Nuo žūties išsigelbėjusi telšiškių pora gali džiaugtis vienas kitu

Ligoninėje besigydanti 61 metų telšiškė Danutė Rimkienė ir prie jos lovos budintis gyvenimo draugas 50 metų Algirdas Gedvilas per gaisrą neteko namų ir visko, kas juose buvo. Visgi abu laimingi, nes turi vienas kitą.  

Daugiau nuotraukų (1)

Giedra Akavickienė

Jan 15, 2014, 11:20 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:43 PM

Naktį iš pirmadienio į antradienį Telšiuose, Ežero gatvėje, ugnis sunaikino namą ir visą jame buvusį turtą. Iš mirties nasrų išsigelbėję D.Rimkienė ir jos gyvenimo draugas A.Gedvilas pleškant namui stovėjo vienmarškiniai ir basi ant sniego. Iš supjaustytų rankų ir kojų bėgo kraujas, raudonai nudažydamas sniegą. „Gelbėdamiesi plikomis rankomis išmušėme lango stiklus ir iššokome lauk“, - ligoninės palatoje sukrečiantį pasakojimą pradėjo pora.  

Po gaisro medikų pagalbos prireikė abiem. Tačiau sutvarstytas vyras, išleistas iš ligoninės, visą antradienį nesitraukė nuo Danutės lovos. Moteris prisipažino užgriuvus nelaimei negalinti likti viena, užplūsta liūdnos mintys, kaip ir kur reikės toliau gyventi. Juk viskas pražuvo ugnyje.  

Liepsnos prarijo šimtametį nediduką namą su naujais baldais, buitine technika. 60-ąjį gimtadienį šventusią mamą dovanomis apipylė užsienyje gyvenanti dukra.  

Pražuvo dukros dovanos

„Jau aštuoneri metai kaip dukra emigravo, Škotijoje gerai įsitvirtino, sukūrė šeimą. Neseniai gimtadienio proga man nupirko visus naujus baldus, šaldytuvą, dujinę viryklę. Dujinė viryklė sudegė net nespėjus jos panaudoti“, - išgyvenimais pasidalino D.Rimkienė.  

Telšiškė sakė turėjusi viską, ko reikia: namuose buvo du televizoriai, du šaldytuvai, prikrauti maisto atsargų, kompiuteris, su kuriuo per „Skype“ bendraudavo su dukra. Ir staiga nieko nebeliko. Iš ugnies pora pabėgo tokia, kaip nuėjo miegoti.  

Antradienį Algirdas grįžo į gaisravietę, tarp nuodėgulių rado peršlapusią piniginę su 70 litų, banko mokėjimo korteles, asmens dokumentus.  

Tiesa, dar liko vienas šeimos mobilusis telefonas, kuriuo šoko ištikta moteris sugebėjo paskambinti Bendrojo pagalbos telefono numeriu 112 ir išsikviesti ugniagesius.  

Manė, kad graužia žiurkės

D.Rimkienė nelaimės nenujautė, tačiau tą vakarą ją kankino nemiga, kuri, kaip paaiškėjo, išgelbėjo ją ir jos draugą.  

„Pirmadienis praėjo įprastai. Algis, su kuriuo kartu gyvenu jau penkti metai, išėjo dirbti viešųjų darbų už gaunamą bedarbio pašalpą, aš sukinėjausi namuose, gaminau valgį. Vakare sėdau megzti kojinyčių sūnėno vaikeliui ir būsimam savo anūkėliui“, - prisiminė telšiškė.

Paskui moteris nuėjo miegoti, tačiau niekaip negalėjo užmigti, vartėsi nuo vieno šono ant kito. Nutarusi nebesikankinti, ruošėsi išgerti migdomųjų vaistų.  

„Atsikėliau iš lovos, kažkas keistai traška. Pamaniau, kad katinas pasigavo paukštelį ir drasko, o gal namuose įsitaisė pelė ar žiurkė. Išėjusi iš kambario, išvydau liepsnas. Puoliau žadinti Algį, krautis  drabužius. Gerai, kad vyras nepasimetė, neleido gaišti. Taip iššokome lauk per langus“, - džiaugėsi likusi gyva D.Rimkienė.  

Ligoninėje gydoma moteris svarstė, kodėl miegamajame nejuto dūmų, nors už durų koridorius jau skendėjo liepsnose.  

Telšiškė dar bandė savo jėgomis gesinti ugnį, tačiau vyras jai patarė greičiau sprukti iš degančio namo.  

Apdegė plaukus ir veidą

„Staiga pasidarė sunku kvėpuoti, aitrūs dūmai užgulė gerklę. Jeigu degančiuose namuose dar būtume likę nors minutei, būtume mirtinai apsinuodiję dūmais ir žuvę ugnyje“, - įsitikinęs A.Gedvilas.

Vyriškio teigimu, gaisras kilo nuo pusę pirmos iki pirmos valandos nakties. Regioninės Telšių ligoninės Traumatologijos skyriuje pora atsidūrė apie antrą valandą.  

Per gaisrą smarkiai nukentėjo D.Rimkienė. Moteris apdegė plaukus, veidą, rankas. Jos draugas parodė apdegusius antakius.    Ligoninės palatoje moteris aprengta valdiškais naktiniais, avi šlepetes su užrašu „TRAUMA“.  

A.Gedvilu pasirūpino brolio vaikai, kurie perskaitę žinutę internete atvažiavo į ligoninę ieškoti dėdės. Giminaičiai jį aprengė, apavė.  

Sudėtingoje gyvenimo situacijoje atsidūrusi D.Rimkienė neskubėjo apie ištikusią bėdą prasitarti artimiesiems. Pasak jos, dukra laukiasi, todėl nenorinti jos jaudinti.  

Iš namo liko nuodėgulių krūva. Nežinodama, kur daugiau prisiglausti, Danutė žada pagalbos prašyti Alsėdžių miestelyje gyvenančios sesers. Seserys dar turi  Klaipėdoje gyvenantį brolį.  

„Brolis šiuo metu išplaukęs į jūrą, todėl net negalėjo į kapines palydėti prieš savaitę mirusio tėvo. Prieš metus mirus motinai, jis taip pat buvo jūroje. Tad neverta jo jaudinti dėl gaisro, vis tiek pagelbėti negalės“, - paaiškino D.Rimkienė.  

Gaisrą sukėlė senas šaldytuvas?

Ežero gatvės gyventojai prisipažino naktį išgyvenę košmarą, bijoję, kad ugnis gali persimesti į jų greta esančius namus. Laimė, ugniagesiams pasisekė laiku numalšinti liepsnas ir išsaugoti už kelių žingsnių stovėjusius pastatus.    

D.Rimkienės kaimynė prisipažino, kad gelbėtojams gesinant gaisrą iš savo namo nešė lauk drabužius ir kas vertinga. Antradienį išėjus į kiemą, naktį patirtą siaubą  jai primena priešais suversta nuodėgulių krūva, prie jos vartelių kruvinas sniegas.     

Kol vyksta tyrimas, supleškėjusio namo savininkė D.Rimkienė svarsto, kas galėjo sukelti gaisrą. Tądien moteris krosnies  nebuvo net užkūrusi, nes, pasak jos, ir taip buvo šilta.  

Telšiškė nujaučia, kad kaltininkas gali būti senas šaldytuvas, stovėjęs koridoriuje. „Iš dukros gavusi naują šaldytuvą dovanų, senąjį išmesti gailėjau, buvau prisiruošusi daug maisto atsargų žiemai. O, va, kaip baigėsi“, - sakė moteris.  

Kita galima nelaimės priežastis - seni elektros laidai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.