Operos deivė A.Netrebko - vėl viena, tik su autistu sūnumi

Operos gražuolę rusę Aną Netrebko (42 m.) aistros ir išgyvenimai persekioja ne tik scenoje. Staiga įsižiebusi jos ir baritono iš Urugvajaus Erwino Schrotto (41 m.) meilė ilgai neliepsnojo – pora išsiskyrė. Šešerius partnerystės metus operos dievaitei dabar primena neįgalus penkiametis sūnus. „Laiminga šeima būna tik tuomet, kai tarp dviejų žmonių yra meilė. Jei jausmų nebeliko, vyro nesulaikys ir vaikas“, – įsitikinusi pasaulinio garso sopranas A.Netrebko.

Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka

Jan 12, 2014, 7:44 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:15 PM

Operos primadona Ana turėjo daug gerbėjų, bet iki šiol ji nė karto nebuvo ištekėjusi.

Pati atlikėja save dažnai pavadina pabėgusia nuotaka. O bėgti nuo sužadėtinių jai teko ne kartą.

Jaunystėje iširo jos pirmosios sužadėtuvės su Sankt Peterburgo Marijos teatro baleto solistu Nikolajumi Zubkovskiu.

Juodu susipažino teatro bufete. Nikolajus pakvietė Aną į namus pažadėjęs pavaišinti savo firminiu patiekalu – itališkais makaronais.

Ana, atvažiavusi pas jį, pasiliko dvejiems metams.

„Kartu su ja išlėkiau į jos gastroles JAV. Įsivaizduokite: su Ana iš San Fransisko viešbučio 28-ojo aukšto mėtėme žalius kiaušinius. Buvo puikus metas! Grįžę į Sankt Peterburgą susižiedavome ir jau ruošėmės vestuvėms. Bet nepavyko“, – pasakojo N.Zubkovskis.

Jį erzino nesibaigiantys A.Netrebko gerbėjų skambučiai, nuolat perduodamos gėlių puokštės.

Jų draugai pasakojo, kad Nikolajus buvo taip greitai įsiplieskiantis žmogus, kad galėjo primušti mylimąją, pavyduliaudamas jos net stulpui.

Kartą jis pakėlė prieš ją ranką – po to visas A.Netrebko veidas ir kūnas buvo nusėti mėlynėmis. Po šio įvykio Ana nuo sužadėtinio pabėgo.

Po to A.Netrebko ilgai nenorėjo tekėti ir vadino save pabėgusia nuotaka. A.Netrebko draugas, italų dainininkas Simone Alberghini merginosi kelerius metus, po to pasipiršo, padovanojęs jai didelį žiedą su stambiu briliantu. Bet santuokos perspektyva Aną baugino.

Ir net šešerių metų partnerystė su urugvajiečiu E.Schrottu, su kuriuo susilaukė sūnaus Tjago Arua, oficialiai nebuvo įteisinta. Jie viešai susižadėjo, bet nebuvo jokių jungtuvių.

Dvi operos žvaigždės viena kita susižavėjo iš pirmo žvilgsnio. Ana ir Erwinas pirmąkart susitiko 2003-iaisiais Baden Badeno (Vokietija) scenoje, kur abu dainavo „Don Žuane“.

E.Schrottas atliko pagrindinio herojaus partiją, o A.Netrebko dainavo jo išrinktąją Doną Aną.

„Erwiną įsimylėjau vos tik jį išvydusi. Pamaniau: „Dieve mano, koks seksualus! Talentingas, ir dar toks gražus! Iš Erwino tiesiog tryško vyriškumas – tai mane ir užbūrė“, – pasakojo A.Netrebko.

„Pajutau tokius pat jausmus. Mane pakerėjo Anos balsas, o jos grožis išvedė iš proto. Viešpatie, ji – tarsi egzotiška gėlė.

Niekada nemaniau, kad įsimylėsiu rusę“, – sakė E.Schrottas.

Bet tuomet Ana ir Erwinas tik pašaudė vienas į kitą akimis ir kiekvienas pasuko savo gyvenimo keliu. Pasinerti į meilės gelmes abiem neleido sąžinė.

E.Schrottas buvo vedęs, augino dukterį Larą, kuriai dabar – 17 metų. O A.Netrebko turėjo romaną su dainininku S.Alberghini.

Bet kai Ana ir Erwinas vėl susitiko 2007-aisiais, abu užvaldė didžiulė aistra. Urugvajietis išsiskyrė, o Ana į Simone pasiūlymą tapti jo žmona atsakė „ne“.

„Praėjus dviem savaitėms po antrojo susitikimo susižadėjome. Atrodė, kad buvome laimingi. Aistros tiesiog kunkuliavo – abu buvome užsiėmę, todėl matėmės retai. Intymus mūsų gyvenimas buvo nuostabus. O visa kita...“ – ranka numojo operos primadona.

Sklido kalbos, kad urugvajietis pavydėjo savo draugei A.Netrebko didelės šlovės ir dėl to ją nuolat kankino priekaištais. Išgelbėti partnerystės nebegalėjo ir po metų gimęs sūnus Tjago Arua.

Išsiskyrusi garsioji pora viešai paskelbė nusprendusi pasukti skirtingais gyvenimo keliais, bet liekanti operos scenos draugais ir partneriais.

Bet asmeniniuose interviu rusų operos primadona pažėrė nemažai priekaištų buvusiam partneriui – E.Schrottas labai mažai laiko skyrė tėvo pareigoms.

„Tik aš ir auklė rusė, o ne daug gastroliuojantis tėvelis užsiėmėme mūsų sūnaus Tjago Arua auklėjimu. Galbūt išsiskyrimas pastūmės Erwiną labiau rūpintis vaiku?“ – svarstė primadona.

A.Netrebko pripažino, kad imtis motinos vaidmens jai buvo nelengva. Sūnaus ji susilaukė būdama 37 metų.

„Buvau įpratusi gyventi sau. Be to, esu moteris, ir dar dainininkė! Iki tol rūpinausi vien savimi: mąsčiau tik apie tai, kaip atsibusiu, kaip atrodau. Ar pavalgiau? O koks mano balsas?

O čia atsirado maža būtybė. Bet Tjago Arua toks mielas“, – pasakojo rusė, sūnų vadinanti Tiška.

Prieš dvejus metus A.Netrebko sužinojo, kad jos vaikas nepagydomai serga: Tjago Arua – autistas.

„Išgirdusi šią diagnozę, patyriau didžiulį smūgį. Nežinau, ar kokios nors įtakos turėjo faktas, kad pirmąkart gimdžiau būdama 37 metų. Niekas iš gydytojų deramai negali paaiškinti autizmo priežasčių. Jie sako, jog šios ligos priežastis – kažkokie genetiniai pakitimai.

Bet aš sveikas žmogus, nevartojau jokių tablečių, – net nuo galvos skausmo. Erwinas iš pirmosios santuokos turi dukterį Larą, kuri yra normalus, protingas vaikas“, – pasakojo primadona.

Tjago Arua diagnozę gydytojai nustatė, kai jam buvo treji. Dabar ir A.Netrebko kaltina save pernelyg vėlai supratusi, jog jos sūnus gyvena savo pasaulyje.

„Jis buvo savarankiškas ir tvarkingas, per penkerius metus nesulaužė nė vieno žaisliuko. Ir nemėgo bendrauti, kalbėjo labai mažai. Trimečiai vaikai būna tokie plepūs, o Tjago prašnekdavo tik kartais, jei jam ko nors reikėdavo.

Bet tuomet maniau: nekalba tai nekalba. Be to, berniukas iškart girdėjo keturias kalbas: iš manęs – rusų, iš tėvo – ispanų. Tarpusavyje kalbėdavome angliškai, o kadangi gyvenome Vienoje, aplinkoje skambėjo vokiečių kalba. Maniau, kad mažyliui tiesiog sunku prisitaikyti“, – pasakojo A.Netrebko.

Keistas Tjago Arua elgesys buvo siejamas ir su auklėjimo trūkumais: motina ir tėvas nuolat gastroliavo po visą pasaulį, o vaikas buvo atiduotas auklėms.

Pavojaus varpais berniuko tėvai ėmė skambinti tik tuomet, kai suprato, jog Tjago Arua visiškai nereaguoja, kai į jį kreipiamasi.

Bet operos primadoną dar labiau nustebino vaiko tėvo elgesys: E.Schrottas ir anksčiau berniukui neskirdavo daug dėmesio, o po autizmo diagnozės beveik liovėsi su juo matytis atsikalbinėdamas dideliu užimtumu.

„Ačiū Dievui, mums pasisekė – Tjago serga lengva autizmo forma. Iš šalies to net nepasakysi. Bet kai su juo pradedi bendrauti, viskas tampa aišku. Tiška, kaip ir daugelis autizmu sergančių vaikų, turi išskirtinių gebėjimų.

Būdamas trejų metų sūnus skaičiuodavo iki tūkstančio. Jau dabar jis – kompiuterio genijus, o kas bus toliau?“ – sakė A.Netrebko.

Dėl sūnaus primadona persikėlė iš Austrijos į JAV, Niujorką. Dabar ji gyvena viename Manhatano dangoraižių. Tjago Arua mokosi mokykloje su kitais tokiais pat vaikais, su juo papildomai dirba specialistai.

A.Netrebko su Amerika, geriausiais, pasak jos, autizmo gydymo specialistais sieja didžiules viltis. Ji tiki šioje šalyje taikomomis metodikomis, kurios tokius vaikus išugdo taip, kad jie galėtų gyventi savarankiškai, kad jiems kuo mažiau kliudytų autizmas.

Dabar operos primadona stengiasi savo darbo grafikus derinti su pertraukomis, kurios skirtos vien sūnui. Jeigu gali, Tjago Arua ji pasiima į gastroles. Ir nuolat užsuka su juo į Vieną – miestą, kuriame įsikūrė gavusi Austrijos pilietybę.

„Darbas – tai tik darbas, o asmeninis gyvenimas – tai asmeninis gyvenimas. Būnu laiminga, kai su Tjago vaikštome po Vienos zoologijos sodą. Jam čia patinka, abu valandų valandas stebime gyvūnus ir niekas mūsų neatpažįsta. Čia mes esame tiesiog motina ir sūnus – man tai maža, bet tokia didelė laimė“, – sakė garsioji operos atlikėja.

Dabar ji daug ko mokosi iš Tjago. Jai patinka, kad būdama su sūnumi ji yra ne A.Netrebko, o motina, turinti kasdienių rūpesčių ir problemų.

„Reikia kiek įmanoma mėgautis gyvenimu. Gyvenimas – trumpas, mes visi – laikini Žemės gyventojai. Todėl nevalia tuščiai leisti nė vienos dienos. Laimės šaltinis glūdi mano širdyje. Esu įsitikinusi: reikia mokėti suteikti džiaugsmo sau ir savo artimiesiems“, – kalbėjo atlikėja.

Ana neslėpė, kad būna dienų, kai ji nieko nenori matyti akyse. Po sudėtingų operos partijų, kurias atlieka, tik gulinėja lovoje ir, kaip pati sako, skaičiuoja muses ant lubų.

„Tuomet jaučiuosi beprotiškai pavargusi. Stengiuosi nebendrauti su žmonėmis, todėl tokiais momentais galiu būti ir bjauri. Norėdama kuo greičiau išbristi iš depresijos vaikštau po parduotuves. Kai apsiperku pati, pradedu pirkti dovanas kitiems“, – pasakojo A.Netrebko.

Operos primadona – pasiturinti moteris. Žurnalas „Forbes“ jos metines pajamas vertina 3,75 milijono dolerių (daugiau nei 9 milijonai litų).

Į klausimą, ar nenorėtų ištekėti už milijonieriaus, A.Netrebko atsako: „Koks siaubas! Ne! Nė dienos negalėčiau būti su žmogumi, kurio nemyliu. Prašyti pinigų iš turtingo vyro? Fui! Na, ir kam reikalingi tie milijonai?

Man užtenka to, ką pati uždirbu. Juk svarbiausia – meilė.“

A.Netrebko – apie vaidmenis ir save

A.Netrebko gastrolių maršrutai numatyti daugeliui metų į priekį, o dirbti su ja garbe laiko didžiausi pasaulio dirigentai. Specialistai vertina jos balsą, o paprasti klausytojai įsimylėję jos draminio charakterio talentą: Ana ne tik atlieka operų arijas, bet ir nuoširdžiai įsijaučia į savo herojų gyvenimą.

Nors jai patinka Orleano mergelės partija Giuseppe Verdi operoje „Žana d’Ark“, nepatinka operos siužetas, nepatinka Žana d’Ark. „Moteris staiga pradeda girdėti balsus, eina į karą ir tampa kankine, net šventąja. Tai – visiška beprasmybė!“ – įsitikinusi operos dievaitė.

Užtat ji su malonumu save lygina su Ledi Makbet: „Tai labai stipri moteris, kuri žino, ko nori. Žinoma, negerai, kad ji įsipainiojo į žmogžudystę, bet dėl to Ledi Makbet prarado protą. Ir scenoje, ir gyvenime man patinka jaudinantys charakteriai.“

Jai labai nepatinka ir Dezdemona iš operos „Otelas“. „Kaip galima būti tokiai kvailai? Aš nedelsdama išsiskirčiau su tokiu pavyduoliu kaip Otelas. Tai ne tas moters, kurią norėčiau įkūnyti scenoje, tipas. Tas pat pasakytina ir apie Dmitrijaus Šostakovičiaus „Ledi Makbet iš Mcensko apskrities“. Niekada nebūčiau tokia kvaila, kad skandinčiausi dėl vyro“, – kalbėjo operos gražuolė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.