Kalendorius nepavogė moterų gimtadienių

Vasario 29-osios šiemet nebuvo. Tad 2183 Lietuvos žmonės vėl praranda gimtadienį? Jokiu būdu! Priešingai. Šią dieną gimusios žinomos moterys „Lietuvos rytui“ pasakojo, kaip apgauna kalendorių ir smagiai švenčia.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 1, 2014, 1:41 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:45 PM

Kas ketverius metus pasikartojančią dieną gimusi aktorė Agnė Sunklodaitė (42 m.) gimtadienio proga pasidovanojo pačios režisuotą spektaklį. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Buvusi Seimo narė Violeta Boreikienė (54 m.) su vyru Lietuvos pajūryje vidurnaktį atkimšo butelį šampano.

Krepšinio trenerė Ramunė Kumpienė (46 m.) džiaugėsi šeimos artumu ir per jubiliejų vyro dovanotu nauju automobiliu.

Trys moterys lyg susitarusios kartojo, kad dar yra nepilnametės. Prieš dvejus metus buvusi vasario 29 diena A.Sunklodaitei buvo 10-oji, B.Boreikienei – 16-oji, R.Kumpienei – 11-oji.

Šventei – spektaklis

Aktorę A.Sunklodaitę artimieji sveikinti pradeda savaitė iki gimtadienio. Kai nėra tikrosios gimimo dienos, daugiausia skambučių ir žinučių su linkėjimais pasipila vasario 28-osios vidurnaktį.

„Dieną sveikinti dar anksti, dar ne gimtadienis. O kovo 1-ąją – jau lyg ir vėlu“, – aiškino iš Keistuolių teatro spektaklių pažįstama moteris.

Šiemet ji save išskirtinai apdovanojo – Kauno lėlių teatras kovo 1-ąją pristato jos režisuoto spektaklio „Žiogas Zigmas Žalgirio mūšyje“ premjerą. Spektaklį aktorė statė pagal to paties pavadinimo Liudviko Jakimavičiaus knygą vaikams.

Vieną įsimintinų dovanų prieš keletą metų aktorei įteikė Keistuolių teatro gerbėjų klubas. Bičiuliai įrėmino kalendoriaus lapelį su vasario 29 diena. Jame surašyti metai, kuriais nebūna vasario 29-osios. „Pasikabinau jį savo namuose šalia tikro kalendoriaus“, – sakė A.Sunklodaitė.

Siūlė įrašyti kitą datą

Buvusi Seimo narė V.Boreikienė gimė visai besibaigiant vasario 29 dienai, prieš pat vidurnaktį.

„Gydytojai siūlė motinai rašyti kovo 1 dieną, tačiau ji nesutiko. Esu įsitikinusi, jog mano gyvenimas yra neeilinis būtent todėl, kad gimiau šią keistą dieną“, – kalbėjo moteris.

Tradicijas gerbianti V.Boreikienė šiemet gimtadienį, kaip jau daugelį metų, šventė Palangoje. Su vyru išgėrė po taurę šampano, grožėjosi žvaigždėmis ir klausėsi jūros ošimo.

Mieliausia dovana, kurią yra gavusi retai gimtadienio sulaukianti politikė, buvo smuikas. Biomasės gaminių ir vartotojų asociacijos prezidentė dabar juo griežia kasdien.

Būdama maža liūdėdavo

Krepšinio trenerė R.Kumpienė geriausiai atsimena 30 ir 40 metų sukaktis. Kopdama į ketvirtąją dešimtį vasario 28-ąją klaipėdietė sužinojo, kad laukiasi trečiojo sūnaus. O po dešimties metų, kalendoriui rodant vasario 29 dieną, vyras ją nudžiugino nauju automobiliu.

„Būdama maža labai nusimindavau, kai nebūdavo vasario 29-osios. Dėl to kiekvieną vasario 28-ąją tėtis įteikdavo man gėlių, o kovo 1-ąją pradžiugindavo dovanomis.

Jis sakydavo, kad mano gimtadienis vasarį, todėl gėlių gaunu dar neišaušus tikrajai gimimo dienai. Dovanų iš anksto teikti esą negalima, todėl jas gaudavau kitą dieną“, – pasakojo R.Kumpienė.

Sovietmečiu - gimimo dieną pakeisdavo

Vilnietis Lukas Miknevičius taip pat gimė vasario 29 dieną. Šiemet vyrui sukanka 30 metų. Jubiliejų jis vasario 28 dieną šventė vakarieniaudamas su žmona. „Nesureikšminu nei gimtadienių, nei jubiliejaus“, - tikino viešųjų ryšių srityje dirbantis vilnietis. Jis yra girdėjęs, kad kiekvienais metais vasario 29-oji yra, bet ji trunka milisekundes. „Tos milisekundės kažkada vidurnaktį. Žmona skaičiuos sekundes iki vidurnakčio, o aš tuo metu gersiu šampaną, kad pataikyčiau būtent į vasario 29-ąją“, - juokavo L.Miknevičius. Vaikystėje jis nejautė skriaudos, kad jo gimtadienio datos kalendoriuje nėra. „Tėvai kompensuodavo. Vasario 28 įteikdavo dovaną, o kovo 1-ąją išveždavo papramogauti“, - prisiminė jubiliatas. Draugai jį irgi sveikina prieš ir po tikrosios gimimo dienos – vasario 28 dieną ir kovo 1 dieną. „Įdomu, ar „Facebook“ mano draugams praneša apie gimtadienį, kai nebūna vasario 29 dienos. Reikėtų patikrinti“, - svarstė L.Miknevičius. Vyro aplinkoje nebuvo nė vieno žmogaus, kuris irgi būtų gimęs vasario 29-ąją. Vilnietis įsidėmėjo vieną žymų žmogų, gimusį tą pačią dieną. Tai tarpukario užsienio reikalų ministras Juozas Urbšys. Anot L.Miknevičiaus, sovietmečiu dauguma vaikų, gimę vasario 29 dieną, gimimo liudijimuose gaudavo greta esančią datą. „Turbūt ir mano mamai siūlė įrašyti kitą gimimo datą, bet mama nesutiko ir esu už tai dėkingas. Tai yra faktas, kuriuo gali sudominti žmones, užmegzti naujas pažintis. Visiems labai įdomu, kad gimiau vasario 29-ąją, ypatingą dieną“, - sakė viešųjų ryšių srityje dirbantis vilnietis. Jis datos nemistifikuoja ir kitiems siūlo to nedaryti. „Tai kvaila. Kada tėveliai padirbėjo, tada ir atsiradau. Džiaugčiausi dėl savo vaikų, jei jie gimtų vasario 29-ąją, būtų dvigubas gimtadienis“, - tikino L.Miknevičius.

Pasaulį išvydo ne viena įžymybė

* Šiuo metu Lietuvoje gyvena 2183 žmonės, kurie gimė vasario 29-ąją.

* Vasario 29-oji paprastai tampa neeiline darbo diena šalies gimdymo namuose. Daugelis motinų nenori gimdyti dieną, kurią galima švęsti tik kas ketverius metus. Jos į kitą dieną perkelia iš anksto planuotas operacijas.

* Gimdymo atidėti negalinčios moterys prašo medikų pakeisti gimimo datą, kad gimtadienį vaikai galėtų švęsti kasmet. Tačiau gimimo liudijime įrašoma tikroji gimimo data.

* Vasario 29-ąją pasaulį išvydo nemažai pasaulio įžymybių. Tarp jų – popiežius Paulius III, italų kompozitorius Gioachino Rossini, JAV astronautas Jackas Lousma, amerikietis Hermanas Hollerithas, kurio įkurta kompanija tapo IBM dalimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.