Lenkė kovoja dėl eksponatu paversto savo motinos kūno

Danuta Staszewska jau ištisus trejus metus bando atgauti savo motinos kūną. Jis kaip eksponatas ir toliau demonstruojamas tai vienoje, tai kitoje šalyje rengiant menininku laikomo Guntherio von Hagenso išskrostų ir užkonservuotų mirusių žmonių kūnų parodą.

Guntheris von Hagensas yra vokiečių anatomas, išradęs vadinamąją plastinacijos technologiją biologiniams audiniams konservuoti.<br>G. von Hagenso nuotr.
Guntheris von Hagensas yra vokiečių anatomas, išradęs vadinamąją plastinacijos technologiją biologiniams audiniams konservuoti.<br>G. von Hagenso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-08-16 22:27, atnaujinta 2018-01-15 04:05

Pagalbos moteris prašė piliečių teisių gynėjo, Lenkijos prezidento ir Vokietijos kanclerės Angelos Merkel. Niekas nepadėjo, rašo „gazeta.pl“ su nuoroda į „Polityka“.

2011 metais mirusios (76 metų) Bertos Stuebler-Tatz kūną G.von Hagensui paliko jos duktė Teresa, kuri dirbo kontroversiško menininko plastinariume. Tai ji padarė be šeimos sutikimo. Pasirodė, kad Teresa sumelavo pareiškime, kurį ji turėjo padaryti, atiduodama motinos kūną G.von Hagensui. Ji patvirtino, kad yra vienintelė B.Stuebler-Tatz dukra. Kūnas tapo parodos eksponatu.

Kita Bertos duktė, Danuta, tai sužinojo jau per vėlai. Nuo to laiko ji kovoja, kad atgautų motinos kūną ir galėtų deramai jį palaidoti. Šiuo klausimu ji parašė kelias dešimtis laiškų įvairioms instancijoms. Pagalbos kreipėsi ir į piliečių teisių gynėją bei šalies prezidentūrą.

Kai visos dėtos pastangos nedavė vaisių, moteris su prašymu išspręsti šią problemą kreipėsi į pačią Vokietijos kanclerę. Kaip teigia „Polityka“, Angela Merkel atsiuntė jai „formalų atsakymą“. O Vokietijos prokuratūra savo ruožtu tvirtina, kad šalyje kūno konservavimas nėra laikomas „akivaizdžia užgaulaus pobūdžio išdaiga su palaikais“. Kaip pridūrė prokuroras, „G.von Hagenso anatominiai preparatai yra prieinami žmonėms tik mokymo tikslams, tad jie neniekina žmogaus sąmoningai ir baustinai“.

Danuta Staszewska nepasiduoda ir toliau kovoja, siekdama susigrąžinti motinos kūną. Neseniai šiuo klausimu ji rašė Vokietijos Brandenburgo žemės generaliniam prokurorui.

Primename, kad Guntheris von Hagensas yra vokiečių anatomas, išradęs vadinamąją plastinacijos technologiją biologiniams audiniams konservuoti. Jis yra garsiosios kilnojamosios parodos „Kūnų pasauliai“ (vok. „Körperwelten“) kūrėjas ir propaguotojas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.