Savo šeimos nesukūrusi vilnietė užaugino trylika svetimų vaikų

Per dvidešimt trejus darbo SOS vaikų kaime metus 59-erių Danutė Vadeikaitė padėjo užaugti 13 vaikų. Globos namų ar asocialių šeimų atžalos jos glėbį pasiekdavo it laukiniai.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Jul 1, 2014, 11:13 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:59 AM

Moteris neišsigando. Priėmė mažuosius kaip likimo dovaną. Jai pavyko meile ir rūpesčiu pakeisti laukinukų širdis. Rugsėjį SOS mama švęs jubiliejų ir eis į pensiją. „Būsiu laisva, galėsiu jau ir ištekėti. O ką? Vienai gyventi? Lauksiu, kad Dievulis žmogų atsiųstų“, – juokavo savo šeimos nesukūrusi geradarė, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Prieš 23 metus D.Vadeikaitė tapo pirmąja SOS kaimo mama.

Prieš tai moteris dirbo Valkininkuose, sanatorijoje. Ten slaugė ir savo motiną. Po mamos mirties Danutei teko prižiūrėti du neįgalios sesers vaikus.

„Kol slaugiau motiną, vaikus dienai palikdavau Valkininkų internate. Per vienas Velykas iš internato parsivedžiau visą grupę, kurių šventėms niekas nepaėmė. Tuomet užsimaniau būti našlaičių mama“, – prisimena SOS mama.

Kaip tik tuo metu kūrėsi SOS kaimai. Danutė parašė laišką, ją pakvietė į konkursą.

Sesers vaikai buvo 10–11 metų. Danutė paėmė dar dvi mergaites.

Penktasis jos vaikas Auris Petkevičius (28 m.). Globos namai ieškojo, kam neklaužadą atiduoti. Danutė tuomet šešiametį priėmė daug nesvarstydama.

„Žvėriškumas akyse, veide. Daug melo, daug vagysčių, nemokėjo susikoncentruoti. Vaikai būna skurdžios išvaizdos“, – vaikus iš globos namų ar apleistų šeimų apibūdino SOS mama.

Paskui mažieji keičiasi – tampa linksmi, guvūs, judrūs, dainingi.

„Danute, darosi į tave panašūs“, – kartais pastebi bičiuliai.

Pati D.Vadeikaitė neturi vaikų. Jaunystėje sakė: „Jei Dievas atsiųs vyrą, su kuriuo žiūrėtume viena kryptimi, kursiu šeimą, o jei ne, galiu auginti svetimus vaikus.“

Moteris nesutiko laisvo vyro, kurio vertybės sutaptų su jos, o per kitos šeimos griuvėsius laimės kurti nenorėjo.

„Nesigailiu, labai vertinu savo pašaukimą būti dvasine mama našlaičiams“, – linksmai kalbėjo tryliktuko globėja. Iki šiol pas ją apsilanko visi vaikai. Ypač tvirtas ryšys užsimezgė su A.Petkevičiumi.

D.Vadeikaitė patikino, kad susikrauti turtų SOS mamos neturi nei noro, nei galimybių. Jos dirba 24 valandas per parą, bet oficialiai – 6 dienas per savaitę, 7 valandas per dieną.

SOS mamų atlyginimas, Danutės tikinimu, neviršija 2 tūkstančių litų per mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.