Vėžiu serganti mama svajoja apie gražias paskutines Kalėdas

Jauna mama, kovojanti su vėžiu, šiemet tikriausiai paskutinį kartą su savo vaikais švęs Kalėdas. Taip atsitiko todėl, kad medikai laiku nepastebėjo vėžio simptomų manydami, kad jie yra būdingi nėštumui.

Stengdamasi, kad kuo ilgiau išgyventų ir praleistų kuo daugiau laiko su dukromis, Samantha gydosi ir alternatyvios medicinos metodais.<br>Facebook nuotr.
Stengdamasi, kad kuo ilgiau išgyventų ir praleistų kuo daugiau laiko su dukromis, Samantha gydosi ir alternatyvios medicinos metodais.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 6, 2014, 6:00 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:21 PM

29 metų Samantha Beaven sužinojo, kad serga gimdos kaklelio vėžiu, kai jai 26 nėštumo savaitę prasidėjo priešlaikinis gimdymas.

Ji neturėjo laiko ilgai galvot apie blogąją žinią, nes jos kūdikis gimė 14 savaičių per anksti. Per anksti gimusi mergytė svėrė vos 997 gramus, todėl teko kovoti dėl jos gyvybės.

Mama ir dukra buvo gydomos toje pačioje ligoninėje, bet dabar dukra Dasy auga sveika, o mamos vėžys nepagydomai išplito.

Nepasiduoti įkvepia mažylė

Dar gegužę daktarai prognozavo, kad jaunai vėžiu susirgusiai mamai liko gyventi tik 12-18 mėnesių, bet Samantha dėl savo naujagimės ir vyresnės dukros 6 metų amžiaus Bracken stengiasi išgyventi kiek įmanoma ilgiau.

Ji susituokė su mergaičių tėvu Alexu ir ketina šiemet savo šeimai sukurti geriausias, kokias tik įmanoma, nes Kalėdas žino, kad jai jos gali būti paskutinės.

„Aš jiems pažadėjau būti kartu kiek tik galėsiu. Kartais aš jaučiuosi pavargusi ir mane apima baimė, bet pasižiūriu į šeimą ir žinau, kad turiu išlikti stipri. Per anksti gimusi Daisy taip stipriai kovojo dėl savo gyvybės, kad aš jai ir vyresniai dukteriai esu skolinga tą patį. Noriu, kad joms šios Kalėdos būtų nuostabios. Noriu, kad mes visi turėtume ką prisiminti“, – dienraščiui „Mirror“ sakė Samantha.

Siekia įspėti kitas

Stengdamasi, kad kuo ilgiau išgyventų ir praleistų kuo daugiau laiko su dukromis, Samantha gydosi ir alternatyvios medicinos metodais. Jos gydymui nemažai suaukojo geros valios žmonės.

“Kiekviena su dukromis nugyventa diena yra to verta ir aš labai dėkinga žmonėms, už kurių suaukotus pinigus nusiperku brangaus laiko“, – pasakojo jauna mama.

Samantha tikisi, kad kalbėdama apie tai, kas jai nutiko, ji atkreips žmonių, ypač besilaukiančių moterų, dėmesį į gimdos kaklelio vėžį.

„Visi ligos ženklai buvo matomi, – pasakojo moteris. – Tačiau manyta, kad visa tai buvo dėl nėštumo. Bijau, kad kaip tik tai man kainuos gyvybę“.

Pas gimdyvę atėjo onkologas

Samantha iš Braitono, kuri dirba pradinės mokyklos mokytojos asistente, labai kraujavo ir kentė spazmus nuo pat nėštumo pradžios. Tačiau ją ištyrus tikrosios šių negalavimų priežasties medikams nepavyko nustatyti.

„Dėl kraujavimo kelis kartus buvau priversta vykti į ligoninę, bet ten man sakydavo, kad tai – normalu. Galų gale, juk turėjau patikėti daktarais, kurie man sakė, kad viskas yra gerai“, – priminė moteris.

Kai pernai spalį, 26 nėštumo savaitę, jai prasidėjo sąrėmiai, Samantha vėl nuvyko į ligoninę.

Karališkosios Sasekso grafystės ligoninėje apžiūrėjusi gimdos kaklelį akušerė patvirtino, kad jis buvo prasivėręs 2 centimetrus ir pranešė pastebėjusi pažeidimą, kuris sukėlė kraujavimą.

Gydytojai atliko biopsiją, kad ištirtų 7 cm dydžio darinį gimdos kaklelyje, taip pat suleido steroidų, kad neišsivystę neišnešioto naujagimio plaučiai būtų paruošti gimimui.

Vos po 48 valandų Samantha sužinojo, kad serga vėžiu.

„Kai prie mano lovos priėjo specialistas ir pasakė, kad jis yra onkologas, galvojau, kad dėl streso iššoks širdis. Žinojau, ką tai reiškia. Kai jis pasakė, kad man – gimdos kaklelio vėžys, mano rankos nusviro. Aš jam vis kartojau, kad tuoj gimdysiu“, – pasakojo moteris.

Paaiškėjo, kad visi vėžio simptomai, kuriuos ji patyrė: kraujavimas, išskyros, nugaros ir pilvo skausmai, buvo ignoruojami, nes jie būdingi ir normaliam nėštumui.

Su mirtimi kovojo abi

Medikai nutarė kuriam laikui palikti kūdikį mamos pilve, kad jis turėtų galimybę išgyventi. Jie suplanavo atlikti cezario pjūvį 30 nėštumo savaitę ir tuo pačiu dėl vėžio visiškai pašalinti gimdą. Po viso to buvo numatytas gydymas.

Tačiau tą patį vakarą Samanthai nutekėjo vandenys. Dėl prasidėjusio gimdymo spalio 27 dieną jai buvo skubiai atlikta operacija.

Daisy gimė sverdama tik 997 gramus. Mamos ir naujagimės gyvybės pakibo ant plauko. Po kelių dienų Samanthai pradėta chemoterapija ir radioterapija, o Daisy pradėjo sparčiai stiprėti.

Tačiau sulaukusi vos savaičių naujagimė susirgo žarnyno nepraeinamumu – dažnai neišnešiotiems kūdikiams pasitaikančia gyvybei pavojinga liga. Todėl vos septynių savaičių mergytei prireikė operacijos, kurios metu buvo pašalinta 10 cm žarnų. Mamos džiaugsmui mergaitė išgyveno ir pradėjo sveikti.

Pasitvirtino didžiausia baimė

Po 3 mėnesių, šių metų sausį, Daisy pagaliau buvo išleista iš ligoninės. Samanthos tuo pačiu metu laukė ir daugiau gerų naujienų – skenavimo rezultatai parodė, kad jos gimdos kaklelyje nebeliko jokių vėžio ženklų.

Tačiau džiaugsmas ilgai nesitęsė. Po kelių savaičių Smanthai prasidėjo stiprus kosulys, kuris niekaip nepraėjo.

Ketvirto apsilankymo ligoninėje metu atlikti tyrimai patvirtino didžiausią moters baimę: vėžys išplito į plaučius ir yra nepagydomas. Gydytojų prognozės buvo negailestingos – Samanthai liko gyventi 12-18 mėnesių.

„Pasijutau tarsi kažkas būtų ištraukęs kilimą iš po kojų. Man buvo šokas. Verkiau 2 savaites be sustojimo. Negalėjau patikėti, kad tiek patyrusi būsiu atimta iš šeimos,“ – prisipažino moteris.

Nusprendė ištekėti

Pradėjusi kurti prisiminimų dėžutes ir filmukus, kuriuos paliktų savo šeimai po mirties, Samantha nutarė laiką praleisti prasmingiau. Ji pareiškė artimiesiems, kad norėtų ištekėti ir vos per dvi savaites suplanavo savo vestuves.

Poros dukros buvo pamergės, o neilgai trukus vestuvių Samantha pradėjo chemoterapijos kursą, kad kuo ilgiau gyventų.

Ji taip pat pradėjo domėtis alternatyviais gydymo būdais, kurie galėtų sustiprinti jos sveikatą sveikatą ir suteikti pakankamai jėgų džiaugtis likusiu gyvenimu.

„Dėl to vis dar galiu būti mama ir džiaugtis laiku, kurį praleidžiu su savo nuostabiomis mergaitėmis. Pagal medikų prognozes šios Kalėdos man gali būti paskutinėmis, kurias praleisiu su jomis, todėl noriu jas padaryti pačiomis geriausiomis“, – teigė Samantha.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.