Menininko V.Luckaus našlė - apie tai, kas vyrą vedė į pražūtį

Vieni jį laikė bepročiu, kiti genijumi. Siautulingas fotomenininko Vito Luckaus (1943–1987) gyvenimas, meilės istorija ir žūtis nustelbdavo jo fotografijų keliamą įspūdį. Nors šį pasaulį menininkas savo noru paliko prieš 27 metus, jo žmona Tatjana Luckienė-Aldag (66 m.) neslepia – jųdviejų aistringa meilė pasirodė esanti stipresnė už mirtį.

Dabar Amerikoje, Merilando valstijoje, gyvenanti buvusi Vito mūza, įkvėpėja ir kūrybos partnerė T.Luckienė-Aldag į Lietuvą šįkart atvyko pristatyti filmo apie save ir jį.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Dabar Amerikoje, Merilando valstijoje, gyvenanti buvusi Vito mūza, įkvėpėja ir kūrybos partnerė T.Luckienė-Aldag į Lietuvą šįkart atvyko pristatyti filmo apie save ir jį.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-14 16:50, atnaujinta 2018-01-21 11:16

Dabar Amerikoje, Merilando valstijoje, gyvenanti buvusi Vito mūza, įkvėpėja ir kūrybos partnerė į Lietuvą šįkart atvyko pristatyti filmo apie save ir jį.

Tatjana išsaugojo didžiulį V.Luckaus fotografijų archyvą, laiškus, dienoraščius. Vitas su fotoaparatu rankose išmaišė visą buvusią Sovietų Sąjungą. Jis daug dirbo ir daug gėrė.

Vynu jį girdė Tbilisio milicija, Odesos vagys atvažiuodavo jo aplankyti į Vilnių tiesiog šiaip sau. Iš Baškirijos gilumos gerbėjai jam siuntė medaus.

Vilniuje V.Luckus gyveno prabangiame bute su gražuole žmona Tatjana. Jie buvo viena ryškiausių praėjusio amžiaus 7-ojo dešimtmečio porų.

Iš pačios T.Luckienės-Aldag išgirdus makabrišką fotomenininko istoriją taip ir norisi praverti langą į Vito ir Tatjanos gyvenimo bei kūrybos užkulisius. O tuo langu gali tapti kino režisierės Giedrės Žickytės filmas „Meistras ir Tatjana“, pasakojantis tragedija pasibaigusią maištingo kūrėjo istoriją.

Į festivalio „Scanorama“ metu šiandien vyksiančią filmo premjerą Tatjana iš Amerikos atvyko su dabartiniu savo vyru Howardu Aldagu.

Ar 1991-aisiais Lietuvą palikusi moteris viską  apie savo praeitį papasakojo antrajam vyrui Howardui?

1987 metų kovo 16 dieną Tatjanos tuomet 43 metų pirmasis vyras fotomenininkas V.Luckus įvykdė žmogžudystę ir po to pats nusižudė iššokdamas per buto langą.

Negalėdama pakelti skausmo ir apkalbų Tatjana suprato turinti vienintelį išsigelbėjimą – išvažiuoti kiek galima toliau. Skaudama širdimi našlė pasiėmė lagaminą su vyro nuotraukomis ir dienoraščiais ir kartu su šešiamete jųdviejų įdukra Kotryna išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas.

Gal dėl įvykusios tragedijos daug metų niekas apie V.Luckų nekalbėjo, jo kūrybinis indėlis užsiklojo laiko dulkėmis. Režisierė G.Žickytė neslepia, kad filmo pavadinimas „Meistras ir Tatjana“ yra tam tikra analogija į Michailo Bulgakovo kūrinį „Meistras ir Margarita“. Meistras – dieviškų ir šėtoniškų galių turintis personažas.

Bendraudamas su aplinkiniais Vitas kartais būdavo nuostabus, bet kartais nepakenčiamas. Pusiau juokais būdavo sakoma, kad jis fotografuodavo ir Dievui, ir velniui, nes dirbdavo kaip apsėstas.

Kur ir kada Tatjana susipažino su būsimuoju savo vyru V.Luckumi?

Kodėl vėliau, jau ištekėjusi, kentė jo siautulingą gyvenimą?

Vitas mėgo stebinti. Kartą žmonai gimtadienio proga padovanojo liūtuką. Kurį laiką plėšrūnas miegodavo su savo šeimininkais vienoje lovoje. Eidami pasivaikščioti sutuoktiniai išsivesdavo ir liūtą.

Keistai aplinkiniams turėjo atrodyti Neries pakrante oriai vaikštinėjantys vyras, moteris ir liūtas.

Žmona buvo mylimiausias Vito modelis. Jam patikdavo kurti erotines Tatjanos nuotraukas. Fotoarchyve Amerikoje yra daug nepublikuotų erotinių kadrų.

Ar Tatjana nesivaržė pozuoti apsinuoginusi?

O kaip Tatjana reaguodavo, kai sužinodavo apie Vito nesantuokinius vaikus?

Praėjo daug laiko, tačiau Tatjanai nėra lengva sugrįžti į tos dienos prisiminimus.

Apie visa tai skaitykite šeštadienio „Lietuvos ryto" žurnale „Gyvenimo būdas".

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.