Iš sudegusio namo – į butą, kuriame dūsta kūdikis

Du vaikai įgrūsti automobilyje, trečias, vos keturių mėnesių, klykia ant rankų. Prieš akis – pleškantis gimtojo namo stogas, kuriam pasiskolinti dešimtys tūkstančių litų dar negrąžinti. Širdyje – begalinis bejėgiškumas.

Vilniaus rajono gyventoją K.Paulauskienę persekioja nelaimės. Kai sudegė jos namas, šeima persikėlė į butą, kuriame dusti ėmė jos 4 mėnesių sūnelis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Vilniaus rajono gyventoją K.Paulauskienę persekioja nelaimės. Kai sudegė jos namas, šeima persikėlė į butą, kuriame dusti ėmė jos 4 mėnesių sūnelis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jan 31, 2014, 3:46 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:47 PM

Klaiką patyrusi Vilniaus rajono gyventoja Klavdija Paulauskienė (31 m.) guodžiasi tuo, kad po namą prarijusio gaisro bent turi kur gyventi. Klavdijos sugyventinis, mažylio tėvas šeimai išnuomojo butą Nemenčinėje.

Bet ir čia – ne pyragai. Butas pilnas pelėsių, nuo kurių dūsta kelių mėnesių K.Paulauskienės sūnelis. Gydytojai nerimavo, kad berniukui gali išsivystyti astma. Vaikas naujuose namuose neišgyventų be inhaliatoriaus.

„Iki vasaros turėsime ištverti. Paskui, tikiuosi, grįšime gimtinėn – ten liko medinis garažas. Gyvensime jame per vasarą ir bandysime atstatyti namą“, - pasakojo daugiavaikė mama.

Ištempė sūnų iš vonios

Šeimos namas sudegė pernai, likus kelioms dienoms iki Kalėdų. Klavdija su vaikais buvo namuose. Apie pietus visi ruošėsi į darželį, kur popiet turėjo vykti kalėdinė šventė. „Dukrelę išprausiau, ji sėdėjo virtuvėje ir žiūrėjo televizorių. Tada ėmiau prausti sūnų“, - pasakojo Vilniaus rajono gyventoja.

Šešiametis berniukas sėdėjo vonioje ir turškėsi, kai motina išgirdo keistą traškesį. „Pamaniau, kad kažkas bombioškes sprogdina lauke. Išėjau pažiūrėti. Pakėliau galvą į viršų. Stoge – ugnis“, - prisiminė moteris.

Pašnekovės spėjimu, ugnis kilo nuo kamino, kuris buvo prastai izoliuotas.

Svarbiausia Klavdijai buvo iš degančio namo išgabenti vaikus. Sūnų ištraukė iš vonios, dukrą čiupo iš virtuvės. Aštuonių mėnesių berniuką išsinešė kartu stumdama ir jo vežimėlį. „Vaikus nunešiau į automobilį. Jis stovėjo prie pat laiptų. Atbuliniu pavažiavau apie 50 metrų atgal ir bandžiau 112 telefonu paaiškinti, kur yra mūsų kaimas“, - kalbėjo daugiavaikė motina.

Rankose liko tik raudantis kūdikis ir telefonas, kuriuo moteris ugniagesiams įnirtingai aiškino kelią.

Skolinga 10 tūkst. litų

Jos gimtasis namas – Skleriškių kaime, Pailgėje, Vilniaus rajone. Kaime – du kaimynų namai netoli vienas kito. „Mūsų namui – apie 90 metų. Čia gimiau aš, čia gimė ir mano tėvas“, - dūsavo Klavdija.

Medinuką ji buvo gerokai aptvarkiusi. Įsivedė vandenį, apšildė, įsirengė vonią, tualetą. Remontą baigė prieš porą mėnesių. Pinigus darbams skolinosi. Grąžinti liko apie 10 tūkst. litų. Moteriai skaudu, kad viskas supleškėjo liepsnose.

Likimas Klavdijai buvo negailestingas ir santykiuose su vyrais. Su dviem susituokusi, su trečiuoju be jokių pažadų užgyvenusi vaikelį, dabar moteris viena augina tris atžalas. Dar vieną dukrą prižiūri mergaitės tėvas, pirmasis Klavdijos vyras.

Moteris dėkinga trečiajam savo gyvenimo bendrakeleiviui. Jis po gaisro savo kelių mėnesių sūneliui, jo motinai, broliukui ir sesutei išnuomojo 2 kambarių butą Nemenčinėje.

Trys dienos reanimacijoje

Bet kai nesiseka, tai nesiseka. Bute įsiveisęs grybelis, nuo kurio mažasis Klavdijos sūnelis dūsta. „Prieš savaitę vaikas tris dienas praleido reanimacijoje. Jis sunkiai kvėpavo, nuvežiau jį į Santariškes, ten gydytojai iškart paguldė į reanimaciją“, - bėdas vardijo Vilniaus rajono gyventoja.

Kūdikis gimė 7 mėnesių, jo plaučiai nespėjo subręsti. Dėl to vaikas jautresnis pelėsiui. Po apsilankymo ligoninėje kas rytą ir kas vakarą vaikas kvėpuoja naudojant inhaliatorių.

Reanimacijoje kūdikis praleido tris dienas. Gydytojai tuomet perspėjo, kad dusulio priepuoliai gali peraugti į astmą. Liepė motinai netrukus ir vėl atvežti kūdikį medikų apžiūrai. Dėkui Dievui ir dėmesingiems gydytojams, vaikeliui sunki liga nesivysto.

Kiti du vaikai taip pat neseniai sirgo. Pasveikusius mažuosius Klavdija ketino senučiuku, 18-os metų senumo „Renault Twingo“ kasdien vežioti į darželį. Tačiau ir čia velnias koją pakišo – subyrėjo automobilio pavarų dėžė.

Ji neketina pasiduoti sunkumams. Totoriškas moters kraujas nuolat varo ją pirmyn. Apie kilmę byloja ir neįprastas pašnekovės vardas – Klavdija. Šį vardą Vilniaus rajono gyventoja paveldėjo iš savo močiutės.

Pagelbėjo „Facebook“ draugai

Nesustabdoma totorė jau planuoja atstatyti sudegusį protėvių namą. „Turim medinį garažą prie sudegusio namo. Draugas nori jame įrengti porą kambarių. Vasarą galėsime ten gyventi ir po truputį atstatyti namą“, - pasakojo Klavdija.

Garaže jau yra keli gyvenimui būtiniausi daiktai – lovos, malkų, drabužių. „Vieną lovą degančiame name užgriuvo plokštė. Ištraukėme. Nors ir smirda, galėsime ant jos miegoti. Dar vieną padovanojo brolis. Mažyliui lovelę padovanojo kaimynės“, - vardijo pašnekovė.

Į nelaimę patekusiai šeimai žmonės sunešė drabužių, padėjo ir pinigais. Po 100 litų paaukojo dvi parduotuvės pardavėjos, 250 litų paaukojo „Facebook“ draugai. Už šiuos pinigus Klavdija nupirko arbatinuką, indų, puodą ir keptuvę.

Seniūnas pažadėjo namo atstatymui medžiagų už pusę kainos, padovanojo du čiužinius į nuomojamą butą.

„Po truputį atsistosim ant kojų“, - įsitikinusi moteris.

Bijo šildymo sąskaitų

Ji bijo sulaukti sąskaitų už šildymą. Jos gali siekti 400 litų.

Daugiavaikė mama gauna socialinę pašalpą – per 400 litų kas mėnesį. Dar keli šimtai – iš vaikams skirtų pinigų. Šeimos biudžetą sudaro 900 litų. Kone pusę jų tenka atiduoti bankui – grąžinti paskolą.

„Lieka 500 litų per mėnesį, - reziumavo Vilniaus rajono gyventoja. - Už ką reikės valgyti, kai susimokėsim už šildymą?“ Kitas moters rūpestis – dar vienas nėštumas. Jau beveik 5 mėnesius ji laukiasi penktojo vaikelio.

Jos draugas gauna minimumą, iš kurio moka alimentus su kita moterimi augančiam vaikui. Klavdija ketino ir pati įsidarbinti „Maximoje“, bet susirgo mažiausias sūnus, teko su juo važinėti pas gydytojus.

Portalas lrytas.lt kviečia galinčius padėti Klavdijai, pervesti norimą sumą į fondo „Algojimas“ sąskaitą „Swedbank“ sąskaitą LT05 7300 0101 2121 7083. Paskirties laukelyje būtina nurodyti „Klavdijai“.

Moteris žadėjo gautus pinigus skirti šildymo sąskaitoms apmokėti, vaikų maistui bei vaistams ir būtiniausioms buitinėms priemonėms. Jei pinigų suma bus didesnė, likusieji atiteks namo atstatymui.

K.Paulauskienė iš anksto dėkoja už jūsų auką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.