Paauglys prieš mirtį smaginasi ir renka milijonus ligoniams

Jis norėjo tapti daktaru ir padėti žmonėms, bet įgyti svajonių profesijos veikiausiai nespės – šiame gyvenime tam liko tiesiog per mažai laiko. Tačiau troškimą padėti kitiems jis jau įgyvendino.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 5, 2014, 11:11 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:16 AM

Devyniolikmetis Stephenas Suttonas iš Didžiosios Britanijos įkvėpė viso pasaulio žmones. Nepagydoma liga susirgęs vaikinas sudarė savo svajonių sąrašą ir nutarė per tą laiką, kiek jam skirta, didžiąją dalį troškimų įgyvendinti. Sąrašo viršuje atsidūrė noras surinkti 10 tūkstančių svarų sterlingų (apie 42 tūkst. litų), kuriuos ketina palikti paramos fondui „Teenage Cancer Trust“, kuris rūpinasi vaikais ir paaugliais, sergančiais vėžiu.

Ši svajonė jau įgyvendinta su kaupu. Sužavėti Stepheno nesavanaudiškumo tūkstančiai žmonių iš viso pasaulio padėjo jam surinkti daugiau kaip 3 milijonus svarų sterlingų (kone 13 mln. litų). Jo noras padėti ne sau, bet tiems, kuriems padėti dar nevėlu, sujaudino ir Didžiosios Britanijos televizijos bei muzikos žvaigždes. Anglijos premjeras Davidas Cameronas neseniai aplankė sunkiai sergantį Stepheną ir apie tai parašė žinutę socialiniame tinkle „Twitter“.

Diagnozė prieš gimtadienį

S.Suttonas anksčiau buvo žvalus, sveikas ir sportiškas paauglys, užsiiminėjęs lengvąja atletika ir žaidęs futbolą Volslo jaunių komandoje.

Viskas pasikeitė 2010 m. rugsėjį, kai jam buvo diagnozuotas trečios stadijos žarnyno vėžys. Stephenui buvo atlikta operacija, kurios metu auglys buvo pašalintas. Taip pat jam teko iškęsti šešių mėnesių trukmės chemoterapijos kursą.

Bet 2011 metų pabaigoje, likus vos savaitei iki šešioliktojo gimtadienio, jį pasiekė bloga žinia – vėžys atsinaujino. Nors buvo padaryta dar viena auglio šalinimo operacija ir taikyta radioterapija, vasarą auglys vėl atsirado – šįkart kojoje ir per tris mėnesius, nepaisant gydymo, išplito taip, kad gydytojams teko pripažinti, jog vėžys šįkart, deja, neišgydomas.

Liga nesutrukdė vaikinui geriausiais pažymiais išlaikyti brandos egzaminų. Mokytojai apie jį atsiliepė kaip apie išskirtinį mokinį. Pats paauglys baigęs mokyklą svajojo tapti gydytoju, kad galėtų padėti kitiems.

„Aš norėjau tapti gydytoju, deja, mano diagnozė reiškia, kad įgyvendinti šios svajonės negalėsiu. Tačiau mano tikslas padėti kitiems išlieka“, – teigė S.Suttonas.

Sergančio vaikino mama 49 metų Jane pasakojo: „Vienas iš dalykų, kuriuos Stephenas nuolat pabrėžia, yra tas, kad jis gali turėti vėžį, bet vėžys jo – ne. Tai įkvėpė šitiek žmonių“.

Sudarė svajonių sąrašą

Praėjus pirminiam šokui, sužinojus, kad vėžys – nebepagydomas, Stephenas nusprendė iškelti tikslus, kuriuos dar gali spėti įgyvendinti. Pernai jis sukūrė „Facebook“ puslapį „Stephen's Story“, šiuo metu turintį daugiau kaip pusę milijono gerbėjų visame pasaulyje.

Pirminė puslapio idėja buvo pasakoti apie tai, kaip aktyviam paaugliui sekasi įgyvendinti svajones iš tikslų, kuriuos norėtų pasiekti prieš mirtį, sąrašo.

Tačiau ilgainiui vienintelis puslapio tikslas liko – padėti kitiems arba surenkant reikalingas lėšas, arba įkvepiant motyvuojančiomis citatomis ir įrašais sienoje, arba tiesiog su humoru skleidžiant pozityvumą.

Vėliau puslapiui „Stephen's Story“ buvo sukurtos paskyros ir kituose socialiniuose tinkluose, kur kiekvieną įrašą paauglys įrašo pats.

„Geriausi mano gyvenimo metai“

Stephenas jau įgyvendino nemažą dalį savo tikslų - jis šoko parašiutu, pasidarė tatuiruotę, „paplaukiojo“ guminėje valtelėje ant minios rankų, stebėjo futbolo rungtynes Vemblio stadione.

Žmonės aktyviai padeda jam įgyvendinti ir svarbiausią tikslą – surinkti pinigų, kad galėtų padėti kitiems vėžiu sergantiems vaikams ir paaugliams. Stephenas visus sužavėjo tuo, kad nepaisydamas savo didelių kančių, susitelkė į lėšų rinkimo kitiems kampaniją.

Apie mirtį vaikinas kalba drąsiai ir sako esąs pasiruošęs iškeliauti: „Aš jau su tuo susitaikiau. Iškeliausiu žinodamas, kad padėsiu kitiems. Vėžys užknisa, bet gyvenimas yra nuostabus“.

Stephenas sako, kad susidarius norų sąrašą jo gyvenimas visiškai pasikeitė.

„Tai geriausi mano gyvenimo metai. Tiek daug nuveikiau“, – prisipažino S.Suttonas jį ligoninėje aplankiusiam britų komikui Jasonui Manfordui, kuris aktyviai prisideda Stepheno inicijuotos pinigų rinkimo kampanijos.

Manė, kad miršta

Neseniai Stepheno būklė buvo smarkiai pablogėjusi. Šeima net išsigando, kad jis miršta. Pats Stephenas socialiniame tinklalapyje „Facebook“ savo gerbėjams paskelbė įrašą, kuris, jo manymu, galėjo būti paskutiniu.

Bet po kiek laiko įvyko stebuklas – sergantis vaikinas sustiprėjo – ne tik pradėjo pats valgyti ir gerti, bet ir pakilo iš lovos.

Stepheno brolis 21 metų Chrisas tiki, kad neabejotiną įtaką pagerėjimui turėjo ir aplinkinių parama.

Apie staigų pagerėjimą S.Suttonas ir pats parašė socialiniame tinkle „Facebook“: „Šiandien jaučiuosi gerai ir toliau sveikstu... Savaitės pradžioje nebūčiau nė pagalvojęs, kad tai darysiu. Vienu momentu man gydytojas pasakė: yra didelė tikimybė, kad greitai nustosiu kvėpuoti“.

Dabar būklė taip pagerėjo, kad savaitgalį S.Suttonas netgi buvo išrašytas iš ligoninės.

„Neversk žmonių jaustis kaltais“

S.Suttono istorijai neliko abejingos ir Didžiosios Britanijos įžymybės. Pavyzdžiui, muzikos ir realybės televizijos magnatas, britiškojo „X Faktoriaus“ teisėjas Simonas Cowellas pažadėjo surinkti didelę paramą Stepheno fondui, o patį Stepheną pavadino tikru įkvėpimu.

Rogeris Daltrey, „The Who“ grupės įkūrėjas ir vokalistas, apie Stepheną pasakojo Amerikoje.

Sergantis vaikinas sužavėjo Didžiosios Britanijos televizijos komiką J.Manfordą, kuris pasidalijo Stepheno istorija socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Twitter“ ir paauglį aplankė Karalienės Elizabeth ligoninėje Birmingame.

„Mes išties nekalbėjome apie tai, kad jis miršta. Jis tik pasakė, kad nemiršta nuo vėžio, o gyvena su vėžiu ir liepė man toliau tęsti lėšų rinkimą, bet daryti tai linksmai. Jis pasakė: „Nesistenk suvirpinti širdžių stygų. Neversk žmonių jaustis kaltais“. Jis pasakė, kad jeigu žmonėms bus linksma, jie paaukos daugiau“, – „Sunday Mirror“ laikraščiui pasakojo J.Manfordas, surengęs humoro labdaringą renginį, į kurį bilietai buvo išpirkti vos per 4 minutes, ir pats paaukojęs 10 tūkst. svarų sterlingų.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.