Negalia nesutrukdė pasiekti profesinių aukštumų

Pasaulyje išgarsėjo ne vienas žmogus, išmokęs gyventi su negalia ir sugebėjęs pasiekti neįtikėtinų profesinių aukštumų.

Britų astrofizikas Stephenas Hawkingas (72 m.) dėl ligos – amiotrofinės lateralinės sklerozės – yra beveik visiškai paralyžiuotas ir netgi praradęs kalbos dovaną. Bet tai jam netrukdo daryti tyrimų teorinės kosmologijos ir kvantinės fizikos srityse ir būti Kembridžo universiteto profesoriumi.<br>123rf nuotr.
Britų astrofizikas Stephenas Hawkingas (72 m.) dėl ligos – amiotrofinės lateralinės sklerozės – yra beveik visiškai paralyžiuotas ir netgi praradęs kalbos dovaną. Bet tai jam netrukdo daryti tyrimų teorinės kosmologijos ir kvantinės fizikos srityse ir būti Kembridžo universiteto profesoriumi.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 13, 2014, 12:44 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:05 PM

Britų astrofizikas Stephenas Hawkingas (72 m.) dėl ligos – amiotrofinės lateralinės sklerozės – yra beveik visiškai paralyžiuotas ir netgi praradęs kalbos dovaną. Bet tai jam netrukdo daryti tyrimų teorinės kosmologijos ir kvantinės fizikos srityse ir būti Kembridžo universiteto profesoriumi.

Reta liga S.Hawkingui buvo diagnozuota, kai jam buvo 21-eri. Progresuojant ligai vyras neteko galimybės judėti ir balso. Jis kalba tik pasitelkęs kompiuterį, kurį valdo timpčiodamas skruostą.

Nors S.Hawkingui pranašauta ankstyva mirtis, jis jau įkopė į aštuntąją dešimtį ir toliau sėkmingai dirba.

Franklinas Rooseveltas (1882–1945) – JAV prezidentas, šalį valdęs itin sudėtingu laikotarpiu – Antrojo pasaulinio karo metais.

Nuotraukose F.Rooseveltas dažniausiai vaizduojamas sėdintis. 39 metų F.Rooseveltas persirgo vaikiška liga poliomielitu, dėl kurio vyras buvo paralyžiuotas žemiau juosmens.

F.Rooseveltas savo negalios gėdijosi ir stengėsi niekada viešai nesirodyti neįgaliojo vežimėlyje. Juo naudojosi tik privačioje erdvėje.

Sukaupęs valią prezidentas netgi įgudo nueiti trumpus atstumus pasiramsčiuodamas lazdele ir tvirtai įsikibęs vienam iš savo sūnų į parankę.

F.Rooseveltas sūnums liepdavo elgtis kaip įmanoma nerūpestingiau ir neišsiduoti, kad jų tėvui skausmingas kiekvienas žingsnis.

Negalia nesužlugdė ir Kaune gimusio bei augusio oro akrobato Valentino Dikulio (66 m.).

Būdamas 14 metų V.Dikulis nukrito iš 13 metrų aukščio ir susilaužė stuburą. Gydytojai prognozavo, kad jis niekada nevaikščios.

Tačiau V.Dikulis nepasidavė ir po septynerių metų intensyvaus darbo pakilo iš neįgaliojo vežimėlio, o dar po dvejų jau vaikščiojo. Maža to, V.Dikulis grįžo į cirko areną ir tapo jėgos žonglieriumi.

Pas Maskvoje dirbantį V.Dikulį ėmė plūsti neįgalieji, kurie maldavo padėti vėl atsistoti ant kojų. Vyras įkūrė kelias reabilitacijos ligonines.

Jis sukūrė unikalią sistemą, kuri galvos smegenų traumas patyrusiems ar sergantiems įvairiomis sunkiomis sąnarių ligomis padeda atkurti judėjimo funkciją. Pacientams atsistoti ant kojų jis padeda ir taikydamas tam tikrus psichologinius būdus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.