Nuo alkoholio pavargusiam pacientui – gydytojo panieka

„Ko tu, šūde, čia atvažiavai?! – taip buvau sutiktas Šiaulių priklausomybės ligų centre, į kurį pirmadienį kreipiausi pagalbos“, – portalui lrytas.lt pasiguodė Šiaulių rajone gyvenantis 61 metų Algirdas T. Vyriškis sakė, kad jį gydymo įstaigoje pažemino ne kas kitas, o jos direktorius ir gydytojas Elmantas Zevertas.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2014-06-07 19:49, atnaujinta 2018-02-13 02:10

Šiaulių priklausomybės ligų centrui vadovaujantis 42 metų darbo praktiką turintis gydytojas E.Zevertas jam paciento mestus kaltinimus neigė.

Vyriškį įskaudino gydytojo žodžiai

Neslėpdamas, kad turi problemų dėl alkoholio, Algirdas T. sakė, kad Šiaulių priklausomybės ligų centre gydėsi ir prieš 4–5 metus.

„Taip jau nutiko, kad gydytojų pagalbos prireikė ir šįkart. Pirmadienį atvažiavau į Šiaulių priklausomybės centrą, pasakiau, ko atvykau, paprašiau pagalbos. Buvau pasiruošęs sumokėti 240 litų už gydymą.

Priimamojo darbuotoja patikrino mano girtumą. Į alkoholio matuoklį pripūčiau 1,23 promilės.

Mane priimamajame išvydęs E.Zeveras rėžė: „Ko tu, šūde, čia atvažiavai?!“ – neslėpdamas nuoskaudos apie tai, kas įvyko gydymo įstaigoje, papasakojo Algirdas T.

Negražiu žodžiu išvadintas pacientas Šiaulių priklausomybės ligų centrą paliko ir grįžo namo.

„Visi esame žmonės, visi darome klaidų, tačiau negi taip galima elgtis su žmonėmis, negi galima vadinti šūdu pacientą, kuris į gydytoją kreipiasi pagalbos?“ – klausė žurnalistui telefonu paskambinęs Algirdas T.

Pacientus priima eilės tvarka

„Tegul neišverčia žodžių. Aš pasakojau atvejį, kaip mane penktadienį vienas pacientas išvadino. Krūva ligonių priimamajame sėdėjo ir tai girdėjo.

Jis gali sakyti ką nori. Paklausiau jo, ko atėjo, ko nori. Jei jis negali pasėdėti ir palaukti, kol bus priimtas, niekas nekaltas.

Kiek buvo ligonių pirmadienį, tiek priėmiau. 

Vadinasi, žmogus dar nori gerti ir tegul geria – aš jam netrukdau“, – taip pirmadienį priklausomybių centre su vienu pacientu susiklosčiusią situaciją apibūdino E.Zevertas.

Pasak direktoriaus, jis tądien priėmė ir į skyrių paguldė penkis pacientus.

„Vieno paciento priėmimas trunka 45 minutes. Aš dirbu vienas. Ligonius visus iš eilės priimu.

Pirmiausia į skyrių guldau sunkiausius ligonius, kad būtų galima jiems suteikti pagalbą, o kiti, kurie gali palaukti, tegul pasėdi.

Taip buvo ir su šiuo pacientu. Jis su žmona buvo atvykęs. Prisimenu ji dar prašė vyro palūkėti, o jis paėmė ir išlėkė“, – apie tai, kas nutiko su Algirdu T., prisimena E.Zevertas.

Gydytojas visiems geras būti nesiruošia

Direktorius tvirtino su pacientu nekonfliktavęs ir jo nežeminęs.

„Apsižodžiavimo nebuvo, aš kalbu abstrakčiai, konkrečiai niekam nieko netaikau. Ne visiems patinka, kai pasakai tiesą į akis. Paklausiau, kodėl gėrei, kodėl nesilaikai blaivybės, juk esi gydytas. Yra paskirtos rekomendacijos ir jas reikia vykdyti. O jei jis jų nevykdo, kuo čia dėtas daktaras.

O jei nepatinka mano balsas, mano kalba ar mano tiesa, jis turi teisę pasirinkti kitą gydytoją, kitą įstaigą ir sėkmingai gydytis. Aš visiems čia geras nesu ir nebūsiu“, – sakė E.Zevertas.

Šiaulių priklausomybės ligų centre gali gydytis 20 žmonių. Pirmadienį šiame centre buvo 15 pacientų, tačiau dažniausia visos vietos čia būna užimtos.

Šiaulių priklausomybės ligų centro įkūrėjas, vadovas ir gydytojas E.Zevertas sakė, kad jo, kaip gydytojo, pareiga – pacientams sakyti tiesą.

„Sakau, kad girtaudamas žmogus praranda viską: sveikatą, šeimą, darbą, namus – ir galiausiai tapęs elgeta numiršta patvoryje. O ką, tai netiesa?

Jau 42 metus dirbu tą darbą ir turiu puikiausių pavyzdžių. Todėl, jei kam nepatinka mano, kaip specialisto, aiškinimas, turi teisę pasirinkti geresnį specialistą, ir viskas“, – žodžių į vatą nevyniojo E.Zevertas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.