Brolis ir sesuo lietuviškų pasų nepripažįsta: gyvena su senais

Realybės šou kuriančios televizijos savo kameras drąsiai galėtų nukreipti į Jonavą: kaip išgyventi su sovietiniais pasais, neturint Lietuvos asmens tapatybės dokumentų, be jokių pašalpų, darbo, medicinos paslaugų?

Daugiau nei 20 metų nepriklausomoje Lietuvoje gyvenantys jonaviečiai iki šiol neturi Lietuvos asmens tapatybės dokumentų ir gyvena su buvusios Sovietų sąjungos pasais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nei 20 metų nepriklausomoje Lietuvoje gyvenantys jonaviečiai iki šiol neturi Lietuvos asmens tapatybės dokumentų ir gyvena su buvusios Sovietų sąjungos pasais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė (jonavoszinios.lt)

2014-11-17 10:54, atnaujinta 2018-01-21 07:34

Nepripažįsta Lietuvos valstybės. Lietuvos medikai jiems – valstybės išdavikai. Prezidentas Valdas Adamkus – parsidavėlis. Žmonės be tapatybės – taip galima pavadinti Jonavoje, Chemikų gatvės 29 name gyvenančius maždaug 50 metų brolį ir seserį.

Daugiau nei 20 metų nepriklausomoje Lietuvoje gyvenantys jonaviečiai iki šiol neturi Lietuvos asmens tapatybės dokumentų ir gyvena su buvusios Sovietų sąjungos pasais.

„Jie sako, kad Lietuvos pasai jiems nereikalingi, nes mūsų valstybės jie nepripažįsta“, - sakė jonavoszinios.lt kalbinti pašnekovai.

Sutarties perrašyti negali

Jonavoje gimę ir augę brolis su sese iki šiol gyvena savivaldybės socialiniame būste. Jį dar sovietmečiu buvo gavusi jų mama. Tačiau prieš kelis metus ji mirė. Tam, kad buto nuomos sutartis būtų perrašyta vaikų vardu, reikalingi dokumentai.

„Jie jų neturi. Už butą moka tvarkingai. Vienintelis jų prašymas – neišmesti iš buto. Pasirašyti sutarties su jais mes negalime, nes jie – be tapatybės“, - sakė Savivaldybės turto ir įmonių valdymo skyriaus vedėja Jolita Gumaniukienė.

Antra vertus, išmesti pasiligojusius brolį ir sesę iš būsto niekas taip pat nesiryžta – tada žmonės atsidurs gatvėje. Be to, greičiausiai net teismas šių žmonių neleistų iškeldinti ir išmesti į gatvę.

Jokių pašalpų negauna

Į šių jonaviečių duris ne kartą beldėsi ir policijos pareigūnai, ir namo pirmininkė, ir savivaldybės specialistai. Visų pirma aplinkiniams neramu dėl jų sveikatos būklės.

„Buvo atvejis, kai moteris stipriai kraujavo. Norėjome ją vežti į ligoninę, tačiau kategoriškai atsisakė. Tada tikrai galvojau, kad ji mirs. Bet išsigydė. Jie nieko neįsileidžia į namus. Tada, pamenu, kai sirgo, pareigūnė buvo atėjusi. Ji net persirengė, kad nebūtų su uniforma“, - pasakojo namo pirmininkė.

Į medikus šie jonaviečiai nesikreipia todėl, kad gydytojai jiems atrodo kaip valstybės išdavikai. Brolis su seserimi negauna jokių pašalpų, todėl iš ko jie gyvena – sunku net spėlioti.

Per vasarą sesuo renka įvairias žoles ir jas parduoda, maisto ji randa konteineriuose, kartais jo atneša namo pirmininkė. Maisto produktus ar kelias dešimtis litų jonaviečiai priima – tai vienintelė pagalbos rūšis, kurios jie neatsisako.

„Tačiau pasikeisti pasus į lietuviškus ir taip garantuoti sau bent minimalias pajamas, socialines garantijas jie nesutinka. Įpykęs brolis ne kartą sakė, kad mes fašistai, ir jis greičiau jau išvažiuos į Rusiją, nei sutiks gyventi su Lietuvos valstybės dokumentais“, - pasakojo namo pirmininkė ir policijos pareigūnai.

Policijos pareigūnams jonavietis yra sakęs, kad vienu didžiausių Lietuvos išdaviku jis vadina Prezidentą Valdą Adamkų.

Už butą skolų nėra

Pasak namo pirmininkės, tokiu savo elgesiu jonaviečiai visų pirma kenkia sau, tačiau kaimynai suvokia, kad per prievartą nieko padaryti neįmanoma.

„Man neramu dėl kitko. Šiemet Jonavoje daug senų kontneirių pakeista į naujus. Iš jų maisto pasiimti jau nebegalima. Kaip jie išgyvens?“ – klausė namo pirmininkė.

Šią moterį žino ir daugelis jonaviečių – vasaromis ji vaikštinėja po įstaigas ir siūlo pirkti savo rinktas žoles. Prieš kelis metus ji jomis prekiavo ir prie turgaus.

Tiek kaimynai, tiek savivaldybės specialistai sako nesuvokiantys, kaip brolis su seserimi, negaudami jokių pajamų, sugeba susimokėti už butą.

„Tačiau skolų jie neturi“, - sakė J.Gumaniukienė.

Ne kartą su šiais jonaviečiais bendravo ir Savivaldybės socialinės paramos skyriaus specialistai, tačiau jokie įtikinėjimai nepadėjo – susitvarkyti dokumentų jonaviečiai nesutinka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.