Lietuvį K.Fedirką buvusi Latvijos vadovė įspėjo saugotis

Rygoje praėjusį savaitgalį šurmuliavusi Baltijos knygų mugė fotografui Kęstučiui Fedirkai (37 m.) įsimins ne tik todėl, kad jo albumas „Citada Latvija“ („Kitokia Latvija“) sulaukė milžiniškos sėkmės. Didelį įspūdį vyrui padarė tai, kad kadenciją baigusi Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga (76 m.) jį pakvietė į svečius, į savo reprezentacinį butą Rygos centre.

Lietuvį K.Fedirką buvusi Latvijos prezidentė V.Vyke-Freiberga priėmė reprezentaciniame bute.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Lietuvį K.Fedirką buvusi Latvijos prezidentė V.Vyke-Freiberga priėmė reprezentaciniame bute.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Mar 9, 2014, 1:40 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:10 PM

Fotoalbumas, kuriame puikuojasi iš paukščio skrydžio įvairiais metų laikais kauniečio K.Fedirkos įamžinti nuostabaus grožio Latvijos miestų ir gamtos vaizdai, švenčių akimirkos, tautiniai elementai, yra 220 puslapių ir sveria du kilogramus.

„Leidiniu domėjosi daugybė mugės lankytojų, tarp jų buvo ir prezidentės V.Vykės-Freibergos padėjėja. Ji jau pirmąją mugės dieną perdavė: mane pasirengusi priimti kadenciją baigusi šalies vadovė“, – pasakojo K.Fedirka.

Vyras neslėpė, kad ši žinia jį nustebino, tačiau nebuvo lyg perkūnas iš giedro dangaus. Ruošdamas leidinį jis per atstovus bendravo su V.Vyke-Freiberga. Ji mielai sutiko parašyti šiam fotoalbumui įžanginį žodį.

Sulaukęs kvietimo K.Fedirka manė, kad prezidentė susitikimą jam paskyrė savo biure. Tačiau atvykęs nurodytu adresu labai nustebo išvydęs, kad prezidentė jo laukia erdviame bute su prabangiais kilimais, baldais, paveikslais, knygomis. Viename Rygos centre esančių namų įrengtas butas yra skirtas reprezentacijai.

Prezidentės sutiktam K.Fedirkai įstrigo jos veriantis žvilgsnis ir tvirtas rankos paspaudimas.

„Prieš susitikimą šią Geležine Ledi dažnai vadinamą moterį įsivaizdavau griežtą ir oficialią. Bet ji man paliko elegantiško, šilto, nuoširdaus ir labai protingo žmogaus įspūdį“, – kalbėjo K.Fedirka. Su latviškai suprantančiu lietuviu prezidentė bendravo gimtąja kalba, o jis jai atsakinėjo rusiškai.

V.Vykė-Freiberga su fotografu šnekučiavosi apie jo pomėgius: radijo bangomis valdomus ir kitokius lėktuvus, fotografiją. Ji paminėjo, kad jos sūnus Karlis taip pat domisi fotografija, yra surengęs nuotraukų parodą apie Jelgavą.

Kitą dieną knygų mugėje K.Fedirka turėjo progos susipažinti su prezidentės sūnumi, jis įsigijo net šešis lietuvio sukurtus fotoalbumus.

Latvijos prezidentė K.Fedirkos išleistą fotoalbumą, į kurį per 200 vaizdų buvo atrinkta iš maždaug 100 tūkstančių kadrų, įvertino ne vien dėl profesionalumo, bet ir dėl aukšto meninio lygio.

„Prezidentė linkėjo ateityje užfiksuoti daugybę gražių vaizdų visame pasaulyje. Tačiau mane labiau sujaudino jos pasakyti žodžiai, kad turėčiau ne tik siekti profesinių aukštumų, bet ir dažnai kildamas į padanges nepamiršti rūpintis savo saugumu bei sveikata“, – kalbėjo K.Fedirka.

Didžiausia V.Vykės-Freibergos dovana lietuviui – jos parašytas linkėjimas fotoalbume „Kitokia Latvija“. Tokią pat knygą su linkėjimais šiai garbingai damai paliko ir K.Fedirka.

Iš paukščio skrydžio fotografuoti Latviją lietuvis pradėjo daugiau nei prieš trejus metus.

„Esu gimęs šalia Akmenės, visai netoli Latvijos sienos, todėl šią šalį pažįstu nuo vaikystės. Išleidęs ne vieną fotoalbumą apie Lietuvą, nutariau vien mūsų šalimi neapsiriboti ir su fotoaparatu pradėjau dairytis po gražiausias kaimyninės šalies vietas“, – pasakojo K.Fedirka.

Kadangi ši niša kaimyninėje šalyje buvo tuščia, jis išleido tris fotoalbumus apie šią šalį. Lietuvio darbą netruko įvertinti latvių prezidentūra ir įvairios ministerijos.

K.Fedirka su pasididžiavimu prisimena, kaip Šanchajuje, Kinijoje, vykusioje pasaulinėje parodoje „Expo 2010“, kur surengė Lietuvą pristatančią fotografijos parodą, jis buvo pakviestas į greta įsikūrusį Latvijos paviljoną.

Čia jis turėjo progos albumą „Citada Latvija“ įteikti tuomečiam Latvijos prezidentui Valdžiui Zatlerui.

Kai prie valstybės vairo stojo dabartinis Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis, prezidentūros kanceliarijos darbuotojai K.Fedirkai pasiūlė išleisti naują solidų fotoalbumą apie Latviją, mat pirmieji buvo mažo formato.

Pomėgiai sukrovė turtus

Prieš penkerius metus du pomėgius – kurti radijo bangomis valdomus lėktuvėlius ir fotografuoti – sujungęs K.Fedirka visa tai pavertė verslu.

Pirmuosius iš paukščio skrydžio įamžintus kadrus K.Fedirka sudėjo į fotografų tinklalapį. Iš patyrusių fotografijos vilkų pradžiamokslis sulaukė ne tik pagyrų, bet ir gavo nemažai kritikos bei patarimų.

„Iš pradžių kiek pykau, kad mano darbai kritikuojami, tačiau vėliau supratau, jog iš klaidų būtina mokytis“, – tvirtino fotografas.

Maždaug metus K.Fedirka iš padangių fotografavo gražiausius Lietuvos miestų ir miestelių vaizdus, o nuotraukas publikavo paties sukurtoje svetainėje FotoSkrydis.lt.

2009 metų rudenį kaunietis nutarė išleisti fotoalbumą „FotoSkrydis. Visa Lietuva“. Jis buvo išspausdintas 1 tūkstančio egzempliorių tiražu.

Fotografas knygų nepateikė knygynams, prekiavo internetu. Jis tikėjosi, kad knygos bus išparduotos per metus ar dvejus, tačiau jos buvo išgraibstytos maždaug per mėnesį. Vėliau buvo išleista daugybė papildomų šio fotoalbumo tiražų.

Galbūt sunku iš karto patikėti, tačiau fotoalbumas „FotoSkrydis. Visa Lietuva“ K.Fedirkai uždirbo pirmąjį milijoną. Po to vyras apie Lietuvą išleido dar keletą populiarių fotoalbumų.

Per kelerius metus K.Fedirkos keliai nusidriekė į įvairias pasaulio šalis. Iš paukščio skrydžio jis fotografavo beveik trijose dešimtyse valstybių.

Fotografavimą kaunietis pamėgino sujungti su dar vienu pomėgiu – nardymu. Įsigijęs po vandeniu leidžiančios fotografuoti fototechnikos vyras leidosi į Raudonosios jūros gelmes Egipte. Daugiau nei per 100 po vandeniu praleistų valandų K.Fedirka įamžino tūkstančius nuostabių vaizdų, tarp jų – ir nuskendusį laivą. Nuotraukos publikuojamos fotoalbume apie Raudonąją jūrą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.