Po kelionės į Angliją skinti gėlių – dėmė visam gyvenimui

Tave parduos kaip lėlę – prieš keletą metų bylojo socialinė reklama. Kraupi realybė iki šiol nekeičia savo veido. Žiaurūs ir apsukrūs sukčiai apgauna moteris ir išveža jas į užsienį dirbti vergiškomis sąlygomis. Labai dažnai vergės be jokio gailesčio paverčiamos prostitutėmis. Vaidos istorija – būtent tokia.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 4, 2014, 3:22 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:44 PM

22-ejų Vaida su vyru išsiskyrė būdama nėščia. Gyveno nepasiturinčiai, gimus kūdikiui, metus glaudėsi pas motiną, gyveno iš jos pensijos. Darbą susirasti nesisekė, nes daugelį darbdavių gąsdino tai, kad ji turi kūdikį.

Kliūtimi buvo ir tai, kad Vaida neturėjo išsilavinimo, buvo baigusi vos devynias klases, specialybės neturėjo. Mergina išvažiavo į Kauną ieškoti darbo. Vienas skelbimas patraukė jos dėmesį. „Vežame į Angliją skinti gėlių“, – buvo rašoma skelbime.

Jau po valandos Vaida susitiko su solidžiu vyriškiu, kuris atvyko su jaunesne moterimi. Vyrui labiausiai buvo įdomu, ar Vaida turi tvarkingus dokumentus.

Mama džiaugėsi geru dukters darbu

Jis iškėlė sąlygą, kad išvykti reikės jau po kelių dienų. Pažadėjo, kad už kelionę bus apmokėta, bus pasirūpinta gyvenamąja vieta ir po trijų mėnesių, jau grįžtant namo, ji gaus atlygį.

Grįžusi į savo gimtąjį kaimą, Vaida naujienomis pasidalijo su mama. Nieko neįtardamos abi džiaugėsi gero darbo perspektyva. Mama mielai sutiko prižiūrėti Vaidos vaiką.

Vaida pamena, kad oro uoste buvo daug skubos, kartu su ja išvykti turėjo kažkoks vyras, kuris buvo sustabdytas kontrolės. Išaiškėjo, kad jo dokumentai padirbti, Vaida kelionę toliau tęsė viena.

Nusileidus lėktuvui, Vaidą pasitiko moteris. Ji paėmė lietuvės dokumentus pasakiusi, kad jie reikalingi įdarbinimui. Atvykus į butą, Vaida buvo supažindinta su naujuoju darbu – jai buvo griežtai pasakyta, kad ji versis prostitucija.

„Manau, kiekvienam būtų šokas. Negalėjau niekam paskambinti, nemokėjau anglų kalbos. Tad mėnesį laiko kentėjau. Jokių pinigų negavau. Į darbą būdavau nuvežama ir parvežama. Tą mėnesį, visus tuos košmarus, kuriuos teko patirti, atsiminsiu visą gyvenimą. Grįžusi namo, pasinerdavau į vonią ir nenorėdavau iš jos išlipti“, – prisiminė Vaida.

Prie smilkinio pridėjo ginklą

Moteris sako, kad ji nenuleido rankų, gaudydavo kiekvieną žodį, kad išmoktų paprašyti pagalbos. Ji stengėsi pelnyti sutenerių palankumą, kad jie liautųsi ją smarkiai kontroliuoti ir ji progai pasitaikius galėtų pabėgti.

„Vieną kartą perkraustant mano daiktus, jie rado šiek tiek pinigų. Tądien mane mušė ne tik rankom ir kojom, bet ir trenkė buteliu per galvą. Praradau sąmonę. Atsigavau užrakintame kambaryje, mano plaukai buvo sulipę nuo kraujo, galvoje užčiuopiau žaizdą“, - žiaurumus prisiminė Vaida.

Į kambarį įsiveržė girta, išpurtusiu veidu jos „viršininkė“.

Ji purtė lietuvę už plaukų, liepė praustis, nes vakare ji esą bus išvežta į Škotiją. „Labai svaigo galva. Atsisėdau ant lovos. Į kambarį įsiveržė girtas vyriškis, jo rankoje buvo ginklas. Jis rėkė, sakė, kad nesunkiai galiu tapti sliekų maitintoja ir tokių kaip aš pilni kampai, niekas manęs nepasiges“, - pasakojo mergina.

Prie smilkinio jis Vaidai pridėjo ginklą. „Tvardžiausi. Atsikėliau, pasakiusi, kad einu susitvarkyti. Vaizdas, kurį pamačiau veidrodyje, ilgam išliks mano atminty. Prieš mane stovėjo automobilio nutrenktas žmogus, tai nebuvau aš. Kruvinam veide atpažinau tik savo akis“, - siaubą atkūrė pašnekovė.

Pabėgo, kai išsiuntė pirkti vaistų

Vaidos „viršininkė“ ir ginkluotas vyriškas papasakojo lietuvei, kad netrukus ji bus išvežta į Škotiją, kur ją globos afrikietė. Ten ji dirbs dvi savaites ir jei gerai elgsis, bus parvežta atgal į Londoną.

Apžiūrėję Vaidos žaizdą, jie liepė jai dėtis kepurę ir eiti į vaistinę. Prieš merginai išeinant, jie pagrasino, kad jei ji sugalvos bėgti, jie ją suras, nes Londonas pilnas jų draugų. Išėjusi Vaida tris dienas slapstėsi parkuose, krūmuose. Už duotus pinigus pirko maisto. Įsidrąsinus pradėjo ieškoti policijos.

Policijoje Vaidai surado vertėją. Mergina viską papasakojo, jai pradėjo ruošti dokumentus.

Vietinė pagalbos moterims organizacija parūpino, kad mergina turėtų kur gyventi, valgyti. Galiausiai, ji buvo išsiųsta į Lietuvą.

„Patirtas košmaras persekios mane visą likusį gyvenimą. Tai juoda dėmė, kurios ištrinti neįmanoma. Visoms patariu atsargiau rinktis darbus. Geriau pasitarti su išmanančiais žmonėmis, paieškoti organizacijų, kur jums suteiks informaciją. O jei jau pateksite į tokią situaciją kaip aš, netylėkit, ieškokit pagalbos ir pasikliaukit savo sumanumu ir jėgomis. Kad ateityje neliktų jokių juodų dėmių, kurių neištrinsi, kad nereikėtų slėpti savęs po kauke,“ – sakė Vaida, buvusi prekybos žmonėmis auka.

Parengė Sigita Purytė.

***

Jei esate nukentėję nuo prekiautojų žmonėmis arba žinote nukentėjusiųjų, praneškite apie tai Savanorių mini info centrui minisavanoriucentras@gmail.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.