110 metų kaunietę užgrūdino karai ir darbas

Mėgsta prisiminti jaunystę

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jan 10, 2014, 1:55 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 5:24 PM

Penktadienį nuo ankstaus ryto Aleksote, Kalkinės gatvėje, su 68-erių metų sūnumi Antanu ir jo šeima gyvenanti O.Bacevičienė sulaukė būrio sveikintojų.

Garbaus amžiaus kaunietę pasveikino Kauno meras Andrius Kupčinskas, Kauno Onų klubo prezidentė verslininkė Ona Balžekienė, Aleksoto seniūnė Liukrecija Navickienė.

Visiems linkėjusiems jai sveikatos, ir bandžiusiems išgauti jos ilgo gyvenimo receptus O.Bacevičienė tvirtino, jog gyvenime reikia daug dirbti, juoktis bei nuolat Dievo prašyti sveikatos.

Jokių dietų ar kitų sveiko gyvenimo puoselėtojų peršamų patarimų moteris niekada nesilaikė.

Mėgsta prisiminti jaunystę

Sveikos nuovokos ir pagal savo amžių pakankamai stiprios sveikatos senolė vis dar domisi viskuo, kas vyksta Lietuvoje bei pasaulyje. Dėl suprastėjusio regėjimo skaityti ji negali, todėl nuolat klauso radijo. Moteris daug laiko skiria maldai ir gieda religines giesmes.

Du sūnus Antaną ir Joną, dukterį Janiną su prieš trisdešimt metų mirusiu vyru Antanu užauginusi moteris turi šešis vaikaičius ir dešimt provaikaičių.

Jiems ir dažnai į svečius užsukantiems kaimynams O.Bacevičienė vaizdingai ir su smulkiomis detalėmis pasakoja kelių dešimčių senumo gyvenimo įvykius. Ypač ji mėgsta prisiminti jaunystę, pažintį su savo vyru, namo, kuriame iki šiol gyvena, statybas 1932 metais.

Pergyveno pasaulinius karus

1904 metais Vilkaviškio rajone gimusi O.Bacevičienė gyventi į Kauną su tėvais atsikėlė dar vaikystėje. Čia moteriai teko patirti dviejų karų sunkumus.

Per Pirmąjį pasaulinį karą ji buvo priversta kęsti alkį ir nuolat bijojo garsiai sproginėjančių bombų, iš kurių viena kartą visiškai suniokojo jos tėvų namus.

„Tąkart sunkiai išlindę iš po griuvėsių, su visa šeima švilpiant kulkoms turėjome bėgti ieškoti prieglobsčio. Toks gyvenimas mane užgrūdino. Turbūt todėl tapau atspari visoms negandoms ir nugyvenau ilgą amželį“, - įsitikinusi senolė.

Mėgavosi šampanu ir šakočiu

Keturias seseris ir brolį pergyvenusi O.Bacevičienė yra sunkiai dirbusi skalbykloje, tabako fabrike, nešiojusi pieną.

Daug vargo gyvenime mačiusi moteris laimingiausiomis laiko šeimos rate iki šiol leidžiamas dienas. Ji tvirtino, jog anksčiau gimtadieniai ir kitos šventės būdavo minimos kukliau nei dabar.

„Daugeliui žmonių dabar nieko netrūksta, todėl Kalėdas, Velykas ar gimtadienius jie gali švęsti iš anksto nesirūpindami, ką padėti ant vaišių stalo. Anksčiau viskas buvo kitaip. Gyvenome sunkiai, todėl per šventes norėdami skaniau pavalgyti, stengėmės taupyti“, - sakė O.Bacevičienė.

Senolė jubiliejaus proga pakėlė šampano taurę ir suvalgė gimtadienio proga dovanų gauto šakočio gabalėlį.

O.Bacevičienė yra antroji Lietuvos ilgaamžė. Seniausia šalies gyventoja yra šiaulietė Emilija Krištopaitienė, kuri pernai spalį šventė 111-ąjį gimtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.