R. Zamolskio sulaikymas atgaivino išgyventą įkaitų dramą

Panevėžietis Aleksandras Špilevojus laikomas vienu perspektyviausių Lietuvos aktorių, tačiau bene ryškiausią pėdsaką jo gyvenime paliko neplanuotas vaidmuo. Prieš trylika metų A.Špilevojus išgyveno košmarą, kai jį, tuo metu į mokyklą einantį paauglį, Panevėžyje įkaitu paėmė kartu su pavojingu nusikaltėliu Romu Zamolskiu nuo policijos bėgęs bendrininkas.

Aleksandras Špilevojus išvengė susidūrimo su R.Zamolskiu.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Aleksandras Špilevojus išvengė susidūrimo su R.Zamolskiu.<br>„Lietuvos ryto“ televizijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Aug 20, 2014, 2:36 PM, atnaujinta Jan 28, 2018, 5:41 PM

Trečiadienį dabar Vilniuje gyvenantis ir Rusų dramos teatre vaidinantis vyras sužinojo, kad ilgai nuo teisėsaugos slapstęsis R.Zamolskis buvo sulaikytas Rusijoje. Aktoriui vėl teko prisiminti išgyventą įkaitų dramą, kai jo gyvybė kabojo ant plauko.

A.Špilevojus pripažino iš pradžių nepatikėjęs, kad pareigūnai sulaikė garsų nusikaltėlį, nes jau anksčiau buvo tokių gandų. Jį labai nustebino nauja nusikaltėlio išvaizda.

Aktorius nesusimąstė, ar jam gali tekti akis į akį susidurti su R.Zamolskiu, jeigu tektų liudyti teisme.

„Kažin ar teisme galėčiau padėti, aš R.Zamolskį mačiau kelias akimirkas, kai jis bėgo nuo policijos. O mane pagrobė jo bendrininkas“, – sakė vyras. Jis pripažino, kad žinią apie sulaikytą nusikaltėlį sutiko ramiai.  

Moksleivis – žudiko įkaitas

Viskas atsitiko prieš trylika metų, 2001 m. spalio 8-ąją. Išsamų pasakojimą apie vyro patirtą siaubą aprašė „Panevėžio rytas“. 

Tą rytą į darbą einantys gyventojai atkreipė dėmesį į gatvėse patruliuojančius pareigūnus. Pavojaus lyg ir nebuvo, bet ore tvyrojo įtampa. 13-metis A. Špilevojus, kaip ir kiti vaikai, ėjo į mokyklą.

Panevėžiečiui atmintyje išliko šoką sukėlęs netikėtų įvykių ir garsų pliūpsnis: šaižios sirenos, riksmai, iš taksi iššoka vyras, už 50 metrų – policija, pasigirsta šūviai.

Į kuprinę pataikiusios kelios kulkos pramuša vadovėlius. Laimei, vaikas lieka sveikas.

Atsikvošėti nespėjusį berniuką čiumpa iš taksi iššokęs vyras. Policija nutraukia ugnį. Nepažįstamasis tempia Aleksandrą į daugiabutį namą Ramygalos gatvėje.

„Nesupratau, kas įvyko. Einu į mokyklą, bėga kažkoks žmogus, kurį vejasi policija. Staiga jis griebia mane, grasina, įremia ginklą, kažkur tempia“, – prisiminė buvęs įkaitas. 

A. Špilevojus tuomet dar nežinojo, kad pagrobėjas – iš psichiatrijos ligoninės pabėgęs žmogžudystėmis kaltintas 26 metų Virginijus Savickis. Jo bendras, tuomet 31-erių, – Romas Zamolskis. Šis apšaudomas pareigūnų atsiskyrė nuo V.Savicko, pasuko kita kryptimi ir nuo policijos pabėgo. 

Nusikaltėlis beldžiasi į buto trečiame aukšte duris. Jas atidaro senyva silpnos sveikatos šeimininkė. Vyras prisistato dujininku ir močiutė įleidžia jį į vidų. Kartu pagrobėjas tempia vaiką, grasindamas jam ginklu.

Praleido visą dieną

Paauglys šiame bute su pavojingu nusikaltėliu praleido 16 valandų. Per „Aro“ šturmą V.Savickis buvo nukautas, o berniuką sužeidė kulkų skeveldros.  

Ypač daug norinčių išgirsti naujienas suplūdo į ligoninę po buto šturmo.

Mama nevarė lauk nei žurnalistų, nei fotografų.

„Vienas buvo ypač įkyrus. Atsimenu, taip pavargau, man silpna, sakau, gal galite fotografuoti lovoje, o tas ne, ir baigta. Tampė ilgiausiai ieškodamas geresnio fono“, – su šypsena pasakoja A. Špilevojus.

Ar buvo dalykų, kurie žeidė, glumino?

Pašnekovas linkteli: „Manęs, 13-mečio, klausia: kaip slėpsiesi nuo Zamolskio? Man mintys galvoje: o reikia slėptis? Ką aš padariau, kad Zamolskis turėtų mane medžioti? O gal tikrai ieškos ir keršys?“.

Kurioziška detalė – mokykloje žurnalistai gavo ir laikraštyje išspausdino kito vaiko nuotrauką.

Santykiai su bendraklasiais liko tokie kaip ir anksčiau. Vėliau vaikinas sužinojo, kad ir jie sulėkė prie „stop“ juostos, pasprukę pro tualeto langą, nes tądien dėl saugumo užrakino visas mokyklas.

Suvarpytuose batuose rado kulkų

Dabartiniams bendramoksliams ir kolegoms apie tai, kad buvo įkaitu, A. Špilevojus nepasakojo. Sako, kad pora bičiulių žino, o ar jie išplepėjo aplinkiniams, nežinia.

„Kai kas paklausia, iš kur randai ant peties ir kaklo. Sakau – nuo kulkų skeveldrų. „Tikrai?“ – pasiteirauja. „Tikrai“, – ir viskas baigiasi. Galvoja, kad pokštauju“, – juokiasi panevėžietis.

Tačiau anuomet niekas nesijuokė – skeveldra išėjo visai šalia miego arterijos.

Aleksandras išvydo medikų reakciją ir bemat suprato, koks pavojus grėsė jo gyvybei.

Bute po šturmo telkšojo kraujo klanas, gydytojai perkirpo drabužius – šie visi krauju permirkę. Ligoninėje berniukui atidavė rūbus ir batus.

„Per buto šturmą batai gulėjo visai šalia manęs. Kai juos grąžino, žiūriu, kad jie suvarpyti, o viduje dar yra kulkų“, – kalba A. Špilevojus.

Ligoninėje teko atlaikyti operacijas, žaizdos supūliavo.

Leido paimti vaiką

A. Špilevojus irgi mano, kad šturmas buvo vienintelė išeitis, pagrobėjas išvargo ir darėsi itin irzlus. Vaiką arba laikė apkabinęs, arba įrėmęs į jį ginklą.

Paauglys tikėjo, kad nusikaltėlis tyčia į jį nešaus, bet jeigu įvyks kas nenumatyto? Perstumdant baldus ginklas irgi iššovė, laimei, žemėn.

Šturmui sąlygos buvo sudėtingos: butas užgriozdintas daiktais ir baldais, balkonas prikimštas stiklainių, šeimininkė silpnos sveikatos, todėl negalima naudoti dujų.

Šoko, griuvo, dužo – tokie prisiminimai apie šturmą. Ir riksmas: „Paleisk ginklą!“ A.Špilevojus sako, kad vaizdo medžiagoje matyti, jog V.Savickis leidžia paimti vaiką ir tik tuomet ištiesia ginklą šauti į įsiveržusius „Aro“ vyrus.

Pašnekovas sako, kad taip jis nusižudė, – nusikaltėlį tiesiog suvarpė kulkos.

Į kuprinę gatvėje lėkė irgi ne V. Savickio kulkos, nes pistoletas buvo užstrigęs. Ginklą jis pataisė tik laiptinėje.

Bando suprasti pagrobėją

A.Špilevojus sako, kad V.Savickis pareigūnus nuolat gąsdino įkaito nužudymu, o jį patį kaskart ramino viską padarysiąs, kad šis nenukentėtų. Svarstė, kur važiuos, jei išsireikalaus džipą, ir kur paleis berniuką.

„Antroje dienos pusėje mes daug bendravome. Sakė, kad daugelio nusikaltimų, kuriais jį kaltina, nepadarė. Prisimenu jį kaip mylintį vyrą ir tėvą. Kaip žmogų, kuris turėjo gražių tikslų, svajonių. Deja, kažkuriuo metu ne ten pasuko, suklydo...“ – šie A. Špilevojaus žodžiai išmuša iš vėžių.

Ar tai ne Stokholmo sindromas, kai įkaitas, nepaisant pavojaus jo paties gyvybei, pajunta šiltus jausmus pagrobėjui, bando jį pateisinti?

A. Špilevojus sako: „Jausmai išties dviprasmiški. Negaliu sakyti, kad man jo gaila. Gailestis – šlykštus jausmas. Pateisinti ar ginti – tikrai ne. Bet bandau suprasti. Dažnai žmogui prie kaktos prilipdome niekšo, nusikaltėlio, „bomžo“ etiketę ir ją tematome.“

Sugebėjo nuraminti šeimininkę

Pašnekovas sako, kad iki pietų galėjo bet kas įvykti: jis būtų pasinaudojęs bent menkiausia galimybe bėgti, bet vėliau patikėjo pagrobėjo pažadais neskriausti.

Berniuką tuo įtikino ir V.Savickio elgesys su buto šeimininke. Įleistas į vidų nusikaltėlis ėmėsi saugumo priemonių: uždangstė langus, užbarikadavo duris. Pamačiusi, kad svetimas žmogus kėsinasi sugriauti nusistovėjusią harmoniją, močiutė ėmė lieti ant jo apmaudą ir maištauti.

Tuomet V.Savickis sugebėjo moterį įtikinti, kad ją ir Aleksandrą saugo nuo karo. Močiutė kažkodėl tuo patikėjo.

Vėliau įsibrovėlis pareikalavo, kad su telefonu ir maistu būtų atsiųsta močiutei vaistų. Taip jis pelnė visišką šeimininkės palankumą, ši nurimo ir išėjo į kitą kambarį.

A. Špilevojus buvo nuėjęs aplankyti šeimininkės, bet moteris jo nepažino.

Ryšys tarp pagrobėjo ir vaiko užsimezgė, kai V.Savickis pametė ginklą.

„Žiūriu – jis man po kojomis. Pakėliau ir padaviau. Nenoriu spėlioti, ar būtų užtekę laiko, ar būčiau sugebėjęs nušauti žmogų. Tąkart apie tai net nepagalvojau, o jis po šio poelgio ėmė manimi labiau pasitikėti“, – kalba A. Špilevojus.

Prisistatė labiausiai ieškomu

Paklaustas, apie ką kalbėjosi likęs dviese su pavojingu nusikaltėliu, A. Špilevojus prisipažįsta, kad supratimo neturėjo, kas jis toks.

„Televizoriaus niekada nemėgau. Pats „apšvietė“, kad yra vienas iš labiausiai ieškomų nusikaltėlių. Jis irgi nustebo, kad nebuvau girdėjęs jo pavardės“, – kalbėjo panevėžietis, vengdamas minėti V.Savickio pavardę.

„Savickis liepė ką nors garsiai paskaityti. Arčiausiai buvo aštuntos klasės tikybos vadovėlis. Skaičiau garsiai maldas, o pagrobėjas kiekvieną žodį kartojo", – vėliau dar vieną akimirką iš įkaitų dramos prisiminė vyras.  

Per bute aptiktą seną radijo imtuvą Aleksandras girdėjo, kaip laidų vedėjai nuolat kalba apie nepakaltinamus nusikaltėlius V.Savickį ir R.Zamolskį, jų susišaudymus su policija. Tąkart pareigūnams pavyko įvykdyti svarbiausią užduotį – juos išskirti.

Dviese jie buvę beveik nesugaunami: protas ir jėga. V.Savickis buvo šio tandemo protas.

Mama stovėjo tiesiog gatvėje

Radijas ir televizija padėjo išgyventi siaubo valandas ir Aleksandro mamai – pareigūnai neteikė jokios informacijos. Ji viską sužinodavo tik iš žurnalistų ir kaimynų.

Tiesiog gatvėje pusę dienos išstovėjusią moterį pagaliau pakvietė į patalpą, bet net po šturmo, vykdama į ligoninės reanimacijos skyrių, mama nežinojo, ko tikėtis.

Kartą V.Savickis leido telefonu pasikalbėti su mama. „Nurimau, tikėjau, kad viskas bus gerai. Mamai jėgų suteikė tikėjimas“, – sakė A. Špilevojus. Prieš daugiau kaip 20 metų išsituokusi moteris viena tempė naštą, daug dirbo, buvo užgrūdinta gyvenimo.

Aplinkinių namų gyventojai labai palaikė berniuko motiną – kvietė užeiti pailsėti, siūlė arbatos, skambino pažįstami.

Gyvena teatru

Baigęs V. Žemkalnio gimnaziją, A.Špilevojus išvyko į Kauno Technologijos universitetą studijuoti garso ir vaizdo režisūros. Po antro kurso įstojo į Muzikos ir teatro akademiją, į Jono Vaitkaus grupę, mokytis aktorystės. 

Teatru panevėžietis tiesiog gyvena, nors studijos reikalavo ir fizinių jėgų, ir kraujo, ir vidinio susitelkimo. Bemaž pusė bendramokslių nubyrėjo neatlaikę įtampos arba taip ir neradę savyje aktorystės pašaukimo. Pašnekovas sako, kad geras spektaklis turi apvalyti žiūrovų sielą, ir aktorius tam turi atsiduoti visa jėga.

A. Špilevojus vardija mėgstamiausius režisierius – Eimuntą Nekrošių, Oskarą Koršunovą, Joną Vaitkų, Rimą Tuminą – ir jų pastatymus, ypač giria R. Tumino „Belaukiant Godo“, E. Nekrošiaus „Faustą“, O. Koršunovo „Katedrą“. „Išvarymas“ irgi padarė didžiulį įspūdį.

A. Špilevojus ir keletas jo kurso draugų vaidina Rusų dramos teatro spektakliuose: „Pas pažįstamus“, „Meška“, „Pamišėlė“, „Eglutė pas Ivanovus“, „Tas, kuris gauna antausius“ ir kituose.

Panevėžietis kūtė vaidmenį spektaklyje „Dėdė Vania“ pagal A. Čechovą, pats režisuoja V. Borcherto „Lauke už durų“,  H. K. Anderseno „Mergaitę su degtukais“.

Panevėžietis filmavosi ir juostose „Sibirietiškas auklėjimas“, „Ana Karenina“, „Baltoji drobulė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.