Vienišą senolę aplankiusį verslininką A. Guogą išgąsdino senatvė

Europarlamentaras bei verslininkas Antanas Guoga šiandien patyrė tai, su kuo kasdien susiduria vienišus senolius globojantys žmonės. Ką A.Guoga pamatė, aplankęs tris insultus išgyvenusią ir sunkiai vaikštančią 76 metų vilnietę Vandą? Kodėl jis moteriai vežė sriubos?

Maltiečiai skurstančiais vienišais žmonėmis rūpinasi 28-iuose Lietuvos miestuose.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Maltiečiai skurstančiais vienišais žmonėmis rūpinasi 28-iuose Lietuvos miestuose.<br>123rf asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 5, 2014, 1:01 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 9:38 PM

Šiandien – tarptautinė savanorio diena ir, siekdamas atkreipti visuomenės dėmesį į savanorystę, milijonierius A.Guoga vienai dienai prisijungė prie Maltos ordino pagalbos tarnybos (MOPT). Dabar jis ragina visus prisidėti prie savanoriškos veiklos ir sako, kad šių senjorų situacijoje atsidurti gali visi, net ir jis pats.

„Man atrodo, kad vienišiems, artimųjų neturintiems senoliams bendravimas yra gyvybiškai svarbus, – sakė A.Guoga. – Žmogui svarbu jausti, kad jį kažkas myli, užjaučia, kad gali pabūti kartu ir atnešti lėkštę karštos sriubos. Savanorio darbas yra labai svarbus, ir mes visi, kol esame jauni ir stiprūs, galime prisidėti prie šios veiklos. Galbūt ir patiems senatvėje prireiks globos ir rūpesčio, tad jei pagalbos ranką ištiesime šiandien, kažkas ją mums išties rytoj.“

Kadaise nemažai pasaulio šalių išmaišiusi Vanda dabar sunkiai valdo kojas ir neturi ja pasirūpinti galinčių artimųjų. Jai ir daugeliui kitų senolių maltiečiai dažnai tampa vieninteliais žmonėmis, su kuriais galima pabendrauti, išsipasakoti ar pasiguosti, o savanorių atnešta sriuba kai kuriems jų yra vienintelis gaunamas karštas maistas.

MOPT generalinis sekretorius Eitvydas Bingelis džiaugiasi, kad ir žinomi žmonės nelieka abejingi vienišiems senoliams, prisideda prie maltiečių veiklos ir tą daryti skatina kitus.

E.Bingelis primena ir apie MOPT vykdomą labdaros akciją „Maltiečių sriuba“, kurios metu renkamos lėšos būtent senelių globai ir maitinimui. Akcija jau yra prasidėjusi, tad visi, norintys prisidėti prie vienos pažeidžiamiausių visuomenės grupių – senjorų – rūpinimosi, tai gali padaryti aukodami trumpaisiais numeriais: 1416 – auka 2 Lt, 1417 – auka 5 Lt, 1418 – auka 10 Lt.

Maltiečiai skurstančiais seneliais rūpinasi 28-iuose Lietuvos miestuose: 16-oje miestų pagyvenusiems žmonėms į namus vežamas karštas maistas, 7-iuose miestuose veikia „Socialinės priežiūros“ programa, 4-iuose Lietuvos vietovėse vyksta Senjorų klubų veikla. Sergantys ir iš namų neišeinantys senoliai yra nuolatos lankomi Jaunųjų maltiečių savanorių. E. Bingelio teigimu, šiuo metu organizacija globoja beveik 2 tūkst. senyvų žmonių, o ateityje ketinama plėsti projektus, į veiklas įtraukiant vis daugiau miestų ir jaunimo.

Apie Maltos ordiną ir Maltos ordino pagalbos tarnybą:

Maltos ordinas (MO) yra seniausia humanitarinės pagalbos organizacija pasaulyje, įkurta daugiau kaip prieš 900 m. Jeruzalėje. Šiuo metu MO vykdo pagalbos projektus 120-yje pasaulio šalių. Daugiau kaip 80 tūkst. MO savanorių visame pasaulyje teikia pagalbą 5 mln. skurstančių bei ligonių, o taip pat – nukentėjusių nuo karo, gamtos katastrofų, stichinių nelaimių.

Maltos ordino pagalbos tarnyba (MOPT) yra Maltos ordino socialinės pagalbos organizacija, įkurta 1991 m., dabar vienijanti daugiau kaip 900 savanorių. Pagrindiniai Lietuvoje vykdomi projektai yra: „Maistas ant ratų“ – karštos sriubos išvežiojimas į namus sunkiai sergantiems senukams 15-oje miestų, „Priežiūra namuose“ – projektas 6-iuose miestuose, taip pat – socialiniai vaikų dienos centrai 8-iuose miestuose, veikia Jaunieji maltiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.