nors pirmosiomis metų dienomis negimdė nė viena pasvalietė, rajono vadovai, laikydamiesi tradicijos, vakar pasveikino abi gimdyves.

Abi iš Pakruojo rajono atvykusios gimdyvės negailėjo gražių žodžių Pasvalio ligoninės gimdymo skyriui. Moterys gimdymui galėjo pasirinkti Šiaulių ligoninę, tačiau internete rado gerus atsiliepimus apie Pasvalio ligoninę, tai ir lėmė jų pasirinkimą.

Pasvalio ligoninės akušerijos skyriaus vedėjas Aurelijus Umantas juokavo, kad jo vadovaujamo skyriaus darbuotojai „ateinančius Arklio metus pasitiko dirbdami kaip arkliai“.

„Vien gruodžio mėnesį gimė 31 naujagimis, o per visus praėjusius metus – 291. Daugiau nei pusė gimdyvių atvyko iš kitų rajonų: daugiausia – iš Biržų ir Pakruojo, Pasvalio ligoninę gimdymui pasirinko po kelias Vilniaus, Rokiškio ir Kėdainių gyventojas“, – pasakojo A.Umantas.

Skyriaus vedėjo duomenimis, pernai negimė nė viena dvynių pora. Jauniausiai gimdyvei buvo 16 metų, o vyriausiajai – 42-eji. Medikas džiaugiasi, kad praėjusieji metai buvo laimingi: nebuvo nei mirčių, nei nelaimingų atsitikimų, nesulaukta ir skundų.

tes. Pasvalyje pirmieji naujagimiai ne vietiniai, o iš gretimo rajono.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.