Iš gaisro brolį išnešęs devynmetis šeimai uždirbo namo sienas

Berniukas per kelias akimirkas iš lego kaladėlių sudėjo kvadratinį namelį. „Mama, mes pastatysim tą namą“, - po gaisro verkiančią motiną žvaliu balsu guodė trečiokas.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Apr 24, 2014, 11:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:07 PM

Inga Skvorčinskienė (34 m.) nė svajoti nesvajojo, kad sūnaus žodžiai greitai ims pildytis. Dėka berniuko, šeima jau turi blokelius naujo namo statyboms. „Tai – Patriko nuoplenas“, - tikino I.Skvorčinskienė.

Šešių asmenų šeima namų neteko sausio pabaigoje. Gaisras per keliolika minučių prarijo nedidelį medinį Valų kaimo (Trakų raj., Lentvario sen.) gyventojų Ingos ir Artūro (34 m.) sodo namelį.

Istorija greičiausiai nebūtų pasirodžiusi žiniasklaidoje, jei ne jų devynmečio sūnaus Patriko žygdarbis. Berniukas iš degančio namo išnešė trejų neturėjusį savo brolį Pijų. Be to, sugebėjo ištempti antklodę ir savo mokyklinę kuprinę.

Kai portalas lrytas.lt parašė apie Patriko poelgį ir pakvietė skaitytojus aukoti šeimai, ėmė pildytis mamai duotas berniuko pažadas.

Skaitytojai Skvorčinskų namo atstatymui paaukojo per 8700 litų. Didesnę šių pinigų dalį devynmečio tėvai jau paskyrė naujo namo sienoms. 

„Nupirkom blokelių. Buvo paskutinė akcijos diena, kad nemokamai atvežtų. Gavom 21 paletę, apie 1200 blokelių“, - džiaugėsi A.Skvorčinskas.

Šeima gyvens vieno aukšto, trijų kambarių namelyje. Patrikas jame jau išsirinko kambarį. „Gyvensiu su Pijum, čia bus mūsų kambarys“, - žiūrėdamas į namo projektą rodo devynmetis.

Su uošviu ir sūnumi Patriku A.Skvorčinskas šiuo metu tvarko gaisravietę. Kad pigiau atsieitų išvežti nuodėgulius, vyrai pjausto likusias medines sienas. Jas deda atskirai ir žada deginti „Bėdų turgaus“ padovanotame kieto kuro katile.

Šalia tėvo visas suodinas sukiojasi ir devynmetis. „Aš su uošviu pjaunu, o jis deda viską į karutį ir veža. Jis labai laimingas, kai gali padėti. Kasdien laukia, kada galės čia atvažiuoti. Nori sutvarkyti gaisravietę ir greičiau pradėti statyti naują namą“, - sūnumi didžiuojasi tėvas.

Trečiokas pailsėti prisėda tik tada, kai A.Skvorčinskas trumpam išjungia grandininį pjūklą. „Jis čia ne žaisti atvažiavo. Tuoj vėl kibs į darbą“, - patikina šeimos galva.

Devynmečio mamą šiek tiek neramina berniuko branda: ar tik nebus per anksti suaugęs? „Pamokas paruošia ir iškart klausia, kada važiuosim į sodą. Vyras važiuoja iš pat ryto, o mes atvažiuojam po pamokų. Skubina mane, statybos jį labiau įtraukia nei žaidimai“, - pasakojo I.Skvorčinskienė.

Berniukas gaisrą greitai pamiršo. Savaitę po nelaimės jis vaikščiojo pas psichologę, bet netrukus specialistės nebereikėjo. Ji nuramino tėvus: „Viskas su juo tvarkoje, vaikas stiprus.“

Šeima po gaisro gyvena pas Ingos mamą trijų kambarių bute Grigiškėse.

Naujo namo statybų laukia ne tik vyresnieji vaikai – 12-metė Paula, 9-metis Patrikas ir 5-erių Patricija, bet ir išgelbėtas trimetis Pijus. „Kai pamatė, kad jau stovi blokeliai, džiaugėsi: „Statysim.“ Kai oras toks geras, vaikai sode džiaugiasi laisve“, - pasakojo daugiavaikė motina.

Ji dėkojo portalo lrytas.lt skaitytojams už paaukotus pinigus ir viltį per artimiausius metus pasistatyti naujus namus.

Nelaimės ištiktai šeimai labai padėjo ir „Bėdų turgus“ bei Europos komisija. „Labai ačiū visiems. Lietuvoje yra labai daug gerų žmonių, kurie padeda“, - džiaugėsi I.Skvorčinskienė.

***

Portalas lrytas.lt dėkoja visiems, kurie aukojo anksčiau portalo aprašytiems herojams.

Panevėžiečiui Mindaugui Baltuškai, kurį nesėkmingas sportinis triukas pasodino į neįgaliojo vežimėlį, per fondą „Algojimas“ skaitytojai pervedė 450 litų. Po gaisro namų netekusioms Klavdijai Paulauskaienei – 280 litų, Svetlanai Koldaras – 600 litų.

Anūko Didžiojoje Britanijoje netekusiai Zojai Šliachtecovai paaukota suma dar tikslinama.

Trylikamečio, kuriam reikia visokeriopos priežiūros, mamai Zitai Rimkienei skaitytojai paaukojo 9826 litų.

Pupelių sūnui Ugniui, kuriam medikai sakė – „Geriau būtų neišgyvenęs“ – pervesti 5930 litų.

Apakusiai ir negalinčiai vaikščioti Urtei skaitytojai skyrė per 7900 litų.

Tėvo dėl retos genetinės ligos apleistas keturmetis Kristupas iš fondo „Algojimas“ gaus 7200 portalo skaitytojų paaukotų litų.

Dėkojame už jūsų gerumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.