Dirbtinę ranką mintimis privers paimti šaukštą

Pagėgių savivaldybėje gyvenančiam 21 metų Martynui Giruliui atsirado viltis turėti bioninę ranką, kurią mintimis jis galės valdyti kaip savo. Jaunuolis tikisi, kad jam padės ir valstybė.

Treniruodamasis su bioninės rankos atitikmeniu M.Girulis jau pats gali nuimti akinius kitam žmogui.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Treniruodamasis su bioninės rankos atitikmeniu M.Girulis jau pats gali nuimti akinius kitam žmogui.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Aug 12, 2014, 12:21 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 5:38 AM

Bioninės rankos kaina kartu su bandomuoju jos atitikmens modeliu siekia 92 tūkst. eurų (apie 320 tūkst. litų).

Neįgaliam M.Giruliui žmonės jau suaukojo 107 tūkst. litų, rašo dienraštis "Lietuvos rytas". Sveikatos apsaugos ministerija yra pažadėjusi dengti 80 procentų dirbtinės rankos kainos.

Dėl šio finansavimo sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė šiandien turėtų tartis su Valstybinės ligonių kasos vadovais.

„Tikiuosi, kad viskas bus gerai ir netrukus Martynas turės dešinę ranką“, – džiaugėsi vaikino motina Danguolė Girulienė.

Apie judesį turi pagalvoti

M.Girulis yra pirmasis lietuvis ir vienintelis neįgalus žmogus pasaulyje, kuriam bus pritaisyta mintimis valdoma bioninė ranka.

Iki šiol tokia ranka būdavo panaudojama avarijos ar traumos atveju galūnių netekusiems nelaimėliams. Tačiau ji nė karto nebuvo pritaisyta žmogui, kuris rankų nevaldė ir jomis nemokėjo naudotis nuo gimimo.

Kaip valdyti bioninę ranką, M.Girulis mokosi jau dabar. Prieš savaitę jam Austrijoje buvo pritaikytas bioninės rankos atitikmuo, su kuriuo, kaip treniruokliu, vaikinas jau atlieka paprasčiausius judesius.

Vaikinas iš pradžių turi apie tai pagalvoti ir smegenys nervais siunčia signalus į ranką, kuri ir atlieka norimą judesį.

Atrodo lyg fantastikos filmas

Dviem mėnesiams treniruotėms parsivežtas bioninės rankos atitikmuo tvirtinamas prie peties nervų. Pati dirbtinė ranka įkraunama kaip mobilusis telefonas. Baterijos išlaiko dvi paras.

Nuo gimimo neįgalus vaikinas pirmą kartą gyvenime ranka jau gali pakelti puodelį, paėmęs butelį iš jo atsigerti ar tiesiog nusibraukti prakaitą nuo kaktos, taip pat nuo kito žmogaus galvos nuimti ir vėl uždėti akinius.

Martynas sakė negalintis patikėti, kad savo judesius valdo vien mintimis. Visa tai jam atrodo kaip fantastikos filmas: „Man svarbiausia yra tai, kad valdydamas nors vieną ranką galiu būti savarankiškesnis ir netgi pirmą kartą galėsiu pavalgyti pats laikydamas šaukštą.“

Pagėgiškiui paruošta tikroji bioninė ranka bus aptraukta silikonu ir bus panaši į natūralią. Ji specialiai bus pritaikyta prie Martyno kūno, ja jis galės atlikti daugiau judesių.

Pratinasi prie dirbtinės rankos

Praėjusį savaitgalį Palangoje M.Girulis viešai pademonstravo bioninės rankos galimybes.

„Kartais dar sunku susikaupti. Tai lyg mokymasis vairuoti automobilį. Iš pradžių galvoji apie kiekvieną judesį, o vėliau viskas turi išeiti automatiškai“, – pasakojo vaikinas.

Jam dar sunku apskaičiuoti jėgą, kuria jis gali suspausti trapų daiktą.

Pavyzdžiui, kitam žmogui spausdamas ranką Martynas kol kas nejaučia, kiek stipriai galima užlenkti dirbtinės rankos pirštus.

Atsisveikindamas jis taip spaudė man ranką, kad teko jį sustabdyti.

Daug operacijų

* M.Girulis gimė turėdamas retą ligą – artogripozę. Martynui deformuotos galūnės ir paralyžiuoti jų raumenys. Jis visiškai nevaldė rankų, o vaikščiojo išoriniais į vidų persuktų kojų pėdų kraštais.

* Po kelių operacijų buvo ištiesintos kojos. Būdamas šešerių metų jis žengė pirmuosius žingsnius. Tačiau rankomis nieko negalėjo daryti iki šiol.

* Iki bioninės rankos lietuviui teko iškęsti ilgą kelią. Austrijoje jam buvo atliktos sudėtingos operacijos: iš kojos transplantuoti raumenys į dešinį petį, nuo kaklo atitempti nervai. Po to nevalinga dešinioji ranka buvo amputuota iki peties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.