Monsinjoras R. Šalaševičius paliko kunigystę. Kas su juo bus?

Trečiadienį Vilniaus arkivyskupija pranešė, kad buvęs Vilniaus arkikatedros administratorius ir buvęs Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos rektorius Robertas Šalaševičius palieka kunigo tarnystę.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Sep 17, 2014, 8:33 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 3:42 PM

„Dėl susiklosčiusios situacijos jis yra suspenduojamas nuo kunigo pareigų vykdymo“, - rašoma Vilniaus arkivyskupo Gintaro Grušo kreipimesi į tikinčiuosius.

Ganytojas ragino melstis už kunigą Robertą ir kitus kunigus bei prašė visiems malonės laikytis duotos priesaikos. „Dievas tegydo žaizdas, kurias sukelia neištikimybė“, - kreipimesi meldė G.Grušas.

Arkivyskupas nepaaiškino, dėl kokių priežasčių kunigas pasitraukė.

Naujienų portalo delfi.lt žiniomis, R.Šalaševičius dvasininko tarnystės atsisakė dėl moters, su kuria šiuo metu gyvena.

Galimi du keliai

Kauno arkivyskupijos kurijos kancleris Adolfas Grušas negalėjo komentuoti konkrečiai R.Šalaševičiaus atvejo – apie jį žino per mažai. Tačiau sutiko paaiškinti, kas laukia kunigo, kuris dėl moters palieka savo tarnystę.

Pirmiausia kunigas užsitraukia bažnyčios bausmę – negali atlikti kunigo pareigų. Šis draudimas vadinamas suspensa.

Vienintelis dalykas, ką gali suspenduotas kunigas – mirties akivaizdoje duoti nuodėmių išrišimą. Mišių aukojimas, laidojimas, krikšto, santuokos ir kitų sakramentų teikimas jam – draudžiami.

„Kunigas sulaužo bažnytinę drausmę ir pats stato save už (Bažnytinės bendruomenės. - Red.) ribos“, - aiškino kancleris.

Dar daugiau – suspenduoti kunigai dėl užsitrauktos bažnyčios bausmės negali patys priimti sakramentų - atlikti išpažinties, priimti komunijos, santuokos sakramentų.

Kunigas pirmiausia žmogus

Visgi tai nereiškia, kad sūnūs palaidūnai yra negrįžtamai atstumti nuo Bažnyčios. Jie kad ir prasižengę, lieka Bažnyčios nariais.

Suspenduoti kunigai turi teisę kreiptis į popiežių ir prašyti atleisti juos nuo kunigiškos tarnystės įpareigojimų. 

„Kunigui visuomet paliekamas laikas apsigalvoti – metai ar daugiau. Jei kunigas vis tiek nenori ir negali atlikti kunigiškų pareigų, tada gali kreiptis į popiežių“, - aiškino A.Grušas.

Ko reikia, kad kunigas gautų popiežiaus atleidimą nuo pareigų? Pirmiausia kunigo noro ir prašymo. Taip pat liudijimų ir rekomendacijų iš vietos vyskupo.

„Tiek vyskupas, tiek popiežius nori gelbėti, o ne žudyti. Niekas nesiruošia galvų kapoti“, - paklaustas, ar gali vyskupas nerekomenduoti suteikti kunigui dispensos, aiškino kancleris. Anot jo, kunigas pirmiausia yra žmogus, kurio išganymas Bažnyčiai rūpi labiau nei jai padaryta žaizda.

Gavę popiežiaus atleidimą (dispensą), jie gali tuoktis bažnyčioje ir gyventi šeimos gyvenimą. 

Statistikos, kiek kunigų Lietuvoje atsisako kunigystės, nėra. Manoma, kad tokių dvasininkų mūsų šalyje - keli procentai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.