Lietuvė kirpėja Londone apdovanojimus skina vieną po kito

Sėkmės istorijų apie Anglijos lietuvius išgirsti galima vis dažniau. Vaidos Urbaitės vardas tarp jų skambėjo jau ne kartą. Septynerius metus Anglijoje gyvenanti kirpėja stilistė sulaukia pagyrų ne tik iš laimingų klientų, bet ir srities profesionalų - apdovanojimus lietuvė skina vieną po kito.

Vaida su „Colour Master Expert“ diplomu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Vaida su „Colour Master Expert“ diplomu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 24, 2014, 1:49 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 6:18 PM

Praėjusiais metais Anglijos laisvai samdomų grožio specialistų asociacijos (angl. The Freelancer Hair & Beauty Federation – FHBF) organizuotame konkurse ji susižėrė net dvi pirmąsias vietas: geriausios 2013-ųjų moterų stilistės ir geriausios koloristės. Šiais metais FHBF asociacija Vaidai dar kartą skyrė geriausios koloristės vardą. Lietuvė geriausia tapo ir „Best Prom & Style“ kategorijoje.  

- „The Freelancer Hair & Beauty Federation“ – FHBF apdovanojimai Anglijoje gyvuoja jau 22 metus. Kaip jaučiatės jau antrus metus susižėrusi net po dvi pirmąsias vietas?

- Labai džiaugiuosi, kad antrus metus iš eilės buvau įvertinta kaip geriausia koloristė. Plaukų dažymuose yra mano širdis. Nors svarbiau už diplomus ir apdovanojimus man yra žinios. Ruošdamasi konkursams, stebėdama tendencijas aš egzaminuoju save.

Tai tarsi iššūkis: juk gali manyti, kad esi nuostabus kirpėjas, tačiau galbūt kitiems taip neatrodo. Gali gražiai šokti namie, tačiau kai išeini ant scenos ir tave mato geriausi srities profesionalai šokis vertinamas visai kitaip.

Nenoriu miegoti ant laurų, galvodama, kad aš viską žinau. Dalyvaudama konkursuose pasitikrinu, ar iš tikrųjų aš vis dar gera. Tačiau jei nelaimėčiau labai nenusiminčiau – tai tiesiog būtų ženklas, jog reikia dar daug ko išmokti.

- Sakote, jog plaukų dažymas yra mėgstamiausia tavo sritis. Kur semiatės žinių šia tema?

- Esu lankiusi daugybę seminarų, parodų, kursų. Verta paminėti, jog „Wella“ akademijoje išstudijavau Colour Master programą. Tai tikrai naudingi ir stiprūs mokslai,  jei pasiseka išlaikyti egzaminą, kuris yra nerealiai sudėtingas, gauni „Master Colour Expert“ diplomą ir esi įrašomas į Anglijos koloristų ekspertų sąrašą (angl. colour expert).

Šis reikšmingas diplomas jau mano rankose. Kursų metu išmokau ne tik apie plaukus ir dažus, bet įgijau ir chemijos žinių. Dabar žinau, kas yra dažų sudėtyje, kaip jie tarpusavyje suderinami, kaip mes matome spalvas, kaip veikia fizikos dėsniai, kodėl elektrinasi plaukai, kodėl būtent tokios spalvos gaunasi, kaip jas neutralizuoti.

Juk paprasta atsivertus paletę išrinkti spalvą ir dažyti, bet kai turi žinias, supranti, kodėl taip gaunasi, tu kontroliuoji procesą ir gali žmogui labiau padėti. Kai suvoki dažymą giliau, visai kitaip į tai žiūri.

- Šiuo metu jums užtenka privačių klientų, dirbate pati sau, nebepriklausote jokiam salonui.

- Išties buvau labai prisirišusi prie darbo Londono centre esančiuose salonuose. Atrodė, kad jei iš ten išeisiu man nukris rankos, kitaip negalėjau įsivaizduoti savęs. Pati susikūriau tokią iliuziją, tad reikėjo nemažai pastangų ją paleisti.

Bet norėjosi permainų. Tad palikau tą darbą, bet liko parodos, seminarai, klientai, kelionės. Pinigų man visuomet užteko, tikrai ne dėl jų draskausi šiame gyvenime. Ir trejų metukų sūneliui Oskarui galiu daugiau laiko skirti. Darbą ir motinystę bandau suderinti, nes abu labai myliu.

- Kaip manote, ar kirpėjui yra didžiulis pasiekimas dirbti su privačiais klientais? Ar vėl ir vėl sugrįžtantis klientas - tam tikras įrodymas, jog išties gerai išmanai savo darbą?

- Yra žmonių, kurie ateina į darbą, už sutartą atlygį atlieka jiems pateiktas užduotis, o pasibaigus valandoms uždaro ofiso, salono, parduotuvės duris ir užmiršta apie profesiją.

Jei esi tokio tipo kirpėjas, tai koks skirtumas ar turi savo klientų ar ne, gal net būsi laimingesnis darbo dienos bėgyje jų turėdamas mažiau, nes vistiek gauni sutartą algą . Bet jei gyvenime turi daugiau ambicijų, tai tau svarbu turėti savo klientus ir pačiam valdyti situaciją.

Aš mėgstu planuoti savo darbą, apmokymais, produktais ir klientais pasirūpinti pati. Man nepatinka priklausyti tik vienai plaukų priežiūros kompanijai, kurios produktus naudoja salonas, noriu turėti laisvę pasiūlyti ir parinkti asmeniškai kiekvienam.

Taip pat galiu planuoti kiek kartų per metus lankyti seminarus, kada atostogauti. Džiaugiuosi turėdama didelį klientų ratą ir turėdama laisvę viską pasirinkti pati. Manau, kad tai yra didelis pasiekimas.

- Anglijoje gyvenate jau septynerius metus. Ar tenka bendrauti su lietuviais kolegomis?

- O taip! Su lietuviais kirpėjais, stilistais bendrauju labai dažnai. Su kolege Rima Janušauskaite organizuojame seminarus lietuviams kirpėjams Londone.

Kaunietė Dangira Varnienė, puiki profesionalė iš Lietuvos, Londone lanko „Vidal Sassoon“ kursus, jai padedu vertėjaudama, drauge mokomės. Mielai dalinuosi informacija ir visuomet noriai bendrauju. Londone mes visi labai skubam, skundžiamės, kad neturim laiko, tačiau jei yra noro – visuomet galime jo surasti.

- Ar pastebite skirtumų tarp lietuvių ir anglų kirpėjų?

- Kirpėjai iš Lietuvos, su kuriais bendrauju, tikrai yra labai aukšto lygio – mažai pažįstu Anglijoje taip puikiai išmanančių savo darbą. Lietuviai yra daugiapusiai, lankstūs, stebi naujienas, renkasi kokybę, domisi, neprisiriša prie vieno produkto, stengiasi klientui pasiūlyti geriausią variantą. Manau, jog lietuviai ambicingesni, ištroškę sėkmės. Anglai į profesiją labiau žiūri kaip į darbą.

- Seminarus lietuviams kirpėjams dar organizuosite. Galbūt jau planuojate - jei taip, tai kada ir kokia tema?

- Taip, planuoju labai informatyvų ir įdomų seminarą 2015 metų vasario viduryje. Pasidalinsiu žiniomis apie dažymus, kirpimus, naujausias tendencijas ir kita, kirpėjams aktualia informacija.

- Kaip manote, kokių žinių labiausiai trūksta kirpėjams Lietuvoje?

- Yra begalė kirpėjų (ne tik lietuvių), kurie niekuomet nėra buvę parodose, seminaruose. Jie mano, jog koledže įgytų žinių užtenka. Dar kartais jie pažiūri „YouTube“ video klipus. Priklauso nuo žmogaus ambicijų ir norų.

Juk nesvarbu ar dirbi Lietuvoje, ar Anglijoje, jei nori - informacija bus pasiekiama. Dažniausias stabdis kirpėjams yra kalba – angliškai informacijos yra tikrai daugiau nei lietuviškai.

- Anglijoje dirba išties nemažai lietuvių kirpėjų. Jūs ir pati karjerą pradėjote nuo darbo „Mawson & Company” salone Winčesteryje. Kas sunkiausia atvykus iš Lietuvos, prie ko nelengva priprasti Anglijos salonuose?

- Tikrai daug lietuvių kirpėjų sutinku Anglijoje. Dalis jų ir toliau dirba lietuviškuose salonuose, tame nieko keisto ar blogo nematau, kiekvienas renkasi, kas jam geriau. Kita dalis - angliakalbių salonuose.

Koks salonas ir rajonas, tokie ir klientai, pageidavimai, pamokos. Atvykusi į Londoną dirbau Londono centre, netoli Baker Street, Šerloko Holmso muziejaus - geras rajonas, „super“ klientai. Nors ir prastai kalbėjau angliškai, norėjau dirbti anglakalbių salone, su įvairiais klientais. Labai džiaugiuosi šiuo sprendimu, nes išmokau tikrai daug.

Pradžioje sunkiausia yra kalba. Juk naudojami specifiniai terminai, klientų poreikiai kitokie nei Lietuvoje, kur tikrai mažiau skirtingų tautybių, rasių ir tuo pačiu plaukų, odos tipų, atspalvių, veido formų. Anglijoje kirpėjai dirba su daug ir įvairiais žmonėmis – tai sudėtingiau, bet ir įdomiau.

- Ką patartumėte lietuviams kirpėjams karjeros siekiantiems Londone?

- Žiūrint kas ir kaip supranta karjerą ir kam ko reikia: ar savo kompanijos, ar dirbti įžymybių salone, ar kurti kolekcijas akademijoje, ar uždirbti daug pinigų ir nesvarbu kokiu būdu. Viskas įmanoma, bet Anglijoje reikės žymiai labiau pasistengti, nes rinka labai užpildyta ir nustebinti arba pasiūlyti ką nors nauja yra sunku.

Patarčiau iš anksto nusistatyti tikslus ir jų kryptingai siekti. Nebus rožėmis klotas kelias, o gal ir pasiseks ir gausis viskas lengvai - juk kiekvienam savas kelias ir sėkmė. Bet kur bebūtum ir ką bedarytum, jei nori gyvenime kažko pasiekti, reikės investuoti daug laiko, darbo, pastangų ir gal net pinigų. Vistik Londonas - vienas iš brangiausių miestų pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.